Kuce

OVE RASE PASA SU U NAJVEĆEM RIZIKU OD TOPLOTNOG UDARA: Ako primetite ovaj simptom, odmah reagujte!

Na ove stvari vlasnici pasa treba da obrate pažnju.

10.07.2024 14:51

OVE RASE PASA SU U NAJVEĆEM RIZIKU OD TOPLOTNOG UDARA: Ako primetite ovaj simptom, odmah reagujte!
RomeoLu / Alamy / Alamy / Profimedia

Toplotni udar može zadesiti svakog psa, ali neke grupe pasa su ipak u većem riziku. To su pre svega životinje duge dlake i tzv. brahiocefalične rase, kao i gojazni psi i stari psi s hroničnim bolestima srca i pluća.

Kako prepoznati toplotni udar kod psa

Simptomi toplotnog udara kod pasa uključuju povišenu telesnu temperaturu, ubrzano disanje, otežano kretanje, dezorijentisanost, pojačano lučenje pljuvačke i druge simptome.

Prevencija toplotnog udara kod pasa uključuje izbegavanje ostavljanja pasa u automobilima tokom velikih vrućina, ograničavanje aktivnosti na hladnije doba dana, pristup dovoljnoj količini vode, kao i izbor plaže s dovoljno hlada za kupanje pasa.

U slučaju toplotnog udara, važno je životinju odmah premestiti u hladnu prostoriju, pružiti joj vodu, namočiti šape i što pre potražiti veterinarsku pomoć. Važno je izbegavati davanje potpuno hladne vode ili jakog prskanja psa hladnom vodom, jer to može imati suprotan efekat.

Ove rase pasa su u najvećem riziku od toplotnog udara

Prema istraživanju, rizične rase pasa su one s pljosnatim licem, poput buldoga, francuskog buldoga, mopsa i čau čau-a, koje imaju veće šanse da dožive toplotni udar, prenosi Metro.

Njihova građa lobanje često dovodi do brachycephalic sindroma, što znači da se teže hlade i lakše pregrevaju, pa je važno posebno paziti na njih tokom vrućih dana.

Gojazni psi takođe u riziku

Gojazni psi takođe spadaju u rizičnu grupu za toplotni udar. Veterinari preporučuju različite dijete i prilagođene ishrane kao način očuvanja njihovog zdravlja.

Važno je da vlasnici pasa budu upoznati s karakteristikama rase svog ljubimca kako bi im pružili odgovarajuću negu i sprečili razvoj potencijalnih bolesti i stanja.

Ovo istraživanje je takođe pokazalo da vlasnici često nisu svesni opasnosti od toplotnog udara za svoje pse, te da ne vode dovoljno često ljubimce na veterinarske preglede. Stoga je važno da vlasnici budu informisani o potencijalnim opasnostima i pravilnoj nezi svojih pasa.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)