Mace

MAČKA SE OMACILA I NA NJU SE ZALETEO OGROMNI RETRIVER: Ovaj video nikog ne ostavlja ravnodušnim! (FOTO/VIDEO)

Oduvek se verovalo da su psi i mačke rivali, ali u mnogo slučajeva se pokazala upravo suprotno.

29.03.2023 16:01

MAČKA SE OMACILA I NA NJU SE ZALETEO OGROMNI RETRIVER: Ovaj video nikog ne ostavlja ravnodušnim! (FOTO/VIDEO)
shutterstock.com

Mačke su jedine asocijalne životinje koje smo uspešno pripitomili. Ipak, razočarani smo što se sa njima ne zbližavamo tako lako kao sa psima. Međutim, da li je možda problem u tome što ne razumemo njihove signale? Jedno zanimljivo istraživanje je dokazalo da većina mačaka, koja se osećala bezbedno kod svojih vlasnika, regularno je pozdravljala vlasnike i potom se vraćala ispitivanju sobe, uz kratko povremeno prilaženje vlasnicima. Psi su se ponašali takođe slično.

- Kad pas trčkara po sobi, igrajući se igračkama i povremeno se vraćajući vlasniku, mi se onda ne brinemo toliko. Istraživači to zovu bezbednim vezivanjem. Opuštenost po povratku vlasnika sugeriše jaku emotivnu vezu između njih. Naša istorijska nemogućnost da temperament mačaka sagledamo drugačije od onog kod pasa zapravo predstavlja deo problema. Čak ni stručnjaci godinama i godinama iskustva u ovom polju nisu na to imuni - stav je istraživača.

Prisiljavanjem mačaka da se ponašaju više kao psi i da nas više obasipaju pažnjom, zapravo pokušavamo da ih udaljimo od njihovog prirodnog ponašanja. Psi deluju gotovo biološki nesposobni da sakriju unutrašnja raspoloženja u vidu geganja, glasnog disanje, mahanja repom, a to su sve znaci zadovoljstva, nervoze ili čiste radosti. Međutim, psi bi bili strašno loši pokeraši. Suviše lako prepoznajemo sve njihove signale.

Mačke imaju sofisticiraniji govor tela. Njihovo raspoloženje signalizira se preko trzaja repom, nakostrešene dlake i položaja ušiju i brkova. Predenje obično označava zadovoljstvo. To su pouzdane metode da se utvrdi da li je mačka prijateljski nastrojena ili ju je bolje ostaviti na miru. Tačno je da su možda sebičnije od pasa, ali zato su pojedine veoma inteligentne. Oni koji su imali mačke tvrde kako su im upravo one svakodnevno donosile na kućni prag šta god da ulove.

Iako u narodu preovladava mišljenje da se psi i mačke ne slažu, brojni primeri dokazali su suprotno. Da ljubav između tih životinja može da bude i te kako velika najbolje objašnjava naredni video. Naime, nakon što se jedna mačka omacila na nju i mačiće se, očekivano, zaleteo zlatni retriver, što je prenerazilo vlasnike. Očekivali su najgore. Međutim, onda je usledio veleobrt. Retriver ne samo da je prisvojio mačku, već i njene mačiće. 

Ni to nije sve. Scenu zbližavanja mačaka i psa budno posmatra još jedan pas rase haski, kom mača i pas očigledno izgledaju kao "roditelji" novorođenih životinjica. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)