Ispovesti

NIJE SE BRIJALA ČETIRI GODINE! Zaprepastiće vas gde joj rastu dlake! (FOTO)

Ešter je Kanađanka afričkih korena koja je trpela osudu okoline zbog preterane maljavosti, a svanulo joj je otkad je bacila brijač, što svima savetuje.

18.12.2022 19:01

NIJE SE BRIJALA ČETIRI GODINE! Zaprepastiće vas gde joj rastu dlake! (FOTO)
instagram-artist_esie

Savremeno društvo odavno diktira mnoge modne, ali i higijenske trendove, kojih se većina žena pridržava. Brijanje i depilacija, kao i epilacije, postale su deo svakodnevne rutine, koje najveći broj dama slepo prati, ali ne i američka umetnica rodom sa Obale Slonovače. Njeno ime je Ešter Kalikste Bea (25) i živi u Montrealu, u Kanadi. Ona je nešto maljavija nego prosečne devojke, a razlog je jednostavan - vuče genetske predispozicije od bake sa očeve strane. Njena baka je rodom sa Obale Slonovače i u njeno doba nešto veća dlakavost kod žena je u afričkom plemenu Ve smatrana simbolom posebne lepote.

Vremenom su se standardi lepote drastično promenili, pa ono što je krasilo Esterinu baku, za nju je postalo predmet ismevanja u školi.

- Kao devojčica sam bila maljavija od drugih. Deca su me ismevala pošto sam imala dlake i na grudima. To mi je postalo veoma traumatično. Počela sam rano da se brijem i depiliram. Nisam podnosila nijednu jedinu dlaku na telu. Čim bi mi se pojavile 2 dlačice na grudima, odmah bih se brijala. Depilacije su bile bolne, a kao posledica prečestog uklanjanja dlaka po osetljivim regijama, često bi mi urastale i redovno sam trpela i bol i ismevanje - započinje ispovest ta mlada žena.

Ešter je posle decenije svakodnevnog, kako ona kaže opsesivnog brijanja, jednog dana rešila da je svemu dosta.

Jednog dana, 2019. godine, probudila sam se i rešila da više ne želim da prolazim kroz tu agoniju uklanjanja dlaka svakog dana. Jednostavno, nema medicinskog objašnjenja, ja sam dlakava osoba i to je to. Tog leta iskušavala sam sebe da odem neobrijana na plažu i najzad sam prelomila. Kome se ne sviđam, ne mora da gleda. To je samo moje telo i moj je izbor šta ću da radim sa njim - istakla je ona.

Zbog preterane dlakavosti i ismevanja iz doba tinedžerkih dana, bila je na ivici da sebi oduzme život.

- Dojadio mi je osećaj nesigurnosti i stidljivosti. Bilo je zamorno nositi težak teret skrivanja tela od ljudi. Bila sam tako depresivna, pa čak i suicidna. Brijanje i depilacija su mi naneli ogromne bolove. Bilo je više gnjavaže nego što je vredelo. Dugo godina mi je trebalo da prihvatim svoje dlake - objasnila je ona.

Ešter više ne želi da joj trenutni standardi lepote diktiraju život.

- Redefinisala sam standarde lepote za sebe i odlučila šta je lepo za mene. S obzirom na to da sam umetnica, slikam prelepe žene koje imaju dlakava tela. Ne želim da mi dlake više budu prepreka. Odbijam da se žrtvujem zbog toga. Najzad sam slobodna i apelujem na sve žene koje imaju sličan problem da ne toše vreme i ne trpe bol zarad tuđeg mišljenja - istakla je ta aktivstkinja koje su mnoge dame podržale.

Njene svakodnevne objave na društvenim mrežama izazivaju mnogobrojne komentare. 

- Što je žena tako loše napravila da zaslužuje toliko osuda, ja ne znam. Čini se hrabrom, pogotovo ako se mora nositi sa ljudima kao što su neki od vas -

- Ja se ne brijem i kome se ne sviđa nek ne gleda! Niti se reklamiram, niti dozvoljavam da me bilo ko komentariše! -

- Pametna žena! Glupe smo mi što se ubismo od silnog brijanja i depiliranja, a za 2 dana sve isto! -

- Uh dobro je, mislila sam da sam ja najgora -

- Što bi se neko stideo svog tela? Majka priroda radi svoje, da ne treba tu da rastu dlake ne bi ni rasle - samo su neke od reakcija.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)