Kuce

15 namirnica koje su izuzetno zdrave za pse

Granule nisu dobra opcija za ishranu pasa i zato je dobro znati koja će im hrana prijati i zadovoljiti sve njihove potrebe

12.02.2022 12:00

15 namirnica koje su izuzetno zdrave za pse
Pixabay

Rafovi specijalizovanih prodavnica za kućne ljubimce su prepuni brendova od kojih svaki tvrdi da je najzdravija opcija za vašeg psa. To može da bude tačno, ali sve veći broj ljudi odbija da svoje najbolje prijatelje hrani granulama. Razloga za to je dosta.

Ove granule su visoko obrađene i mogu biti uzrok gojaznosti, ali mogu i da izazovu rak. Zakonski je dozvoljeno da hrana za pse sadrži nešto što se zove „4D meso“. To je meso koje je uzeto od mrtvih, bolesnih ili čak životinja sa deformitetom. Ovom sumnjivom mesu se dodaje kukuruz, koji može biti veoma kontaminiran pesticidima, i žito, pometeno sa poda fabrike. Ovo nije glavna komponenta kod svim brendova, ali je opšte pravilo da jeftiniji proizvodi uglavnom koriste jeftinije sastojke.

Zato je ljubiteljima tu druga opcija: ljudska hrana. Pred vama je spisak od 15 namirnica koje su dobre za vašeg psa.

1. Šargarepa

Žvakanje šargarepe jedna je od najzdravijih grickalica za čoveka. Isto važi i za pse kojima je šargarepa važna zbog održavanja higijene usta i zuba. Žvakanje povrća će mehanički ukloniti plak sa njihovih zuba.

Visok sadržaj vlakana u šargarepi je odličan za probavu pa vaš pas više neće imati problema sa neurednom i tečnom stolicom.

Pixabay

Šargarepu treba malo obariti pre davanja psu

 

Tu je i beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A i koji je neophodan i ljudima i psima zbog vida. U odgovarajućoj količini, vitamin A jača imuni sistem i poboljšava zdravlje kože i dlake. Treba napomenuti, međutim, da vitamin A u velikim količinama može biti toksičan pa je potrebno da se oko toga konsultujete sa veterinarom.

Šargarepa ima malo masti i kalorija, ali je potrebno da je prethodno obarite jer je psi ne vare lako.

2. Jaja

Prethodnih godina jaja su klevetana zbog visokog sadržaja holesterola. Ovaj mit je nedavno razbijen, jer je holesterol u jajima zapravo dobar holesterol. Sa ovim novostečenim znanjem, dobra je ideja spremiti i psu jaja za doručak.

U jajima u izobilju ima aminokiselina koji su neophodni u izgradnji mišića, jačanju kostiju i obnavljanju tkiva. Takođe su dobar izvod kalcijuma koji je neophodan kostima i zubima pa vašem psu možete dati i mlevenu ljusku jajeta. Zbog mogućeg korišćenja hemikalija, dobro je ljuske jajeta prethodno prokuvati.

Pixabay

Psima može da se daje i ljuska od jajete koju treba prokuvati i samleti

 

Jaja su bogata i biotinom koji pomaže rastu ćelija i metabolizmu, a vaš pas će zbog toga imati zdravu kožu i dlaku.

Jaja mogu biti veoma korisna, ali ne treba preterivati. Kako ne biste izazvali probleme sa varenjem, psu možete davati samo nekoliko jaja nedeljno i to neka više bude kao dopuna, a ne kao glavni obrok.

3. Zelena boranija

Ovo povrće je savršeno za pse koji imaju višak kilograma i kojima je potrebna zdrava užina. Mogu se pripremiti na bilo koji način, ali bez ikakvih dodataka a to znači bez soli, luka ili ulja.

Boranija je puna vitamina kao što su A, K i C. Vitamin A je dobar za vid, K je od vitalnog značaja za proces zgrušavanja krvi, dok je vitamin C odličan za imunitet. U boraniji ima dosta i gvožđa koje je neophodno za formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Pixabay

Boranija može da čini i do 50% obroka

 

Tu je i magnezijum koji je uključen u svaki pokret koji vaš pas izvodi. On je odgovoran za disanje, hodanje, pa čak i otkucaje srca. Visok sadržaj ovog minerala u boraniju čini ih savršenom hranom.

