Telo

OVO NIKAKO NE RADITE POSLE DEPILACIJE: Često pravimo grešku kojom možemo napraviti katastrofu!

Nega pre, tokom i nakon uklanjanja dlačica igra ključnu ulogu u njenom kasnijem blistavom izgledu.

07.12.2022 18:01

OVO NIKAKO NE RADITE POSLE DEPILACIJE: Često pravimo grešku kojom možemo napraviti katastrofu!
shutterstock.com

Koji god metod uklanjanja dlačica da odaberete, da bi tretman uspeo i da bi vam koža što duže ostala glatka i baršunasta, pre i posle depilacije držite se proverenih rituala nege. Često nakon depilacije napravimo greške koje mogu loše uticati na našu kožu. Takođe, pre same depilacije možemo učiniti neke korake kako bi depilacija bila manje bolna, ali i efikasnija.

shutterstock.com

Pre depilacije omeškajte kožu toplom vodom

Pripremite se za taj postupak 

Dan pre depilacije uradite piling kojim ćete omekšati kožu i ukloniti mrtve ćelije s površine i tako omogućiti da se dlaka neometano iščupa iz korena. Osim toga, pilingom se "podižu" urasle dlačice, koje su zalepljene upravo za taj površinski odumrli sloj kože. Bitno je naglasiti da se piling nikako ne radi istog dana kad i depilacija, jer je i on u suštini agresivna metoda, pa koža može da reaguje iritacijom. Preporučuje se da se pre depilacije istuširate toplom vodom, kako bi se pore raširile i dlake lakše iščupale. 

Foto: Shutterstock

Tokom depilacije koža mora biti čista i suva

Šta treba raditi tokom depilacije?

Koju god metodu da ste izabrali da se rešite dlačica, važno je da je radite na čistoj i suvoj koži. Znoj i prašina nagrizaju epiderm, pa bi vas posle depilacije koža prilično pekla. Takođe, ne možete se depilirati ni brijati ako s kože nisu uklonjeni krema, losion ili ulje - vosak ne bi dobro prionuo za kožu i ne bi se dobro zalepio za dlake. Takođe, ni depilator ne bi mogao da ih "uhvati", a brijač bi samo klizio po koži. Depilacija se radi isključivo na suvoj koži, a za brijanje su vam neophodni specijalni gel ili pena.

shutterstock.com

Koža nakon depilacije zahteva poseban tretman kako bi bila glatka i baršunasta

Nega nakon uklanjanja dlačica iz korena

Nega kože pre i posle depilacije veoma je bitna. Kad ste već uklonili dlačice, najvažnije je da kožu umirite. Ukoliko osetite peckanje, kožu stavite pod hladnu vodu, a možete napraviti i obloge koje ćete rashladiti u frižideru. Ukoliko imate simptome iritacije, kao što su crvenilo, bubljice i sićušne ranice, obavezno nanesite neko antiseptičko sredstvo. Posle depilacije kožu treba da hidrirate, jer je depilacijom odstranjen zaštitni sloj epiderma i koža će odmah nastojati da ga regeneriše.

Zato joj je potrebno dovoljno vlažnosti. Piling se ne radi ni posle depilacije najmanje 24 sata. Dakle, piling izbegavajte i neposredno pre i posle depilacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)