Brak i veze

STVAR BROJ 1 KOJA BI MOGLA DA SPASE VEĆINU BRAKOVA: U Srbiji se razvede 10.000 parova godišnje - evo u čemu greše

Ovo je 5 ključnih činjenica koje morate znati pre venčanja.

31.07.2024 19:20

STVAR BROJ 1 KOJA BI MOGLA DA SPASE VEĆINU BRAKOVA: U Srbiji se razvede 10.000 parova godišnje - evo u čemu greše
Credit: Srdjan Randjelovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Poslednjih godina raste broj razvoda u Srbiji koja po ovoj neslavnoj statistici prati svetske trendove. U proseku oko 10.000 brakova godišnje završi se razvodom u Srbiji i to najviše u Beogradu. 

Najčešći razlozi koji se navode za razvod su - nedostatak podrške partnera, neverstvo i nedostatak kompatibilnosti. U SAD je stopa razvoda još veća, pa su se ovim pitanjem pozabavili i istraživači koji su sproveli anketu među 1.000 razvedenih Amerikanaca ili onih koji su u postupku okončanja braka.

Rezultati su pokazali da je čak 95 odsto njih verovalo da postoji nada da spasu svoj brak, ali nisu znali kako.

5 stvari koje morate znati

Kako piše CNBC pozivajući se na istraživanje Forbes Advisor postoji 5 fakora za koje razvedeni veruju da je moglo spasiti njihov brak. Stvar broj 1 je ključna ne samo za spasavanje braka u krizi, već za srećanu i uspešanu zajednicu. 

Bolje razumevanje obaveza u braku pre venčanja

- Mnogi parovi kad se venčaju imaju neraalna očekivanja od svog braka. Veruju da je nakon venčanja sve lako  i da kad pronađete pravu osobu više ne morate da se trudite. Ali, to nije istina. Kad uđete u auto i započnete vožnju morate čvrsto da držite volan, usmeravate auto, da pazite kako ne biste završili u jarku. Tako je u u braku - slikovito je objasnila psiholog Liza Mari Bobi iz Denvera.

Printscreen/Youtube/HIS Radio

Svaki brak će proći kroz iskušenja važno je kako se vi nosite sa tim

Prema njenim rečima ne postoji veza ili brak koji neće proći kroz iskušenja. 
- Odnosi uvek prolaze kroz uspone i padove kao plima i oseka. To je proces, a na vama je  da naučite kako da se nosite u kriznim vremenima ukoliko želite kvalitetan i trajni odnos. Zato radite na svom odnosu, ljubavi kako biste sačuvali svoj brak - dodala je ona.

Bolje razumevanje vrednosti i morala partnera

Više od polovine ispitanika je priznalo da bi uspeli da sačuvaju brak da su bolje razumeli vrednosti i moral svog partnera

- Ovo je i najveći problem nas psihologa. Ljudi često mešaju se*sualnu hemiju i ljubav. Dok se par zabalja sve je idlično, a hemije je jedan od ključnih faktora jednog odnosa. Niko ne razmišlja o emotivnoj pouzdanosti partnera, njegovim moralnim načelima i vrednostima, pa do otrežnjenja dolazi nakon venčanja. Zato je mudro sačekati sa decom dok dobro ne upoznate partnera s kojim planirate da ostanete do kraja života - rekla je Liza.

Foto: Shutterstock

Rođenje deteta je doneti nove izazove u braku

Duže čekanje na decu

Ona naglašava deca neće spasiti brak, samo će ga dodatno zakomplikovati ako niste sigurni da možete da funkcinišete kao par.

- U našoj kulturi postoji i mit da je rađanje deteta put do sreće. Međutim, istina je da će većina parova, čak i oni koji se zaista vole, kad dobiju dete shvataju da je sve postalo teže. Pametni parovi se trude da zajedno rastu i jačaju svoju vezu, da rešavaju moguće nesuglasice pre dolaska dece. Tek tad možete tačno da znate šta možete da očekujete od partnera i da li će vam on zaista biti podrška u životu - poručila je ona.
Pored ovih postoje još neke stvari za koje razvedeni veruju da im je moglo spasiti brak da su na vreme to shvatili.

U pitanju su sledeće stavke:

Traženje stručne pomoći od terapeuta ili savetnika za parove u slučaju problema 

Ne žurite sa venčanjem 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)