Sex

VIŠE MIŠIĆA, MANJE AKTIVNOSTI U KREVETU: Rezultati istraživanja se neće svideti momcima koji ne izlaze iz teretane

Vežbanje je dobro za zdravlje, ali u svemu moramo biti umereni.

26.02.2024 21:50

VIŠE MIŠIĆA, MANJE AKTIVNOSTI U KREVETU: Rezultati istraživanja se neće svideti momcima koji ne izlaze iz teretane
shutterstock.com

Studija sprovedena na Univerzitetu Severne Karoline ukazuje na moguću povezanost između intenzivnog vežbanja i smanjenog libida. Istraživanje je obuhvatilo 1.077 aktivnih muškaraca koji su se bavili trčanjem, hodanjem, vožnjom bicikla, plivanjem ili podizanjem tegova. Rezultati su pokazali da su muškarci koji su vežbali sa najnižim intenzitetom skoro sedam puta češće prijavili normalan ili visok libido u poređenju sa onima koji su vežbali sa najvišim intenzitetom.

Intenzitet vežbanja i libido

Muškarci koji su se bavili najintenzivnijim vežbama ili su vežbali najduže bili su značajno skloniji da prijave smanjen libido. Takođe, oni sa najdužom ukupnom količinom redovnog vežbanja bili su četiri puta skloniji da prijave normalan ili visok libido u poređenju sa onima koji su imali manji obim treninga. Ovi rezultati ukazuju na potencijalnu negativnu vezu između visokog intenziteta vežbanja i nivoa libida kod muškaraca.


Iako je vežbanje ključno za održavanje zdravlja, ova studija naglašava potrebu za balansom između intenziteta vežbanja i opšte dobrobiti, uključujući i intimno zdravlje.

Intenzivno vežbanje može izazvati stanje koje se naziva hipogonadotropni hipogonadizam (kod muškaraca uzrokovan vežbanjem) koje nastaje kada su hormoni testosteron i luteinizirajući hormon potisnuti. Takođe, povećan obim intenzivnog vežbanja može dovesti do fizičkog i mentalnog umora, što može smanjiti želju i motivaciju za intimnim odnosima.

Shutterstock

Umerenost u vežbanju je bitna

Umerenost je ključna

Studija je pokazala da problem leži u preteranom intenzitetu vežbanja tokom dugog perioda. Na primer, 15 odsto muškaraca u istraživanju koji su vežbali više od 10 sati nedeljno imalo je nizak se*sualni nagon, u poređenju sa samo dva odsto muškaraca koji vežbaju četiri do šest sati nedeljno, piše Menshealth.

Šta učiniti ako primetite smanjenje libida?

Ako primetite smanjenje se*sualnog nagona, važno je da se konsultujete sa lekarom i da mu saopštite svoju rutinu vežbanja. Takođe, blagi tretmani mogu pomoći u povećanju libida. Važno je napomenuti da prethodna istraživanja pokazuju da povećanje fizičke aktivnosti zapravo može povećati nivo testosterona kod muškaraca koji su sedentarni.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)