Roditeljstvo

OVA BEBA OD ROĐENJA NIJE MOGLA DA ČUJE: Vrištala je i zacenila se od plača, a onda su njeni roditelji uradili nešto i dogodilo se čudo, zbog reakcije deteta zanemeli su i lekari! (FOTO/VIDEO)

Deca koja imaju oštećen sluh u mnogo su težoj poziciji nego mlaišani koji nemaju tih problema, ali evo šta je ovoj devojčici vratilo osmeh na lice.

25.06.2023 16:01

OVA BEBA OD ROĐENJA NIJE MOGLA DA ČUJE: Vrištala je i zacenila se od plača, a onda su njeni roditelji uradili nešto i dogodilo se čudo, zbog reakcije deteta zanemeli su i lekari! (FOTO/VIDEO)
Instagram-gohappiest

Sluh je važan faktor u razvoju svakog deteta, zato može da nastane ozbiljan problem ukoliko se oštećenje sluha kod dece ne reši na vreme. To može odložiti razvoj, poput učenja jezika, ali i uticati na vitalne životne veštine, uključujući socijalizaciju. Srećom, postoji mnogo načina da se detetu pomogne da se izbori sa oštećenjem sluha, a prvi korak je prepoznavanje potencijalnog problema. Dete se značajno razvija tokom prve 3 godine. Zbog toga je veoma teško uočiti kada je u pitanju oštećenje sluha dece do 3. godine starosti. Mališani upravo tada savladavaju mnoge veštine, poput učenja jezika.

Ako sumnjate da je oštećenje sluha prisutno, važno da je što pre odreagovati. Prvi bitan korak jeste poseta stručnjaku za sluh u ustanovama specijalizovanim za proveru sluha kod dece. Ukoliko se utvrdi da je nepohodna njegova korekcija slušnim aparatima, savet je da se što pre bebi postavi aparat. 

Instagram-gohappiest

Beba je neutešno plakala u trenucima kada su roditelji pokušavali da kod specijaliste reše njen problem sa sluhom

Deca po pravilu burno reagiju kada im se postavlja slušni aparat, pa je to bio slučaj i sa jednom koja kao da je imala osećaj da joj se sprema nešto neprijatno. Vidno je negodovala, plakala, vrištala, otimala se i vrpoljila. Uz to, njeni mama i tata su uporno pokušavali da je umire, a kada su joj postavili slušni aparat i obratili joj se, nastao je muk. Beba je konačno, po prvi put u životu, jasno čula glasove svojih najvoljenijih. 

Zbog onog što je usledilo zanemeli su i lekari.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Happiest (@gohappiest)

Bebin izraz lica se drastično promenio. Ona je na trenutak bila zbunjena, a već sledećeg trena kao da u potpunosti shvata šta se dešava i šta joj je slušni apart upravo uradio. Iako ima tek nekoliko meseci, ona je mami i tati "odgovorila" širokim osmehom. Konačno im je čula glasove.  

Snimak je samo na Instagramu dobio više od 200.000 sviđanja, a komentari se ređali.

- Reakcija naše bebe koja čuje naše glasove po prvi put. Način na koji se njeno lice ozarilo - piše u opisu snimka.

- Plačem -

- Pitam se koliko li je vremena prošlo pre nego što su roditelji shvatili da im ćerka ne čuje dobro -

- Hvala dragom Bogu za postojanje ovih aparata. Ovoj devojčici tek sad sleduje pravo odrastanje -

- Moja ćerkica je imala 3 godine kada smo shvatili da maltene ništa ne čuje, ovaj aparat joj je bukvalno spasao život, plačem dok gledam ovo i prisećam se svega -

- Moji roditelji su gluvi i samo mogu da pretpostavim da bi isto ovako reagovali da čuju moj glas jednom -

- Divan snimak - ređale su se reakcije. 

Instagram-gohappiest

Osmeh oduševljenja kod bebe pošto je shvatila da prvi put čuje glasove svojih najmilijih 

Inače, oštećenja sluha kod dece uzrasta do 6 meseci je veoma teško prepoznati, posebno ako su u pitanju blagi poremećaji. Ipak, ima nekih znakova na koje treba obratiti pažnju:

  • Beba ne može da reaguje na zvuk i muziku
  • Beba ne može da okrene oči u pravcu zvuka
  • Beba ne može da prepozna vaš glas i da odgovori na njega
  • Beba ne može da primeti igračke koje proizvode zvuke
  • Beba ne može da napravi različite zvukove kada je srećna ili uznemirena

BONUS VIDEO:

Komentari (0)