NORVEŠKA ŠUMSKA MAČKA

VELIKI ČUPAVI SABORAC VIKINGA: Njeno veličanstvo, norveška šumska mačka

Ova pufnasta lepotica je po narodnom predanju nekada bila mezimica boginje Freje, Vikinzi su je vodili u svoje pustolovine a danas je ovaj umiljati džin vladar vaše fotelje i kućnih prostranstava

11.11.2021 11:28

VELIKI ČUPAVI SABORAC VIKINGA: Njeno veličanstvo, norveška šumska mačka
Pixabay.com

Poznata je i kao skogkat i autohtona je norveška rasa mačaka, iako se dešava da oko nje čak i poslovično hladni Norvežani, Šveđani i Danci podignu glas i svojataju je. U ovom našem vremenu 400 primeraka registrovanih „vegia“ jezdi norveškim šumama, a mnogo više ih je Švedskoj – gde ih nazivaju „rugkat“ i Danskoj gde je „racekate“.

Istorijat i predanja

U drugim krajevima sveta do kraja sedamdesetih godina prošlog veka ova rasa je bila nepoznata, dok se vekovima i milenijumima unazad spominje u skandinavskoj mitologiji i bajkama. Kočije nordijske boginje ljubavi Freje vuklo je šest velikih mačaka ove rase, dok su pak norvešku šumsku mačku Vikinzi sa sobom vodili u pohode da bi im na brodovima lovila glodare, a istorijski podaci pokazuju da su mačke ove rase pratile i skandinavskog istraživača Lejfa Eriksona u njegovim misijama po Severnoj Americi, piše portal petmagazine.rs.

 

 

Zbog parenja s kratkodlakim rasama, norveška šumska mačka gotovo je potpuno nestala, a nakon Drugog svetskog rata u Norveškoj je ostalo svega nekoliko primeraka ove prelepe mačke. Zahvaljujući naporima ljubitelja ove rase, opstala je i ubrzo počela da učestvuje na izložbama širom Evrope. Norveški kralj Olaf proglasio je ovu rasu zvaničnom mačkom države Norveške. Od 1965. godine pod zaštitom je države. Tek krajem sedamdesetih godina prošlog veka počela je da se izvozi, a u SAD je ova mačka stigla tek 1979. godine. Prema podacima, danas ih u Norveškoj ima tek 1.200.

Fizičke karakteristike

Spada u velike mačke raskošnog krzna, pa joj naziv šumska i te kako pristaje. Ima krupne bademaste oči i trouglastu glavu sa oštrim ušima koje se po pravilu završavaju veličanstvenim metlicama, poput risa. Snažne noge, zadnje su duže, i široke šape sa jakim kandžama, čine je izvrsnim penjačem i vladarem snežnih padina, ili visokih površina u vašem domu.

 

 

Njeno dugo i razbarušeno krzno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Gusto krzno norveške šumske mačke ne propušta vodu, i odličan je termoizolator kako bi bez problema preživela skandinavske zime u divljini. Ima i gustu poddlaku. Dužina dlake nije svuda ista: na ramenima kraća, postepeno se produžava prema leđima i bokovima, a najduža je na gornjem delu zadnjih nogu i oko vrata, gde obrazuje široku, bogatu ogrlicu. Kada je reč o bojama, norveške mačke kao da su otele spektar: ima ih jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, torti i tabi u beskrajnim varijacijama.

Njen rep je razbarušen, a iako tako ne deluje, nega dlake ove mačke uopšte nije zahtevna kao što je to slučaj s ostalim dugodlakim mačkama. Četkanje jedanput nedeljno biće sasvim dovoljno da joj krzno uvek bude paperjasto i negovano. Kupanje je retko potrebno. Ovo je stamena mačka, veoma mišićava. Mužjaci teže od pet i po do sedam kilograma, a ženke od četiri do pet i po kilograma. Zapanjiće vas okretnost i brzina tako velike životinje. Životni vek im je od 14 do 16 godina i generalno su veoma dobrog zdravlja.

 

 

Ponašanje i narav

Iako spolja izglega krupno i pomalo grubo, ova rasa spada u jednu od najprivrženijih ljudima. Obožava decu, kao i druge mačke i pse. U kontaktu sa decom naročito dolazi do izražaja njena kombinacija čvrstog karaktera i nordijske strpljivosti. Tada je njena nežnost u suprotnosti  sa veličinom i robustnim izgledom. Dok je posmatrate u društvu sa decom, imate utisak da se istovremeno igra i da ih čuva, prenosi portal lepetit.rs.

U domu morate imati dosta penjalica i grebalica, kao i dostupnih visokih polica na koje će uživati da se penje i da na njima spava. Nežna je i uvek raspoložena za maženje i interakciju, ali će se rado igrati sama. Ima čvrst karakter i veoma je svojeglava, pa ćete vremenom naučiti da u vašem odnosu ona ima glavnu reč. Ume da bude rezervisana prema strancima.

 

 

Veoma je inteligentna i mačka koja brzo uči, od trikova i igrica, do toga kako otvarate slavinu i vrata tuš kabine. Voli da leškari blizu izvora toplote i svetlosti, kao što su radni sto, okolina prozora, pored peći ili ekrana računara. Ali, kao što i jeste u njenoj prirodi, ova maca podjednako obožava da je na povocu vodite po snegu. Često će se oglašavati mjaukanjem, ali nije nametljiva, neće vas saplitati, ganjati, mjaukati, penjati se na glavu. I, kao prava Skandinavka, uvažava vaše raspoloženje.

 

 

Na kraju, zapamtite da imate posla sa ozbiljnim “analitičarem” koji pamti i ponekad vam priča. Ova mačka fascinira svojom veličanstvenošću, svojom snagom, odmerenošću, a njeno držanje bi bilo pojam za ono što smatramo dostojanstvenim.

Komentari (0)