Međunožje nakon porođaja

ŠTA SE DEŠAVA SA VAGINOM NAKON POROĐAJA? Evo da li ćete zaista biti opuštenije između nogu!

Šta se dešava sa ženinim telom nakon porođaja? Otkrivamo vam da li ćete zaista biti opuštenije kada iz vas izađe beba!

19.11.2021 20:22

ŠTA SE DEŠAVA SA VAGINOM NAKON POROĐAJA? Evo da li ćete zaista biti opuštenije između nogu!
Pixabay.com

Žensko telo je fascinantno. Sposobnost da budemo prelepe i damo život jednom biću zaista je neverovatna, ali činjenica je da se nakon porođaja naše telo menja, što brine mnoge žene. Zato smo rešili da se pozabavimo ovom temom, te da pokušamo da vam približimo promene koje se dešavaju u ženskoj vagini u različitim periodima života, te da razjasnimo kako će se te promene odraziti na seks.

Vaginalni porođaj i menopauza definitivno su dva faktora koji najviše utiču na našu vaginu, te se ona rasteže, produžava, skraćuje i jednostavno menja oblik sa godinama, seksualnom napetošću i željom, trudnoćom i periodom menstrualnog ciklusa. Većina žena brine se da će njihova vagina biti rastegnuta ako imaju previše seksa, što nikako nije istina. U koliko vaš partner tvrdi da ste opuštenije nego inače, moguće je da ima problema sa erekcijom, te bi trebalo da ga posavetujete da poseti urologa. Naravno, ovo ne važi u slučaju da ste se nedavno porodile.

Trudnoća i porođaj menjaju vaše telo tako da bude prilagođeno bebi koja u vašem telu raste i treba da iz njega izađe. Ovo dovodi do toga da se vagina širi i da se pravi veći prostor da bi beba mogla da izađe. Mišići karlice rastežu se kako bi podupreli težinu deteta, a oni mogu da narastu i do tri puta svoje prirodne i normalne veličine. Vagina nakon toga može ostati raširena i do godinu dana, a koliko će biti raširena zavisi od mnog faktora pa između ostalog i od toga da li vam je to prvo ili drugo dete i veličine deteta koje ste doneli na svet.

Estrogen, hormon koji zajedno sa progesteronom reguliše menstrualni ciklus, opada sa godinama, a posebno sa ulaskom u menopauzu. Njegovo opadanje izaziva manju vlažnost vagine, kao i njeno smanjivanje. Zbog čega seks tokom ili nakon menopauze može da dovede do malo neprijatnijeg seksa, međutim ukoliko imate redovne seksualne aktivnosti

Komentari (0)