Ispovesti

OTKRIO JE DEDINU TAJNU IZ VOJSKE: Muškarac je godinama verovao da je on heroj, sada je saznao pravu istinu

Ne želi da svoje otkriće podeli sa ostatkom porodice

05.02.2024 14:10

OTKRIO JE DEDINU TAJNU IZ VOJSKE: Muškarac je godinama verovao da je on heroj, sada je saznao pravu istinu
shutterstock.com

Priče o ratnim herojstvima su se u svakoj porodici prenosile sa kolena na koleno. Svako je voleo da sluša o hrabrosti svojih predaka na frontu. Međutim, čini se da su neke od tih priča godinama ulepšavane te poprimile obrise bajki. 

Jedan muškarac susreo se sa takvim primerom nakon smrti svog dede. Verovao je za njega da je ratni heroj, padobranac u Drugom svetskom ratu. Međutim, otkrio je da je istina ipak drugačija od priča koje je slušao tokom odrastanja.

shutterstock.com

Godinama nakon smrti dede otkrio je istinu o njegovom služenju u vojsci

- Kao malo dete, provodio sam sate sa svojim dedom na njegovom imanju i obožavao sam kada bi me vodio u kafanu na gazirani sok. Sada imam 55 godina i bio sam potresen kada je pre deset godina preminuo. Rekao mi je da je bio padobranac u Drugom svetskom ratu, ali nedavno sam, gledajući njegove vojne evidencije, saznao da je zapravo bio inženjer u vojsci. Radio je na domaćem frontu, a zatim je otišao u Evropu da gradi mostove i železnice. Biti inženjer je sasvim poštovan i častan posao, pa zašto lagati? - počeo je ispovest ovaj muškarac za San.

Kako je dalje objasnio, ovo saznanje ga je pogodilo,ali odlučio je da čuva dedinu tajnu i skriva od ostatka porodice.

- Znam da nije neuobičajeno da vojnici ulepšavaju svoju ratnu prošlost, ali kada je reč o članu porodice, to se drugačije doživljava. Moj deda je bio divan čovek. Prema svim izveštajima, bio je dobar suprug, otac i prijatelj, i voleo sam ga. Odlučio sam da ne kažem svojoj porodici, i nisam siguran kako bih trebao da se osećam zbog toga - zapitao se ovaj muškarac.

Pshiloškinja ga je posavetovala da se ne posvećuje mnogo tome što je naknadno otkrio jer bi mu to možda moglo pokvariti divne uspomene koje ima sa svojim pokojnim dekom.

- Možda je osećao da njegovo iskustvo nije bilo u skladu sa idealnom predstavom herojstva u ratu, ali to ne znači da nije patio ili se borio. Njegova motivacija verovatno je bila da stekne poštovanje i divljenje. Možda nije bio padobranac, ali to ne umanjuje ono što je zaista učinio za ratne napore. Pokušajte da ne dozvolite da vam ovo pokvari divne uspomene koje imate na svog dedu - poručila mu je ona.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)