Kako je boranija odličan izvor vitamina i minerala, sa niskim sadržajem masti, možete je ponuditi psu umesto keksića. Ona može činiti i do 50% ishrane, ali se preporučuje davanje prvo manjih porcija pa onda postepeno povećavati količinu.

4. Losos

Iako ovo može izgledati kao nepotrebno skupa hrana za vašeg psa, preporučuje se davanje najviše dva puta nedeljno. Losos obavezno prokuvati, bez ikakvih dodataka i začina.

Ako se pokaže da je losos preskup ili ga je teško nabaviti, to nije jedina korisna riba. Hladnovodne ribe kao što su tunjevina ili haringa su prihvatljive, kao i mala količina ribljeg ulja.

Uključivanje ovih ribljih užitaka u ishranu vašeg psa obezbediće njegov organizam sa omega-3 masnim kiselinama koje će ojačati imuni sistem i smanjiti upale, a dlaka će mu biti zdrava i sjajna.

Pixabay

Losos treba davati u malim količinama

 

Zbog niskog sadržaja masti, ali visokog sadržaja proteina u lososu, on je veoma pogodan ukoliko je pas na dijeti. Takođe je odlična zamena za one pse koji su alergični na druge vrste mesa, kao što je piletina.

Unos lososa treba strogo pratiti i davati ga samo u malim porcijama. Obavezno proveriti kvalitet ribe jer može sadržavati parazite koji izazivaju trovanje. Ova bolest je fatalna i treba je sprečiti po svaku cenu.

Losos iz konzerve je pogodna poslastica za pse, ali u njemu ne sme biti apsolutno nijedne kosti i prihvatljiv je samo ako je losos konzerviran u vodi i bez ikakvih začina.

5. Jogurt

Ovaj mlečni proizvod je savršena poslastica za pse tokom svih godišnjih doba. Jogurt je prepun kalcijuma, baš kao i mleko, a kalcijum iz njega unaprediće zdravlje zuba i kostiju krznenog člana porodice.

Jogurt je bogat probioticima koji pomažu varenju, bore se protiv infekcija i neophodni su u proizvodnji i korišćenju vitamina i minerala.

Ako vaš pas pati od dijareje ili je u poslednje vreme bio neobično bolestan, možda je vreme da u ishranu uvedete jogurt. Malim psima se može dati 1 do 2 kašičice, dok srednjim psima možete dati 1 do 2 kašike, a velikim psima do 4 supene kašike.

Pixabay

Jogurt je bogat probioticima i odličan je za varenje

 

Iako jogurt može biti neverovatno koristan za vašeg psa, nisu sve vrste prikladne. Svaki jogurt koji ima veštačke zaslađivače ili dodat šećer, svakako treba izbegavati. Najbolje je držati se običnog jogurta. Takođe treba biti siguran da jogurt sadrži aktivne žive kulture. Jogurti koji to nemaju gotovo su beskorisni. Psu možete dati i sveži sir ali samo ako nema poteškoća sa varenjem mlečnih proizvoda.

6. Piletina

Za one vlasnike kućnih ljubimaca koji ne mogu da hrane svoje pse ribom, piletina je savršeno zdrava opcija. Kao i kod druge ljudske hrane, piletinu treba pripremiti bez ikakvih začina i kostiju.

Kuvane pileće kosti predstavljaju veliku opasnost jer se mogu slomiti i pokidati dušnik ili probavni trakt.

Piletina je izvor nemasnih proteina koji će vašem psu obezbediti dovoljno energije i hrane. U piletini se nalazi glukozamin koji je neophodan kostima.

Pixabay

Psima nikako ne treba davati pileće kosti

 

Razni vitamini B grupe se takođe nalaze u piletini i od velike su koristi metabolizmu i održavanju nervnog sistema.

Piletina se može dati vašem psu kao dodatak njihovoj redovnoj hrani ili čak kao privremena zamena. Ne treba je davati sirovu zbog rizika od salmonele.

7. Bundeva

Kao i losos, bundeva je superhrana. Može se pohvaliti velikim brojem vitamina, minerala i vlakana,.

