Kuce

NAUČNA ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Evo kako maženje psa utiče na vaš mozak!

Svi vole da uživaju sa svojim ljubimcima i već dugo se zna da oni imaju sposbnost da izvuku najbolje iz nas. Ali da li ste znali kako maženje psa utiče na obrasce našeg razmišljanja i odlučivanja?

28.02.2022 22:00

NAUČNA ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Evo kako maženje psa utiče na vaš mozak!
pexels.com

Oni su umiljati i mazni i samo jedan njihov pogled čini da se istopimo od sreće. Imaju sposobnost da nam izmame osmeh u sekundi i da nas smire kada smo nervozni ili ljuti. Međutim, portal Srećna Republika vam donosi rezultate naučne studije koje je vrlo precizno dokazala uticaj maženja psa na naš način razmišljanja.

Naime, nedavna istraživačka studija sprevedena nad  studentima koji su bili pod stresom pokazala je da se jednostavan čin maženja pasa, u konkretnom slučaju studije terapeutskih, pokazao efikasnim u poboljšavanju razmišljanja ali i u podnošenju i upravljanju stresnim situacijama, piše Novosti Magazin

pexels.com

Devojka mazi kucu

Ova studija, sprovedena na Vašingtonskom državnom univerzitetu, trajala je 3 godine a objavljena u maju u časopisu “AERA OPEN”. Studenti su nasumično bili podeljeni u četvoronedeljne programe sa različitim kombinacijama interakcije između ljudi i životinja. Nakon određenog vremena upoređeno je koliko su studenti bili opušteniji i da li podjednako stresno reaguju na situacije kao pre studije.

Učesnici koji su mazili terapeutske pse su bili opušteniji i zbog toga bolje su bolje podnosili pritisak i stres. Pored toga, oni su nastavili da pokazuju poboljšanja na tom polju čak i do šest nedelja nakon završetka ovog programa.

Komentari (0)