Roditeljstvo

OVAJ DEČAK JE NA ČELU DVE KOMPANIJE: Ceo svet ostao je u čudu kada je otkriveno koliko ima godina, a onda su isplivale njegove tajne (VIDEO)

Melisi i Marku Vimeru roditeljima dečaka Majka više od svega je bilo važnije da sklapa dobra prijateljstva.

05.06.2023 17:00

OVAJ DEČAK JE NA ČELU DVE KOMPANIJE: Ceo svet ostao je u čudu kada je otkriveno koliko ima godina, a onda su isplivale njegove tajne (VIDEO)
Printcreen/Youtube/TheEllenShow

Majk Vimer je čudo od dečaka jer je sa 14 godina postao član MENSE iz Solsberija u Severnoj Karolini. Diplomirao je srednju školu i uz sva dostignuća koja je usput uspeo da postigne on je vodio dve tehnološke kompanije i pokrenuo je i treću udruživši se sa jednom kompanijom sa Bermuda. On je samoopisani ekstrovert, kako prenosi cnbc.com. Ima šarenoliko društvo i njegovi prijatelji su, počevši od dece sa kojima je odrastao, do 20-godišnjaka na njegovom fakultetu na Univerzitetu Karoilna, pa čak među njima ima i odraslih saradnika. 

Ovo nije uvek slučaj sa decom koja su okarakterisana kao geniji. Postoji razlika između introverzije i visokog koeficijenta inteligencije, pokazuju istraživanja. Njegova majka je rekla kako je Majk sasvim normalan dečak koji je u stanju da radi apsolutno neverovatne stvari. Roditelji ovog genija su ponosni što mogu da osiguraju da njegove "društvene veštine budu u skladu sa njegovim intelektualnim". 

Okružite decu različitih starosnih grupa

Prvo pravilo koje dele ovi roditelji za podiznje društvenog deteta je da ono bude to što jeste i da ga roditelji podržavaju. Kada je Majkovim roditeljima psiholog otkrio da je njihov sin natrposečno inteligentan i da će njegov razvoj teći brže nego što je to slučaj kod njegovih vršnjaka, nisu mogli da veruju. To je značilo da če njihov tada 12-godišnjak sedeti u sobi sa 18-godišnjacima što je njima bila suluda ideja. Umesto toga, Melisa i Mark su videli vrednost u tome što on ima tu priliku.

Istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da će deca uspostaviti prijateljstva sa vršnjacima kada sede jedni pored drugih. Prijateljstva mešovitih uzrasta značajan su faktor razvoja detinjstva, pokazala je studija psihologije Univerziteta u Bafalu iz 2009. godine. 

Dok sa svojim prijateljima razgovara o automobilskim trkama i nekim okvirnim pričama, sa starijim kolegama je to priča o tehničkim diskusijama i veštačkoj inteligenciji i slično.

Izvucite decu iz zone komfora

Roditelji ovog dečaka tvrde da nikada nisu želeli da istupaju umesto njega, već da on ima svoj glas i da ga iskoristi. 

- Odlučili smo jednostavno da ga stavim u društvene stuacije i da ga ohrabrimo da bude angažovan kako bi mu bilo prijatnije u razgovoru sa ostalima izvan našeg okruženja. Mogućnost komuniciranja je bila velika stvar u svemu - ističe njegova majka. 

Često su ga drugi roditelji pitali kako je postao tako društven, na šta je njegova majka rekla da je to poput situacije "kada dete sa 3 ili 4 godine naručuje hranu kod konobara". Samo treba da se predstavi ljudima i oseća se prirodno razgovarajući sa njima. Vimeri su naglasili kako su uvek bili tu kao podrška sinu ohrabrujući ga tako da se stavi u "kontrolisane situacije". 

 

 

Posebno iskustvo koje su imali roditelji sa tada 10-godišnjim Majkom jeste kada su bili na jednonedeljnom seminaru gde su poveli i njega u društvu 60-70 stručnjaka za tehnologiju na nivou doktora nauka. 

- Prvog dana su svi ljudi bili kao: da li je primereno dovesti dete na posao?- priseća se njegov otac.

Ipak, umesto da tamo govori u ime svog sina on ga je pustio da se sam snalazi u sobi sa tim ljudima.

- Sedeo sam tiho pozadi i za nekoliko dana na tom događaju on je potpuno preokrenuo sobu. Majk je ozbiljno zaradio njihovo poštovanje.- zaključuje otc.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)