Seme bundeve i kora sadrže određena ulja koja pomažu u održavanju zdravlja urinarnog trakta. Posebno je dobro davati ga psima koji pate od inkontinencije.

Bundeva takođe reguliše varenje, što je rezultat vlakana. Ako pas pati od dijareje, obavezno u njegovu ishranu uključite bundevu.

Kako sadrži dosta hranljivih materija a malo kalorija, preporučuje se psima koji su na redukcionoj ishrani.

Pixabay

Bundeva se smata super hranom

 

Seme bundeve ima aminokiselinu koja se zove kukurbatin, što je efikasno sredstvo protiv parazita iz digestivnog trakta.

Bukvalno, celu bundevu možete dati svom psu. Seme se može samleti i posuti po hrani, a ostatak se jednostavno može kuvati i hraniti direktno. Bundeva ne samo da može poboljšati zdravlje vašeg psa, već je i veoma ukusna.

Neće vam biti nikakav problem ni da ubedite psa da jede bez ikakvih začina ili ulja. Malim psima se može davati jedna do dve kašičice dnevno, za srednje pse biće dovoljno od jedne do dve kašike, a velikim psima slobodno dajte do pet kašika.

Na svaka 4,5 kilograma vašeg psa, možete mu dati četvrtinu kašičice mlevenih semenki bundeve.

8. Puter od kikirikija

Ovaj ukusni namaz ne bi trebalo da bude uključen samo u vašu ishranu, već i u ishranu vašeg pse jer  sadrži čitav niz vitamina.

Vitamin E jača imuni sistem i time osigurava da se pas ne razboli. Ova poslastica će im dati hranljive materije potrebne za energiju i rast, bez dodatnih nezdravih masti koje prate druge izvore proteina. Posebno je značajan nijacin, vitamin iz porodice vitamina B koji podstiče pravilnu cirkulaciju.

Pixabay

Sa kikiriki puterom samo ne treba preterivati

 

Ali davanje previše kikiriki putera može dovesti do gojaznosti, ali i pankreatitisa. 

Prilikom kupovine, vodite računa da u teglici kikiriki putera nema šećera, natrijuma, masti ili ksilitola koji ne utiče na ljude, ali može biti veoma opasan za pse.

9. Kokos

Kokos i kokosovo ulje su veoma dobri za pse, pre svega, zbog laurinske kiseline koja je lako svarljiva a odličan je izvor energije. Uz to, ona čuva organizam od infekcija i virusa i pomaže u zarastanju rana. Od velike je koristi psima koji pate od artritisa. Možete dati psu da pojede ulje ili ga utrljajte u kožu.

Kokos je potpuno netoksičan za pse. Meso kokosa ili ulja mogu se dodati u hranu ili poslužiti kao zasebna poslastica. Na svaka 4,5 kilograma težine psa, dajte mu jednu kašiku ulja dnevno.

Pixabay

Psu možete dati i meso i ulje od kokosa

 

Možete im napraviti i „nagradicu“ od kokosovog ulja i rogača.

10. Ovsena kaša

Ova žitarica je zdrava opcija za sve pse, čak i za one koji su osetljivi na žitarice, i može se vrlo lako pripremiti kod kuće. Rastvorljiva vlakna iz ovsenih pahuljica su u stanju da regulišu nivo glukoze što je važan korak u regulisanju i sprečavanju dijabetesa.

Pixabay

Jednom nedeljno obradujte psa kašom od ovsenih pahuljica

 

Ovsene pahuljice treba pripremiti i poslužiti na najjednostavniji mogući način. Ne bi trebalo da bude dodatog šećera, putera ili veštačkih zaslađivača. Biće dovoljno da dodate jednu kašičicu u uobičajenu hranu ili jednom nedeljno mu pripremiti doručak.

11. Bobičasto voće

Tu se pre svega misli na borovnice, jagode i kupine. Sve tri vrste sadrže mnoštvo antioksidanata koji  imaju neverovatnu sposobnost da se bore protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje. Iako antioksidansi nikako ne mogu da zaustave ovaj proces, oni će obezbediti da vaš pas ne stari brzo ili nezdravo.

