Sex

6 saveta da pobedite EREKTILNU DISFUNKCIJU: Poboljšajte svoj intimni život!

Dva rođaka u 30-im su jedan drugom priznali da imaju problem tokom seksa i da su tu činjenicu ranije rađe čuvali za sebe. Da to više ne bi ni za koga bila tabu tema, rešili su da makar savetima pomognu svima sa erektilnom disfunkcijom.

16.06.2022 22:00

6 saveta da pobedite EREKTILNU DISFUNKCIJU: Poboljšajte svoj intimni život!
shutterstock.com

Problemi sa seksom su uvek teški kao tema za razgovor. Erektilna disfunkcija (ED) nije nešto o čemu bi se razgovaralo sa komšijom u liftu, a kamoli pred većim brojem ljudi.

Ksander Gilbert (33) ne samo da je pronašao prave reči da priča o tome, već su on i njegov rođak Angus Bardž (31) iz Edinburga pokrenuli posao pomažući muškarcima koji se bore sa ovim specifičnim problemom.

Skoro polovina muškaraca pati od nekog oblika ED problema, ali se nikome ne poveravaju pošto ih je stid.

Angus i Ksander ne žele da se iko "muči u tišini".

- Angus i ja smo bili na dugom putovanju kolima do mesta mojih roditelja u Oksfordu oko 2018. godine, kada je on rekao da se mučio sa ovim problemom. Međutim Angus nije znao da i ja sam imam taj isti problem - rekao je Ksander.

- Vodili smo otvoreni razgovor. Obojica smo gledali opušteno ispred sebe ili kroz prozor i oboje smo se osećali mnogo bolje pošto smo bili iskreni jedan prema drugome - odgovorio je Angus.

Njihov razgovor nije ostao zaboravljen u kolima.

Ova dvojica su se oslanjajući se na Ksanderovo iskustvo u razvoju tehnologije i Angusovo iskustvo u savetovanju i psihoterapiji osnovali Mojo Men 2020. godine gde su podelili svoja iskustva.

- Počeo sam da imam probleme u ranim 20-im. Imao sam nekoliko seksualnih susreta koji su mi izazvali veliku anksioznost zbog toga. Guglao sam mnogo o tome, ali sam sve ipak dugo zadržavao za sebe - priznao je Ksander.

Ovaj momak je rešio da bude zato sasvim iskren 2018. godine kada je upoznao devojku Alis Havud (31).

- Pre nego što smo se zbližili, rekao sam joj da sam to iskusio i da se "to" ponekad dešavalo. Bio je to prilično bolan razgovor, ali bilo je mnogo bolje biti otvoren nego brinuti o tome šta bi se moglo dogoditi. Kako se ispostavilo, stvari među nama su bile u redu. Mislim da je to uglavnom zato što na mojoj strani nije bilo nikakve anksioznosti, jer sam bio otvoren, a mnogi muškarci nisu. Iskrenost je sigurno uspela, jer smo ove godine dobili naše prvo dete - rekao je ponosno Ksander.

YouTube/printscreen

Ksander Gilbert

Ženama takođe može biti teško da pričaju o problemima partnera, kao što je slučaj sa Ksanderovom partnerkom. Ali, zato je iskrenost najbolja.

- Ksander je bio prvi momak sa kojim sam bila i koji je pomenuo ED, ali odmah sam se divila činjenici da je on bio otvoren u vezi sa tim. Žene ponekad mogu da osećaju da je to njihova greška, da možda nisu dovoljno privlačne. Međutim promena onoga što radite ili pronalaženje intimnosti na druge načine zaista može pomoći - rekla je ova mlada žena.

Šta je ED?

Većina muškaraca s vremena na vreme neće uspeti da postigne ili zadrži erekciju.

Često se svodi na stres, umor, anksioznost ili previše pića i nema razloga za brigu.

- ED je ponavljajuća nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije tokom seksa. Da bi to bila disfunkcija, mora da se dešava redovno, oko 75-100% vremena - objašnjava Amanda Barge, psihoseksualni terapeut.

Ksander i Angus su vremenom za Mojo men došli i do ovih saznanja vezanim za ED, koji mnogima mogu biti od koristi.

shutterstock.com

Problemi sa erekcijom

1. Idite kod lekara opšte prakse

U skoro svim slučajevima erektilne disfunkcije postoji psihološki element sa kojim se treba pozabaviti. Za početak saopštite svoj problem vašem lekaru opšte prakse, on će vas dalje uputiti.

2. Nije ničija krivica

Muškarci mogu da se pretvaraju da se to ranije nije dogodilo, ali ED nije ničija krivica. To je zdravstveno stanje koje treba rešiti.

3. Nije sve u penetraciji

shutterstock.com

Nije ponekad sve ni u penetraciji

Pitali smo više od 100 žena koji im je omiljeni deo seksa. Nijedna nije odgovorila da je to sama penetracija. Dakle ako je ED problem, nadoknadite nečim drugim.

4. Razgovor

Sa partnerkom sa kojom ste u vezi pričajte o ED izvan spavaće sobe. Razgovor može biti težak, ali rešiće mnoge ljubavne nedoumice.

5. Realna očekivanja

Oko 77% muškaraca gleda pornografiju svakog meseca, što im može dati nerealnu viziju seksa. Potrebno je ispitati svoje navike i ponašanja, da uvidete da li vršite pritisak na sebe.

6. Vežbajte

shutterstock.com

Stvar je u vežbi

Kada ste u vezi, ED može učiniti da se oboje osećate ranjivo i odatle je lako promenii situaciju na bolje. Gore ne može da bude, pa će svaki naredni put biti bolji.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)