Španija

RAZVOD I BORBA ZA STARATELJSTVO: Sud je morao da odluči kome pripada ljubimac

Par je usvojio ili kupio ljubimca, ali je kasnije došlo do raskida i sada je pitanje šta će biti sa kucom ili macom...

15.11.2021 12:18

RAZVOD I BORBA ZA STARATELJSTVO: Sud je morao da odluči kome pripada ljubimac
unsplash.com

Momak i devojka su počeli da žive zajedno, venčali se i odlučili odlučili da usvoje kucu. Međutim, posle izvesnog vremena, par je odlučio da se razvede, da svako krene svojim putem... A šta je sa ljubimcem?

Jedan sudija u Španiji odlučio je dodeliti zajednično starateljstvo razvedenom paru koji je od suda zatražio da se utvrdi s kim bi trebalo da živi njihov ljubimac, pas Panda. Sud u Madridu smatrao je da su obe strane podjednako odgovorne i oboje treba da nastave da se brinu o Pandi.

Pixabay.com

Sud u Madridu dodelio je paru zajedničko starateljstvo nad psom

 

Ovim povodom vam Srećna donosi priču iz Španije, gde se priprema nacrt novog zakona po kojem se životinje više neće smatrati "objektima", nego će zakonski biti priznate kao živa bića.

Ovaj status će olakšati sudski proces kada jedan od partnera zatraži zajedničko starateljstvo nad ljubimcem posle razvoda. Španski par je kao dokaz sudu podneo ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje sa psom, prenosi portal 24sata.hr

unsplash.com

Kućni ljubimci se sada i zakonski smatraju "živim i osećajnim bićima"

 

Panda će ubuduće provoditi po mesec dana naizmenično kod jednog, odnosno kod drugog staratelja. Sudija je procenio da "dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos između obe strane i psa koji je vredan zakonskog starateljstva".

Zakon o starateljstvu nad psima u svetu

U Velikoj Britaniji psi se po zakonu smatraju neživim bićima, odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih predmeta. Slučajevi starateljstva svode se na utvrđivanje toga ko je jedini vlasnik.

U Australiji ne postoji zakon o tome kakve bi odluke sudovi trebalo da donose posle raskida ili razvoda para, kada je reč o kućnim ljubimcima.

pexels.com

U brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo da se bore za zajedničko starateljstvo nad ljubimcem

 

Francuzi su svoj zakon izmenili 2014. godine. U skladu s njim, kućni ljubimci se smatraju "živim i osećajnim bićima", a ne "pokretnim predmetima". Novi status za kućne ljubimce u Francuskoj  znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo da se bore za zajedničko starateljstvo.

Komentari (0)