Sex

OTKIVENO KADA SU MUŠKARCI POČELI DA MASTURBIRAJU: Svi se pitaju da li je to ponašanje zdravo, a evo i konačnog odgovora!

Brojna naučna istraživanja dala su odgovore na pitanja povezana s temom samozadovoljavanja, koje je danas gotovo podjednako zastupljeno kod oba pola.

07.06.2023 21:01

OTKIVENO KADA SU MUŠKARCI POČELI DA MASTURBIRAJU: Svi se pitaju da li je to ponašanje zdravo, a evo i konačnog odgovora!
Shutterstock

Masturbiranje se smatra potpuno normalnom i zdravom. Mnogi muškarci i žene masturbiraju, pa čak i kad imaju redovne se*sualne odnose. Većina ljudi ne priča o tome, ali je skoro svi praktikuju. Masturbacija je stimulacija sopstvenih genitalija radi se*sualnog uzbuđenja i zadovoljstva. Ona igra važnu ulogu u se*sualnom razvoju i to je normalan, prirodan način da istražite sopstveno telo. Smatra se da niko drugi ne poznaje vaše telo bolje od vas samih, pa bi i partnera trebalo da podučite kako da vas zadovolji, budući da različim ljudima prijaju sasvim različite stvari.

Biolozi koji se bave evolucijom pronašli su poreklo masturbacije, pa je otrkiveno da ona datira još iz perioda drevnih primata koji su živeli na Zemlji pre 40 miliona godina. Kako bi rekonstruisali istoriju tog čina, britanski naučnici su prikupili beleške o masturbiranju primata od drugih naučnika iz oblasti zoologije. Potom su preslikali informacije na evolucijska stabla primata, otkrivši tako da je ta aktivnost došla vremenom. 

shutterstock.com

Masturbacija je dokazano zdrava

- Ono što možemo reći jeste da je to ponašanje bilo prisutno i pre 40 miliona godina kod zajedničkog pretka svih majmuna i čovekolikih majmuna. Nije da su se neke vrste jednog dana probudile i počele to da rade. Ovo je drevno, razvijeno ponašanje - navodi naučnica Matilda Brindl, koja vodi studiju na Univerzitetu u Londonu, a prenosi Dejli mejl.

U publikaciji "Proceedings of the Royal Society B", tim naučnika opisuje kako je masturbacija postala uobičajena među primatima svih polova i uzrasta, ali nije poznato zašto je evoluirala pre više od 40 miliona godina. Naučnica Brindl navodi da je to uobičajeno ponašanje u životinjskom svetu i da je zbunjujuće kako dosad niko nije istražio na tom polju. Navodi da je masturbacija savršeno prirodno ponašanje koje ima i svoje zdravstvene prednosti. Jedino što je ostalo nepoznato do današnjih dana jeste činjenica da li su to radili u početku isključivo mužjaci. 

Inače, prednosti tog ponašanja su brojne.

shutterstock.com

Misterija zašto je masturbacija nastala i kod žena

- Ustanovljeno je da su mužjaci na taj način ispoljavali stres pa bi se ponašali manje ratoborno prema drugim primatima. Takođe, sam čin parenja bi bio mnogo bolji, budući da bi u opticaju bila sveža sperma koja bi u startu omogućila potomstvo - smatraju naučnici.

Ono što je ostalo misterija do današnjih dana jeste zašto su ženke primata to kasnije počele da rade. Bilo kako bilo, naučno je dokazano da masturbacija ima mnogo koristi za fizičko i mentalno zdravlje. Kada doživite orgazam telo oslobađa hormone dopamin i oksitocin. Ti hormoni povećavaju pozitivne emocije u telu i suprostavljaju se kortizolu, hormonu stresa.

shutterstock.com

Zdravstvene prednosti samozadovoljavanja su brojne

Studije klinike u američkom gradu Klivlendu pokazale su da masturbacija može da:

  • Smanji stres
  • Oslobodi napetosti
  • Poboljša san
  • Pojača usredsređenost
  • Poboljša raspoloženje
  • Ublaži bolove
  • Poboljša se*sualni život
  • Spreči anksioznost i depresiju

BONUS VIDEO:

Komentari (0)