Brak i veze

MIR, MIR, MIR, OBOJE SMO KRIVI: Koliko je normalno svađati se u vezi?

Nijedan međuljudski odnos nije savršen, a ova rečenica je posebno karakteristična za sve vrste porodičnih i partnerskih odnosa. Svađe i razmene mišljena su normalna pojava ali u kom trenutku se podvlači linija izmedju normalne diskusije i neprestanog zvocanja?

02.11.2021 10:29

MIR, MIR, MIR, OBOJE SMO KRIVI: Koliko je normalno svađati se u vezi?
Pixabay.com

Psiholozi napominju da su svadje i razmene različitih mišljenja među partnerima normalna i poželjna pojava. Ukoliko se diskusija odvija u kontrolisanim uslovima, sa isključenim afektima i načuljenih ušiju, ona će dati i plodove i izroditi i rešenje prihvatljivo za obe strane.

Ipak, u okvirima partnerskog odnosa, gde smo svoja osećanja ogolili pred drugim učesnikom svađe, nekad je teško potisnuti emocije i raspravu voditi „hladne glave“. Vrlo često se i najmanja primedba doživljava kao udarac na ego, odbacivanje ili čak znak da vas druga strana manje voli ako vam skrene pažnju na izvor problema.

Ono što psiholozi savetuju u tim situacijama je „deminiranje“ sukoba i odlaganje istog za sledeći dan, kada se bura stiša, a reči mogu mirno da plove talasima komunikacije. Ovo ne treba mešati sa potiskivanjem ili ignorisanjem problema, jer je to krajnje nepoželjno i može da rezultira eksplozijom frustracije i nezadovoljstva.

 

 

Kao što smo izložili u prethodnom paragrafu, ključ „dobre“ svađe je jasna i nedvosmislena komunikacija. „Inicijalna kapisla“ većine verbalnih rasprava je obično sitnica ali pravi uzrok je vrlo često nezadovoljstvo u jednoj od ovih pet sfera – novac, seks i nedostatak intime, deljenje roditeljskih i kućnih obaveza, obijanje svake forme korekcije ponašanja i nedostatak svakodnevne komunikacije.

U ovakve vrebalne konflikte najčešće ulaze osobe koje su odrastale i vaspitavane su u okviru različitih sistema vrednosti, te njihove „difolt“ postavke dolaze u koliziju. Budući da su partneri od najmlađih dana odrastali u duhu svog najbližeg okruženja, ni jedno ni drugo ne vide problem u svom polaznom stavu i svaku upućenu kritiku doživljavaju kao udar na svoju porodičnu baštinu.

 

 

Stoga, jedino rešenja za takav problem su jasna i iskrena komunikacija, aktivno slušanje, razumevanje i spremnost na kompromis. Jedino u tim okolnostima će ta svađa biti produktivna i delotvorna. Svaki pokušaj da se u svađi dominira i pobedi ili ponizi partner nije znak zdravog odnosa, jer će za posledicu imati nagomilavanje frustracije i dodatnu napetost i netrpeljivost među partnerima.

Pored svih svađa i razloga da se ne slažete, setite se da stojite naspram osobe koju volite i sa kojom gradite odnos saučesništva a ne suparništva, sa razlogom je to vaš bračni drug a ne neprijatelj. Recite jedno drugom ono što vam smeta, birajte reči, jer su često teže od olova, slušajte i razumite jedno drugo.

 

 

Obujte cipele vašeg partnera i prošetajte u njima tek toliko da upoznate staze kojima oni svaki dan idu. Tek tada ćete moći da shvatite njihovu polazišnu tačku i nađete zajednički jezik. Pregovarajte dok ne nađete rešenje koje će ispoštovati želje i potrebe obe strane. Kada se to desi, uvidećete da ste mnogo naučili o osobi sa kojom delite svakodnevicu i da je svađa zapravo osvežila vaš odnos.

Komentari (0)