Sex

PRAVA ISTINA O NEDOSTATKU INTIMNIH ODNOSA U VEZI I BRAKU: Evo kako to utiče na zdravlje žena, a kako muškaraca!

Šta se dešava kada dođe do uksraćivanja ovih potreba.

23.04.2024 21:59

PRAVA ISTINA O NEDOSTATKU INTIMNIH ODNOSA U VEZI I BRAKU: Evo kako to utiče na zdravlje žena, a kako muškaraca!
Shutterstock

Užurbani životni stil pun stresa, briga o bolesnim roditeljima, pretrpane poslovne obaveze ili preokupacija decom neki su od razloga da se*sualna strana veze umire. Međutim, mnogo veći problem je fizičko i emocionalno distanciranje partnera, što rezultira smanjenjem privlačnosti i željom za supružnikom, a o tome piše i Medical news today. 

Studije su pokazale da je se*sualna apstinencija problem koji pogađa pripadnike oba pola u jednakoj meri, a to se često zanemaruje. Ukoliko se samci izuzmu iz ove priče, svaki peti čovek u braku ili vezi, nije imao intiman odnos u proteklom mesecu. Takođe, sve je više parova koji žive kao cimeri, zbog udaljavanja partnera kako fizičkog, tako i emotivnog. Ovaj problem zahteva reakciju u trenutku kada se pojavi, jer kasnije može naneti nepopravljivu štetu odnosu.

Shutterstock

Sve manje parova ima učestale odnose

Mitovi o apstinenciji kod žena

Postoje mnogi mitovi i predrasude o tome kako žene podnose se*sualnu apstinenciju. Drevni Grci su verovali da žene koje duže vreme apstiniraju pate od histerije, a čak su i razvili teoriju o tome kako nedostatak se*sa utiče na žensko telo i uzrokuje nervozu. Danas, stručnjaci objašnjavaju kako se želja za se*som kod žena pojačava i smanjuje tokom menstrualnog ciklusa, a često se poseže i za masturbacijom kao načinom olakšanja tokom perioda apstinencije.

Potreba za odnosima je najjača tokom ovulacije, obično sredinom ciklusa Takođe, nešto se povećava u danima pre menstruacije i tada ženama najviše nedostaje se*s. Pošto vođenje ljubavi podstiče lučenje hormona sreće, psihi definitivno nedostaje taj "izduvni ventil", ali posledice po žene nisu ništa jače od onih za muškarce.

Apstinencija kod muškaraca

Iako se češće priča o tome kako muškarci podnose apstinenciju, istina je da i žene i muškarci podjednako pate zbog nedostatka se*sa. To je osnovna potreba ljudi i njegova učestalost u vezi zavisi od samog odnosa. Nije retkost da se parovi nađu u situaciji gde se*s izbegavaju planski, što može dovesti do konflikta unutar veze.

shutterstock.com

Sve više parova u problemu zbog apstinencije

Predrasuda je da su muškarci uvek ili uglavnom ti kojima nedostaje se*s u braku, brojna istraživanja pokazuju da odnose u istoj meri „negiraju” pripadnici oba pola. Bio loš, odličan ili osrednji, se*s je osnovna ljudska potreba. I dok jedni lakše tolerišu apstinenciju, drugi mogu da "izlude" i da se ponašaju potpuno neskladno svom karakteru.

Apstinencija može imati ozbiljan uticaj na žene, kao i na muškarce, a često se zanemaruje značaj ove teme. Važno je razgovarati otvoreno o se*sualnim potrebama u vezi i pronaći načine za prevazilaženje ovog problema kako bi se očuvao emocionalni i fizički intimni odnos između partnera.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)