Sex

ZAŠTO ZIMI MORATE BITI INTIMNI ŠTO VIŠE? I razlog, verovali ili ne, nije samo da se ugrejete!

U pitanju je prijatno iskustvo koje je više nego dobro za naše zdravlje, poručuju stručnjaci.

25.01.2023 22:01

ZAŠTO ZIMI MORATE BITI INTIMNI ŠTO VIŠE? I razlog, verovali ili ne, nije samo da se ugrejete!
Shutterstock

Intiman odnos s partnerom je veoma prijatno iskustvo i ono nas povezuje sa njim na dubljem nivou. Iako će većina parova danas reći kako što zbog obaveza, što zbog umora nemaju vremena za "to", upražnjavanje seksa, naročito tokom hladnih dana, je i više nego poželjna aktivnost. Ne samo da će vas ugrejati, već stručnjaci napominju da postoji toliko razloga i pozitivnih činjenica koje utiču na naše zdravlje, uključujući i to što ćete nakon njega brže zaspati. 

Toplota

Tokom hladnih zimskih dana i telesna temperatura varira, a nesumnjivo je da ćete se utopliti ukoliko se upustite u avanturu s partnerom. Tokom seksa telo oslobađa endorfin i dopamin koji su zaduženi da budemo srećni i da se osećamo dobro, što pomaže u regulisanju telesne temperature. Kada se telo ugreje, to izaziva i povećanje dotoka krvi u kožu, čime nam je toplije. Na taj način nećemo misliti na grejanje.

Stres

Istraživanja su pokazala da nas seks čini manje napetim, nervoznim i anksioznim, ali samo ukoliko je on redovan. Kako su pokazala istraživanja, intimni odnosi mogu da ublaže stres za čak 68 odsto. To se dešava zbog oslobađanja hormona dopamina koji reguliše naše zadovoljstvo i čini da se osećamo dobro. Osim toga, zbog povećanja cirkulacije krvi u telu, seks može smanjiti anksioznost, što nas čini smirenijima, piše u istraživanju objavljenom u "Časopis seksualne medicine". Dakle, ukoliko smo tužni ili pod stresom, bliskot sa partnerom ispod pokrivača sve će rešiti.

shutterstock.com

Istraživanja pokazuju da seks može da smanji stres za čak 68 odsto

Spavanje

Većina ljudi ima nesanicu tokom hladnih dana. Ako nemate redovan san, studije pokazuju da seks to može da reguliše, pre svega zbog hormona sreće koji se oslobađa i smanjuje nivo stresa. On, takođe, snižava krvni pritisak, a oba razloga su povezana s manjkom sna. Ako se odlučite za gužvanje čaršava neposredno pre spavanja, velika je verovatnoća da ćete brže zaspati, ali i imati redovan san ubuduće.

Imunitet

Poznato je da je oslabljeni imuni sistem podložniji infekcijama i virusima, pa da biste se odbranili od prehlada i gripa tokom zime možda je rešenje da se okrenete redovno toj  aktivnosti. Zbog oslobađanja oksitocina osećaćete se dobro i povećaćete emocionalnu vezu sa partnerom, navodi Dejlistar.

To je naročito poželjno tokom zime kada ne izlazimo češće napolje zbog hladnog vremena i bolesti, te imamo slabiji kontakt s drugima. 

pexels.com

Parovi koji redovno upražnjavaju seks imaju jači imunitet

Kalorije

Ukoliko pazite striktno na izgled i odlazite u teretanu na treninge, hladno vreme vas možda u tome ometa, pa biste radije ostali kod kuće. Da li znate da možete sagoreti kalorije i ako ostanete u krevetu s partnerom i "bacite se na akciju"? Iako je gubitak kalorija manji nego dok vežbate, tokom seksa je zagarantovano i uživanje, što za teretanu ne može uvek da se kaže. 

Najbolje poze za hladno vreme

Kašika poza

To je idealno vreme za udobno maženje u pozi koja zahteva da ležite na boku dok je partner iza vas i pruža vam zadovoljstvo otpozadi. U isto vreme vas može pokriti pokrivačem ii ćebetom, što će pored kontakta tela sa telom pružiti i dodatnu toplinu.

Kaubojka

Najbolje poze u seksu tokom zime su one gde ne morate potpuno biti goli. Kod "kaubojke" ne morate skidati gornji deo, tako da vam može biti dovoljno toplo i prijatno, a sve se svodi na lagano guranje što tu poziciju čini dodatno sjajnom dok pokušavate da se zagrejete. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)