Šta nakon preljube?!

DA LI OPROSTITI PRELJUBU?!

.Teško je izboriti se sa prevarom partnera, a evo da li treba oprostiti preljubu.

12.11.2021 10:01

DA LI OPROSTITI PRELJUBU?!
pexels.com

Sve češće se može čuti da je neko nekoga prevario, da je druga žena ili drugi muškarac razlog prekida veze ili braka. Ispovesti o preljubi prepunjavaju društvene mreže, a mi koliko god pričali o tome i govorili da je to nemoralno i jako ružno, ipak ne činimo ništa da preljuba nestane, čak je ponekad i sami činimo. Nameće se samo jedno pitanje, ako svi znamo da je prevara loša, zašto to činimo? Kako je prevarenoj osobi? I naravno da li prevaru treba oprostiti?

 

 

Šta je preljuba?

Neverstvo je kršenje poverenja i mada neki partnera smatraju nevernim kada samo pogleda u drugu osobu, drugi pod neverstvom podrazumevaju seks. Međutim, šta je zapravo neverstvo? 

Danas postoji mnogo više materijala za prevaru nego ranije. Da li je lajk slike neke druge žene prevara? Ili sexting preko društvenih mreža? Prevara je ono što vašem partneru smeta. Dakle, ako vi i vaš partner imate drugačija shvatanja prevare, potrebno je da o tome razgovarate i potrudite se da razumete jedno drugo, te da napravite dogovor koji će vam pomoći da nikada ne povredite svog partnera.

Nekad ni sam seks sa drugom osobom neće povrediti vašeg partnera, kao što će ga povrediti razvinjanje emocija prema drugoj osobi. Baš zato je definisanje prevare težak, ako ne i nemoguć zadatak, zato je najbolje da sami odogovotite na pitanje:

- Šta je za vas prevara?

Zašto dolazi do prevare?

Uspešna veza znači da se obe osobe u njoj osećaju stabilno i sigurno, a zahteva i fizičku i emocionalnu bliskost sa partnerom. Kada toga ponestane u vezi ili braku dolazi do nezadovoljstva i do sve češćih svađa i manje intimnosti. U ovom trenutku u vezi partneri imaju želju da se izbore i da se vrate u lepši period, ali sa druge strane žele i da prekinu odnos i nastave dalje sa svojim životom. 

Ako se u kritičkom trenutku veze pojavi treća osoba, koja se dopadne jednom od partnera i počnu da se provode i zbližavaju. Ovakva konekcija između treće osobe i jednog od partnera počinje dodatno da narušava vezu i eventualno dovodi do prevare. Razlog zbog kog se prevara tako lako dešava leži u osećanju distanciranosti od partnera, nezadovoljstva u vezi ili čak frustriranosti istim svađama koje se dešavaju iznova i iznova. 

Kako se oseća prevarena osoba?

Logičan odgovor je: "Oseća se prevareno". Prevarenoj osobi ruši se ceo svet. Ona je imala poverenja u svog partnera. Verovala je da je neće povrediti i da će se boriti za tu vezu, a izigrano poverenje najviše boli. Osim što boli izdaja, boli i činjenica da te je izigrao neko kome si verovao, osećaš se glupo i izmanipulisano. Baš zato osoba koja je prevarena na duže staze ima problema da se ponovo veže za nekoga, posebno ako joj se ovo dogodilo u mlađem dobu. 

Otvaranje prema nekome nakon prevare dosta je teško i nekim ljudima trebaju godine da se sastave i da počnu ponovo da stiču poverenje u svet oko sebe. Setite se toga sledeći put kada budete razmatrali ulazak u vezu sa osobom koja nije vaš partner. Da li zaista vredi tako uništiti nekoga na duge staze? Zar nije bolje samo prekinuti vezu koja nije na stabilnim nogama?

Da li oprostiti preljubu?

Ovo je pitanje na koje vam niko ne može dati tačan odgovor, a razloga za to ima nekoliko. Samo vi znate da li zaista možete da pređete preko preljube i da se vratite starom životu. Takđe, vi znate kakve su okolnosti u kojima se vi i partner nalazite, imate li decu i na koga će sve rastanak da utiče. Niko drugi vam ne može reći da li treba da prekinete vezu ili da oprostite preljubu, ali nekoliko stvari treba da znate. Ako oprostite, onda to morate da uradite celim srcem. Nije oproštaj samo reč, već i dela, ne smete da dozvolite da vaša dela kritikuju drugu osobu zbog prevare jednom nakon što ste joj oprostili, jednostavno morate razgovarati sa njom kao nekada, biti iskreni prema njoj i voleti je, ako ovo ne možete onda joj niste oprostili.

Druga bitna stvar jeste da u vezi treba da ostanete samo zbog sebe i svoje sreće, ni deca, ni mama i tata, ni prijatelji, niko ne sme da bude razlog za ostanak u odnosu sa nekim, ako taj odnos vas guši i čini vas nesrećnim. Razmislite o ovome, da li vredi ostati u odnosu u kom niste sasvim svoji i koji vas zatvara od sveta i da li zaista možete da oprostite prevaru i svesno i nesvesno? Ako je odgovor na oba pitanja ne, onda pokušajte što mirnije da izađete iz lošeg odnosa.

 

Komentari (0)