Roditeljstvo

KADA ODBITI BEBU OD DOJKE? Iako mnogi smatraju da je to samo majčin izbor, istraživanja pokazuju drugačije

Odvikavanje deteta od sisanja može da bude zaista veliki poduhvat, zato je veoma važno imati na umu vreme, to jest period razvoja deteta kada se to čini.

15.11.2022 12:54

KADA ODBITI BEBU OD DOJKE? Iako mnogi smatraju da je to samo majčin izbor, istraživanja pokazuju drugačije
Foto: Shutterstock

Ako ste mlada mama koja doji i imate prvo dete onda vam je sigurno jasno kakav je izazov i sama ideja da vašeg mališana odviknete od sisanja, a kamoli njena realizacija. Iako sve mame uglavnom uspostave lepu vezu sa novorođenčetom, uspešno dojenje predstavlja poseban izvor sreće, posebno ako se uzmu u obzir sve teškoće sa kojima se novopečeni roditelji suočavaju u prvih mesec dana detetovog života. Takođe, tu je i činjenica o zaista posebnoj vezi koja se uspostavlja između mame i bebe preko dojke, te je samo odvikavanje, moglo bi se reći, stresno za oboje.     

Prema jednom istraživanju, dvoje od petoro roditelja deci daje čvrstu hranu veoma rano, dok Nacionalna zdravstvena služba, s druge strane, sugeriše da dete ne treba odvići od mleka pre njegovog šestog meseca života. Kod dece koja se odviknu od mleka u ranijem dobu, smatraju stručnjaci, postoji veći rizik od infekcija i sporijeg dobijanja na težini, što se pre svega odnosi na majčino mleko. Ukoliko je dete na formuli, nedostaci hranljivih sastojaka koje dobija iz njega i te kako može imati negativan efekat i na druge procese u organizmu.   

- Za većinu zdravih beba podrazumeva se da treba sačekati dok one ne napune 6 meseci. To im daje vreme da se pravilno razviju kako bi mogli da se nose s čvrtom hranom - kaže dr Zoi Vilijams za britnski San.

Foto: Shutterstock

Odbijanje bebe od mleka može biti stresno, pa se mamama savetuje da se u vezi s tim posavetuju sa stručnjacima

U anketi koja je rađena u Britaniji na 1.000 mama i tata, 59 odsto je priznalo da su bili zbunjeni kada je trebalo svom detetu da počnu da uvode čvrstu hranu.   

U skladu sa tim, najbolji način da procenite da li su bebe spremne za pribor za jelo, barem kako stručnjaci sugerišu, jeste da uočite kada mogu da sede samostalno i mirno drže glavu, kao i da li su sposobne da mogu da pokupe hranu i stave je u usta. 

Majčino mleko je od vitalnog značaja za rani razvoj bebe i ukoliko do odbijanja dođe pre šestog meseca života deteta, to znači znači da takav potez može da utiče na njegov dalji razvoj i sveopšte zdravlje

Uvođenje nove hrane kod bebe je novo iskustvo i prekretnica koje može imati posledice na njihove navike u kasnijoj ishrani. Dok su neka deca navikla na čvrstu hranu u veoma ranom periodu i pokazala kako izrastaju u zdrave i napredne mališane, drugoj je ipak majčino mleko neophodno duže jer njihov razvoj drugačije teče. Zbog toga bi roditelji trebalo da budu informisani i da od stručnjaka dobijaju praktične savete, a što je najvažnije, da prate potrebe svog deteta.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)