Oko sveta

ATRANI, DRAGULJ ITALIJE U KOJI ĆETE SE ZALJUBITI: Bajkovita obala skrivena od radoznalih pogleda je nešto što morate posetiti ovog proleća

Za prave hedoniste koji vole da uživaju svim čulima, otkrivamo idealnu destinaciju o kakvoj ste dosad mogli samo da sanjarite

28.02.2024 12:10

ATRANI, DRAGULJ ITALIJE U KOJI ĆETE SE ZALJUBITI:  Bajkovita obala skrivena od radoznalih pogleda je nešto što morate posetiti ovog proleća
Pixabay.com

Vreme uskršnih praznika se bliži, te je sada pravo vreme da isplanirate putovanje sa dragim osobama. Ukoliko su vam dosadile uobičajene destinacije koje se ponavljaju iz godine u godinu u brojnim ponudama, Italija nudi jedan pravi dragulj.

Za prave hedoniste koji vole da uživaju svim čulima, otkrivamo idealnu destinaciju o kakvoj ste dosad mogli samo da sanjarite. Atrani je najmanje selo u Italiji i opština sa najvećom gustinom naseljenosti u pokrajini Salerno. Sa samo 0,12 km² i 800 stanovnika, ovo malo ribarsko selo i dalje je zadržalo svoju tipično srednjovekovnu dušu i zadivljuje sve posetioce svojom neizrecivom jednostavnošću.

Pixabay.com

Atrani, seoce u Italiji u koje ćete se zaljubiti

Ribarsko selo, čija je istorija neraskidivo povezana sa istorijom njegovog slavnog suseda, Amalfija, i koje je sačuvalo svoju drevnu srednjovekovnu strukturu, koja se sastoji od kaskade kuća ispresecanih strmim stepenicama, natkrivenih prolaza i sićušnih vrtova, sve neverovatno netaknut. U Atraniju je Tirensko more čisto i bistro. Savršeno je za plivanje, a još bolje za ronjenje. Atrani svakako vredi posetiti zbog svoje šarmantne atmosfere, slikovitih ulica, zadivljujućih pogleda na obalu i autentične italijanske atmosfere. Osim toga, često je mnogo tiše od turističkih suseda Amalfija i Pozitana.

 

 


Istraživanje Atranija znači izgubiti se u besprekojnoj lepoti koja vas okružuje. Sa Pjacete, gde se možete diviti besprekornoj fasadi crkve San Salvatore de' Birekto, mreža malih ulica odvešće vas u dubinu grada. Uličice su tako sićušne, njihova mreža tako zamršena, malih oltara koji se nalaze na raskrsnici toliko mnogo, da se čovek odmah oseća odveden u daleko, nekako zaboravljeno vreme. Jedini ljudi koje ćete sresti na svom putu su lokalni stanovnici ili vrlo malo (i veoma izgubljenih) francuskih turista. Imajte na umu: osvežavanje vaših italijanskih veština neće biti dovoljno. Međutim, nekoliko, dobro odabranih napuljskih reči trebalo bi da urade trik, posebno kada se tumače natpisi na zidovima – često poezija, sastavljena na lokalnom dijalektu. Zapanjeni rečima kao što su „l'ammore e … o core che te crea no scumpiglio” („ljubav je... srce koje stvara haos u sebi”) i fascinirani ručno rađenim pločicama koje ukrašavaju svaki kutak, prošetaćete gore-dole hiljadu stepenica i, a da niste ni primetili, naći ćete se na plaži.

 

 


Atranijeva plaža je nešto manje gužva od one u obližnjem Amalfiju, što vam omogućava da konačno uživate u zasluženom opuštanju. Za ručak pored morate obići lokalni restoran pored idilične plaže. Čini se da su ove ustanove miljama daleko od turističkih destinacija na drugim mestima na obali.

 


 

 

Kako se dolazi do ovog turističkog dragulja, mnoge je zanimalo. Najbliža železnička stanica sa "Trenitalijom" je Salerno. Odatle idite taksijem ili autobusom „SITA“ (izvan stanice) do Amalfija preko Vietri i zatražite stanicu Atrani na „Stradone“ (jedan sat od Salerna). Nije moguće kupiti kartu u autobusu. Autoput A1/E45 prolazi blizu Napulja.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)