Ispovesti

Hrvatica od 95 leta U VOGU! Čuveni magazin oduševljen balkanskim genima! (FOTO)

Ona je ostvarila san mnogih žena, uprkos nesvakidašnjim i netipičnim fotografijama za Vog. Iako nije progovorila ni reč na engleskom, jedna baka iz regiona odmah je prikupila simpatije fotografa ovog časopisa, ali i široke zajednice, koja je oduševljena njenim fotografijama.

22.07.2022 17:00

Hrvatica od 95 leta U VOGU! Čuveni magazin oduševljen balkanskim genima! (FOTO)
shutterstock.com

Ako ste mislili da "Vog" krase samo lepe i zgodne manekenke promovišući na taj način samo lepotu i modu, pogrešili ste. Ovaj put u oku objektiva i fotografa Adama Spensera Janga našla se baka Luce Đuratović iz Vitaljine, čije je slike poznati fotograf ovekovečio u njenom dvorištu ispred maline. Fotografije koje su napravljene za poznati časopis Spenser je podelio na društvenim mrežama.

Iako bi svi očekivali da starica na polovini desete decenije života izgleda bezvoljno i starački, ova baka je fotografa nadahnula da prikaže snagu i temelj porodice.

Spenser je ispričao kako je protekao prvi susret sa ovom staricom, ističući kako ju je upoznao još pre 3 godine dok je bila u žalosti nakon smrti svog supruga, koji je preminuo nekoliko godina pre. Ono što je prvo uočio i što mu je bilo interesantno jeste da ova baka jedina i dalje nosi tradicionalnu nošnju u svom selu.

 

 

- Nije rekla ni reč na engleskom, ali me je dočekala raširenih ruku. Svoj život opisala je kao težak, ali je bio i srećan – napisao je Spenser i otkrio tajnu sreće koju mu je kazala baka Luce.

U razgovoru sa ovom još malo stogodišnjakinjom, Spenser je otkrio da mu je ona rekla kako je suština svega biti zahvalan Bogu i ne uzimati sve zdravo za gotovo.

 

 

Simbolično kako i to drvo masline predstavlja, mir, porodicu i snagu, on je fotografisao staricu pored njega na njeno zadovoljstvo, a osmeh na njenom licu pokazuje koliko je stara Luce zaista uživala u fotografisanju.

Uprkos tome što je ova baka živela skromno i prošla kroz teške trenutke kao i većina ljudi, osmeh sa lica nije skinula, što je i pokazala na jednoj fotografiji na kojoj se smeje od srca, a koja je fotografu bila posebno draga.

 

 

- Biti fotograf čiji rad objavljuje "Vog" je kao dobitak na lutriji. Ali zaista je mnogo veća čast upoznati gospođu Luce. Ona je živa legenda i izvor inspiracije – rekao je fotograf iz Mančestera, a prenosi net.hr.

Ovo nije prvi put da se fotograf susreće sa starijom populacijom i da beleži njihov život kroz objektiv. On često na svojim putovanjima za svoj projekat „Refleksije“ razgovara, fotografiše i razmenjuje iskustva sa starijima i voli da čuje njihove savete i poimanje života.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)