Zanimljivosti

Ostavila je Luj Viton torbu dok je išla po hranu i zaprepastila se šta je videla kad se vratila! OVO JE MOGUĆE ŞAMO U KATARU!

Po rezervama prirodnog gasa i nafte Katar je među najbogatijim zemljama na svetu i u njemu vlada strogi šerijatski zakon, što su možda ključni razlozi za gotovo potpuni izostanak lopovluka u toj arapskoj državi.

28.11.2022 15:01

Ostavila je Luj Viton torbu dok je išla po hranu i zaprepastila se šta je videla kad se vratila! OVO JE MOGUĆE ŞAMO U KATARU!
Printscreen/TikTok/ici_c_doha

Sve oči sveta trenutno su uprte u Katar, jednu od najbogatijih zemalja sveta, jer se upravo u njoj održava Svetsko prvenstvo u fudbalu. Katar važi za zemlju koja se pored bogatih nalazišta nafte i gasa može pohvaliti i time što se smatra jednom od 30 najmiroljubivijih zemalja na planeti. Kako tvrde vlasti u Dohi, jedan od razloga što je to tako jeste da u zemlji vladaju strogi zakoni, pre svega zasnovani na šerijatskom pravu. Bruto domaći proizvod Katara iznosi čak 138.910 dolara po glavi stanovnika, što tu državu čini jednom od ekonomski veoma moćnih.

Prava egzotika za ljubitelje fudbala koji će boraviti u ovoj zemlji u narednom periodu jeste videti luksuzne gradove poput Dohe. Gotovo svi oni niču u pustinjama i krasi ih raskoš kakva se samo zamisliti može. Ako se pođe od toga, možda je upravo to jedno od objašnjenja na koji način Katarci uživaju u blagostanju, pa im lopovluk nije ni na kraj pameti, barem ako je verovati svedocima turistima. Mnogi, naime, tvrde kako su u toj zemlji potpuno bezbedni, kao i sve njihove stvari. To se može uočiti na svakom koraku, pa društvene mreže preplavljuju snimci iznenađenih turista koji veoma brzo shvate da i najskupocenije stvari mogu ostaviti nasred ulice, a njima se ništa neće dogoditi.  

Da to nije jedina zalivska, bliskoistočna zemlja u kojoj se ljudi osećaju potpuno bezbedno pokazuje i podatak da je slična situacija i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu. To su potvrdili mnogi korisnici društvenih mreža, ističući da spavaju sa otvorenim prozorima i vratima tokom noći, te da opušteno ostavljaju stvari u kafiću i na drugim javnim mestima. Tako je i jedna žena, čiji je snimak na TikToku postao viralan preko noći, ostavila svoju skupocenu tašnu marke Luj Viton na klupici i otišla da naruči hranu nekoliko metara dalje. Kada se vratila nakon više od pet minuta, torba je i dalje stajala na istom mestu. 

Da li je po sredi razvijena svest, rigorozni šerijatski zakoni ili blagostanje kao takvo, teško je reći, međutim, svima je poznata informacija da je za krađu žvake jednom lopovu u Dubaiju pretila kazna od tri godine zatvora.

Inače, postoji još mnogo zanimljivih činjenica o Kataru.

1. Osnov ekonomije te zemlje je prvo bilo izvlačenje bisera, što je kasnije preuzeo Japan, tako da se Katar okrenuo naftnim bušotinama. Prva je počela da se eksploatiše davne 1939. godine.

2. Katar je zemlja koja je siromašna prirodnim resursima, poput vode, te nema stalnih voda osim privremenih pritoka koje se napune nakon jakih kiša. Voda za piće je u ovoj zemlji skuplja od Koka-Kole. 

3. Fizička intimnost se na javnim mestima ne toleriše, kao ni alkohol koji je zabranjen i koji ne sme da se unese u zemlju. Može se konzumirati u licenciranim barovima ili u sopstvenim domovima. 

4. Iako Katarci tolerišu turiste i strane državljane čija kultura nalaže raznoliko oblačenje, ipak se moraju poštovati pravila oblačenja, naročito za žene, te se ne sme previše pokazivati kože na javnom mestu, a za ulazak u džamije nosi se predviđena tradicionalna odeća - abaja, kao i marama - hidžab koji prekriva kosu. To je način da se iskaže poštovanje prema lokalnom stanovništvu i njihovoj veri.

5. Iako je Katar smešten u pustinji, ima raznoliku floru i faunu. Na samo 40 km od Dohe nalazi se tzv. Ljubičasto jezero koje ima oblik ribe i okruženo je šumom mangrova gde se mogu naći najrazličitije ribe i školjke, kao i krečnjačke stene. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)