Mace

MAČKA JE DOJILA MAČIĆE, A ONDA SE POJAVIO VUČJAK: Scena je sledila vlasnike, životinja je skočila na krevet, a ono što se potom dogodilo je sve zaprepastilo! (FOTO/VIDEO)

Da li se sve mačke i psi mrze ili ima izuzetaka, ovo je jedan od snimaka koji najzad sve otkriva.

07.06.2023 12:30

MAČKA JE DOJILA MAČIĆE, A ONDA SE POJAVIO VUČJAK: Scena je sledila vlasnike, životinja je skočila na krevet, a ono što se potom dogodilo je sve zaprepastilo! (FOTO/VIDEO)
Instagram-dogsharelove

Fraza "vole se kao pas i mačka" nije se pojavila niotkuda. Mačke često bezrazložno veselo i živahno ponašanje pasa doživljavaju kao pretnju. To ih nagoni u beg, što pas shvata kao signal za progon. Pre nego što uopšte shvate šta se desilo, te dve vrste životinja su večiti neprijatelji. Kada vidimo psa i mačku kako se jure ili tuku, odmah dolazimo do zaključka da je došlo do sukoba, jednostavno jer su po sredi pas i mačka. Zaboravljamo da je jednaka verovatnoća da će se psi boriti i sa sopstvenom vrstom, baš kao i mačke. Zato je istina da oni nisu nužno usmereni samo jedni protiv drugih.

Mačke i psi mogu i srećno i zajedno živeti u istoj kući. Odgajanje štenaca i mačića od rođenja idealan je način za stvaranje skladnog odnosa između njih. Oni tako odrastaju tolerišući međusobna ponašanja i imaju tendenciju da vremenom prirodno prošire svoje društvene granice. Drugim rečima, pas će naučiti šta je mačka spremna da istrpi, a mačka će, s druge strane, da se potrudi da bude što tolerantnija. 

Instagram-dogsharelove

Mali vučjak skočio je na krevet kako bi upoznao mačiće

Najbolji način za upoznavanje mačke sa psom u velikoj meri zavisi od njihove ličnosti i karakteristika. Neke mačke će pokušati da se nose sa situacijom, dok će druge odmah pobeći i sakriti se. Slično tome, neki psi su takođe više rezervisani od drugih. Malo je verovatno da će vaš pas pokušati da napadne mačku, ali će sigurno biti fasciniran i želeće da se pozdravi, što bi mačka mogla shvatiti kao pretnju. 

Pretpostavljajući da obe životinje mogu da borave u istoj sobi duže od 5 sekundi, cilj će biti naučiti psa da poštuje društvene granice mačke. Ako pas pređe granice, nežno ga povucite nazad i pokušajte da ga smirite pre nego što mu dopustite da se ponovo približi mački. Ponavljajte postupak koliko god puta je potrebno. Jednostavna činjenica je da, ako psa ne naučite kako da se ponaša u blizini mačke, mačka će to učiniti sama. Ta lekcija se obično završava uz puno siktanja i tragova kandži - savet je dresera. 

Instagram-dogsharelove

Mačka je mirno posmatrala vučjaka i čekala njegovu reakciju 

Najbolji način za psa i mačku da se naviknu jedni na druge jeste da ih spojite dok su još mladi. Po pravilu štene neće u startu napasti mače i obrnuto. Često se dešava da mačke i psi kroz odrastanje postanu nerazdvojni. Takav jedan slučaj osvanuo je na Instagramu u na snimku koji je postao viralan.

Naime, mačke su poznate kao dobre majke i nema toga šta one neće uraditi za dobrobit svojih mačića. Mačka koja opušteno leži na krevetu i pristaje da svi diraju njene mladunce, znači da veruje vlasniku. 

Tu nije kraj, ova mačka je odrastala sa štenetom vučjaka. Vlasnica psa je tako dozvolila psu da se približi mački, ali nije očekivala da će on odmah skočiti na krevet. U trenutku se, kako je priznala, sledila, jer nije znala kakva će biti reakcija novopečene mame. Vučjak se, međutim, veselo ispravio na zadnje šape, a prednje stavio na krevet i pažljivo posmatrao mačku i njene mačiće. Na prvi pogled samo deluje da se mačka uplašila, ali kada joj je pas sasvim blizu prišao ona se okrenula na stomak i počela da se umiljava. Vlasnica ljubimaca je tada čak uzela jedno mače i približila ga psu, koji ga je samo onjušio u znak upoznavanja. 

Scena ljubavi mačke sa mačićima i malog psa koji je došao da upozna mladunce je razgalila i najtvrđa srca.

- Ova mačka se uopšte ne plaši ovog psa. Sam čin da se okreće na leđa i okreće stomak ka njemu znači da mu beskonačno veruje -

- Oni koji komentarišu da je ova mačka uplašena, očigledno nikada u životu nisu videli uplašenu mačku -

- Način na koji je pas "poljubio" mačku i mače mi je istopio srce -

- Životinje su divne, od njih možemo najviše da naučimo o ljubavi - glasile su samo neke od reakcija. 

Instagram-dogsharelove

Vučjak pohvaljen što brine o mački i njenim mačićima

BONUS VIDEO:

Komentari (0)