Kuce

POZNATI BREND LANSIRAO PARFEM ZA PSE, VETERINARI SKEPTIČNI: Miris bi mogao da sakrije dijagnozu bolesti!

Iako će mnogi ljubimci lepo zamirisati, mnogi misle da je ovo besmislena ideja.

09.08.2024 09:56

POZNATI BREND LANSIRAO PARFEM ZA PSE, VETERINARI SKEPTIČNI: Miris bi mogao da sakrije dijagnozu bolesti!
x/printscreen/@dolcegabbana

Poznati modni brend Dolce&Gabbana nedavno je lansirao novi parfem bez alkohola, namenjen psima pod imenom "Fefe" u čast pudlice Domenika Dolčea. Iako je ovo kod ljubitelja ljubimaca verovatno naišlo i na veliko oduševljenje, među mnogima se uselila sumnja da li je ovaj proizvod prikladan za njihovog ljubimca i pre svega bezbedan?

Parfem košta 99 evra za 100 mililitara  i sertifikovan je za upotrebu na životinjama. Proizvod prati protokol za bezbednu kozmetiku za kućne ljubimce. Osim toga, osmišljen je da obezbedi stepen sigurnosti kozmetičkih proizvoda za životinje koji je uporediv sa onim koji je potreban za ljude, kako je navedeno u saopštenju te kompanije, prenosi AP news.


Kako su ocenili neki vlasnici pasa koji su konsultovani, miris je "blag i dobro prihvaćen od strane njihovih ljubimaca", a veterinari odobravaju proizvod, prema stranici kompanije posvećenoj "Fefe" parfemu, koja citira ocene veterinarskih stručnjaka i korisnika.

Iako su mnogi saglasni da je proizvod prihvatljiv za ljubimce, neki veterinari se ne slažu sa upotrebom parfema za pse, budući da oni mogu da ometaju čulo mirisa životinje i prikrivaju loše mirise koji mogu biti simptom bolesti.

Da li je parfem bezbedan za pse?

Federiko Kočija, veterinar u Rimu, ističe da psi prepoznaju sebe i druge po mirisu te da bi menjanje tog sveta mirisa moglo da bude problematično. Takođe, ističe da upotreba parfema može otežati dijagnostikovanje dermatoloških oboljenja kod pasa.

- Kada pas stigne, ugleda vas, mahne repom, ali vas prvo pomiriše, a zatim vas prepozna jer ste smešteni u jednoj od njegovih "mirisnih fioka". Dakle, ovaj svet mirisa treba menjati - navodi on.

Aliof Rilova Tano, frizer pasa u salonu "La Boutique delle Birbe" u Rimu, izjavio je da je generalno za upotrebu parfema za ljubimce, jer smatra da je prijatno imati psa sa prijatnim mirisom pored sebe kod kuće.


Sa druge strane, postoje i vlasnici kućnih ljubimaca koji nikada ne bi koristili parfeme na svojim životinjama. Frančeska Kasteli, vlasnica psa koji šeta po rimskom parku Villa Borghese, smatra da je upotreba parfema za pse preterivanje u procesu humanizacije životinja.

Iako je parfem "Fefe" dobio sertifikat o bezbednosti, pitanje da li je upotreba parfema za pse zaista neophodna i korisna i dalje ostaje predmet debate među vlasnicima ljubimaca, veterinarima i frizerima za pse.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)