Borovnice imaju fitohemikalije koje sprečavaju rak kod kućnih ljubimaca. Fenolna kiselina se nalazi u borovnicama i smanjuje štetne efekte kancerogena. U jagodama postoji poseban enzim koji održava higijenu zuba i može čak da ih izbeli.

Pixabay

Psima je potrebna velika količina vitamina C

 

Vitamin C ima iznenađujući efekat na pse i može delovati kao smirujući agens. Prema određenim studijama koje su sprovedene, kada je pas pod stresom, on troši velike količine vitamina C. Zato bi bobičasto voće moglo da pomogne u obnavljanju ovih zaliha.

Zbog velike količine prirodnih šećera, psu ne bi trebalo davati velike količine ovog voća.

12. Ananas

Ovo tropsko voće može biti savršena letnja poslastica za vašu voljenog krznenog drugara. U njemu se nalazi tiamin, inače poznat kao vitamin B1, koji je neophodan u razgradnji i iskorišćavanju ugljenih hidrata, regulisanju rasta i provodljivosti nervnih impulsa.

Možda izgleda čudno pomisliti na činjenicu da su telu potrebni metali, ali to zaista jeste tako i važi i za pse. Konzumiranje adekvatnih količina bakra će obezbediti da se apsorbuje određena količina gvožđa, formiraju kosti i vezivno tkivo, crvena krvna zrnca.

Pixabay

Dva, tri komadića ananasa biće dovoljna vašem psu

 

Ali psu ananas treba davati u umerenim količinama jer je dosta sladak. Ograničite količinu na nekoliko mekanih kockica, jednom ili dva puta nedeljno. Nikao im ne treba davati koru ili tvrdo unutrašnje jezgro.

13. Grašak

Ove mahunarka bez glutena je odličan dodatak hrani, što posebno prija psima koji imaju osetljiv sistem za varenje. Mogu se davati štencima, ali bez aditiva, šećera i soli.

U grašku se nalazi lutein, antioksidans koji pomaže u sprečavanju oštećenja mrežnjače i sočiva oka kojem su posebno podložni psi. To je zbog činjenice da su njihove oči više izložene svetlosti od prosečnog čoveka.

Pixabay

Grašak je odličan za varenje

 

Zeleni grašak je takođe bogat vlaknima što je odlično za varenje. Ovo ima dodatne prednosti jer održava holesterola na zdravom nivou i sprečava prekomerno povećanje telesne težine.

14. Batat i krompir

Oba su bezbedna i zdrava za jelo vašeg psa. Kao i kod svake druge ljudske hrane na ovoj listi, ne bi trebalo da sadrži nikakve začine ili aditive. Krompir pripada porodici velebilja, pa ga NIKADA ne treba davati sirov.

Mangan se posebno nalazi u slatkom krompiru. Neophodan je u procesima proizvodnje i korišćenja energije.

Pixabay

Batat treba davati u umerenim količinama

 

Kalijum je sinonim za banane. Ali žuto voće nije jedino koje se može pohvaliti visokim nivoom kalijuma. U krompiru ga ima sasvim dovoljno. Neophodan je za regulaciju mišićnih ćelija i neurona i obezbeđuje pravilnu ravnotežu tečnosti u telu vašeg ljubimca. Vitamini A, C i B6 se nalaze  u krompiru i zaštitiće vid, imuni sistem, krzno i kožu vašeg psa. Samo treba voditi računa da se daje u umerenim količinama.

15. Pirinač

Poznato je da pirinač ublažava simptome uznemirenog stomaka kod pasa, ali to nije njegova jedina korist. Pirinač je zapravo jedna od namirnica koja se može davati psima svakodnevno. Dobar je izvor ugljenih hidrata i nije opterećen mastima, holesterolom ili natrijumom.

Pixabay

Pirinač psi mogu da jedu svakog dana, u umerenim količinama

 

Davanje pirinča vašem psu obezbediće mu velike količine vitamina koji se u njemu nalaze. Kuvanim pirinčem možete hraniti vašeg psa svakog dana, ali ne u prevelikim količinama. Uz ovu ishranu, psu se takođe moraju dati adekvatne količine vode kako bi se sprečio zatvor, piše medical-news.org.

Komentari (0)