Kuce

OVE RASE PASA SU U NAJVEĆEM RIZIKU OD DOBIJANJA RAKA: Lista će vas iznenaditi, i mali psi su pod velikim rizikom

Nažalost, neki naši mali krzneni prijatelji su u većoj opasnosti od drugih.

12.06.2024 11:55

OVE RASE PASA SU U NAJVEĆEM RIZIKU OD DOBIJANJA RAKA: Lista će vas iznenaditi, i mali psi su pod velikim rizikom
Shutterstock

Kao što je primećeno iz ljudskog iskustva, rano otkrivanje je ključno u borbi protiv različitih oblika raka - a isto važi i za pse. Naravno, ishrana i vežbanje, kao i redovne posete veterinaru, mogu pomoći da vaš četvoronožni prijatelj bude zdrav. Ali šta ako ste unapred znali da je vaš pas skloniji raku? Prema novoj studiji objavljenoj u Royal Society Open Science, postoji jaka korelacija između veličine psa i njihove verovatnoće da dobiju rak.

Studija je proučavala pse veličine od "čivave do mastifa ili nemačke doge", rekao je za ABC News Leonard Nani, evolucioni biolog sa Univerziteta Kalifornije u Riversajdu i glavni autor studije.

Veći psi su u većoj opasnosti

Uprkos onome u šta su mnogi verovali tokom godina, ispostavilo se da su veći psi pod manjim rizikom od raka jednostavno zato što imaju kraći životni vek - u poređenju sa manjim psima, koji obično žive duže. Sa starošću dolazi više faktora rizika po zdravlje i oslabljen imuni sistem.

Psi poput nemačkih ovčara, zlatnih retrivera i labradora smatraju se velikim rasama pasa i obično žive osam do 12 godina, prema Američkom kinološkom klubu (AKC).

Nasuprot tome, istraživanja pokazuju da rase pasa srednje veličine — francuski buldozi, pudli i koker španijeli — i manje rase pasa — čivave, pomeranci i terijeri — imaju veći rizik od razvoja raka jer obično žive duže. Srednje rase mogu da žive od 10 do 13 godina, dok mali očnjaci mogu da žive i više od 15 godina, prema AKC-u.

Ipak, nova studija otkriva nove podatke

Međutim, dok su sprovodili svoje istraživanje, veterinarka Nani Mejfild i njen tim su takođe saznali da su određene rase, bez obzira na veličinu, sklonije specifičnim vrstama raka.

- Terijeri, posebno škotski terijeri, imaju veću verovatnoću da dobiju rak mokraćne bešike. A ravnodlaki retriveri često razviju redak rak zvan sarkom koji se nalazi u kostima i mekim tkivima, rekla je Nani.

Ali pre nego što pozovete svog veterinara u tremu, Nani je uverila vlasnike da samo zato što manji očnjaci imaju veću verovatnoću da razviju rak, to ne znači da će i hoće. Umesto toga, ovaj novi razvoj može pomoći naučnicima i stručnjacima za životinje da bolje analiziraju rase pasa i kako njihova genetika igra ulogu u razvoju raka.

- Psi su izuzetno dobar model za razumevanje genetskih promena koje mogu dovesti do veće podložnosti specifičnim vrstama raka, zaključila je Nani.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)