Brak i veze

SKORO 5 DECENIJA PROVELI SU U SREĆNOM BRAKU: Zbog teških bolova, rešili su da umru zajedno - a evo kako su to uspeli

Upoznali su se još u vrtiću.

05.07.2024 08:30

SKORO 5 DECENIJA PROVELI SU U SREĆNOM BRAKU: Zbog teških bolova, rešili su da umru zajedno - a evo kako su to uspeli
Shutterstock

Jan (70) i Els (71) su bili u braku skoro pet decenija i umrli su zajedno početkom juna nakon što su im dva lekara dala smrtonosnu dozu lekova u postupku poznatom kao duo-eutanazija. Ovaj čin je legalan u Holandiji, ali nije čest. Par je tri dana pre smrti boravio u svom kamperu u Friziji, na severu Holandije. Bili su par koji je voleo da stalno bude u pokretu i većinu braka u kom su dobili jednog sina, proveli su u kamperu ili na brodu.

Jan i Els su se upoznali još u vrtiću. Jan je bio sportski trener, a Els učiteljica. Kasnije su imali teretni čamac i vodili su posao za prevoz robe. Kada je Jan počeo da ima ozbiljne bolove u leđima i više nije mogao da radi, a Els se suočila sa demencijom, počeli su da razmatraju eutanaziju. 

- Ako uzimate mnogo jakih analgetika, živite kao zombi. Dakle, s obzirom na bol koji imam, a koji nije bolje ni posle operacije leđa i s obzirom na Elsinu bolest, mislim da ovo moramo da "okončamo"  - odgovorio je Jan za BBC.

Jan je objasnio porodici da ne želi predugo da živi sa tolikim bolom i fizičkim ograničenjima. Els je odbila da ode kod doktora do novembra 2022. godine, kada joj je dijagnostikovana demencija.

U Holandiji su eutanazija i "potpomognuto samoubistvo" legalni ako se utvrdi da je patnja nepodnošljiva i bez izgleda za poboljšanje. U 2023. godini, 9.068 ljudi je izvršilo eutanaziju u Holandiji, od čega je 33 slučaja bilo duo-eutanazije, tačnije eutanazija u paru.

Jan i Els su se obratili Centru za veštačenje za eutanaziju, koji je učestvovao u 15 odsto asistiranih smrtnih slučajeva u Holandiji prošle godine, kada njihov lekar opšte prakse nije želeo da se angažuje. Naime, lekari moraju biti apsolutno sigurni da jedan partner ne utiče na drugog.

Doktor Bert Kejzer je prisustvovao u dva slučaja duo-eutanazije, ali je u jednom slučaju posumnjao da muž primorava ženu i zaustavio proces. U ovom slučaju oba bračna partnera su podjednako želeli smrt. Neko vreme bilo je potrebno njihovom sinu, njegovoj ženi i deci da prihvate odluku Jana i Else. Njihovom sinu jedincu na samom kraju nimalo nije bilo lako da se oprosti od roditelja koji su bili na samom početku osme decenije.

- Imali smo dva sata na raspolaganju da provedemo zajedno, pre nego što su došli lekari. Pričali smo o zajedničnim uspomenama... I slušali smo muziku. Poslednjih pola sata je bilo jako teško. Lekari su stigli i sve se desilo strašno brzo - oni prate svoju rutinu i onda je to samo pitanje minuta - objasnio je njihov sin.

Jan i Els su umrli zajedno 3. juna 2024. godine. Njihov sin je odlučio da zadrži njihov kamper i ode na odmor sa svojom porodicom, a da ga tek kasnije proda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)