Brak i veze

KAKO UŠTEDETI NOVAC ZA SVADBU: Venčanje za samo 2.000 evra, moguće je, a evo i kako! (FOTO)

Kanađanka Ešli tvrdi da je sve više mladenaca zainteresovani za jeftine ceremonije.

11.04.2024 17:40

KAKO UŠTEDETI NOVAC ZA SVADBU: Venčanje za samo 2.000 evra, moguće je, a evo i kako! (FOTO)
shutterstock.com

Prosačna svadba u Srbiji košta oko 10.000 evra za oko 100 zvanica. U to su uračunati troškovi zakupa restorana, dekoracija, muzika, hrana, piće za goste... Kupovina ili iznajmljivanje venčanica za nevestu i odelo za mladoženju, kao i burme su dodatni troškovi.

Ako smanjite broj gostiju na recimo 25, troškoviće biti upola manji pa ispada da ne postoji način da se čak i skromno venčanje napravi za manje od 5.000 evra. Zato ne čudi što mnogi mladenci ili njihovi roditelji pozamljuju novac za svadbu ili čak podižu kredit kako bi napravili slavlje kako dolikuje.

Shutterstock.

Nije važan glamir nego ljubav

Manje gostiju, manji troškovi

Nevesta iz Kanade po imenu Ešli uspela je da napravi venčanje za samo 2.000 evra. Doduše na njenoj skromnoj svadbi bilo je svega 25 gostiju, a ona je u razgovoru za britanski San otkrila kako je uspela da uštedi hiljade evra, a da ne ulazi u dugove zarad svadbe.

- Da biste izbegli visoke troškove najbolje je da smanjite listu zvanica. Moj suprug i ja smo odlučili da se venčamo samo u najužem krugu prijatelja i rodbine. Umesto preskupog restorana iskoristili smo prelepo dvorište mog rođaka koji nam je praktično besplatno ustupio svoju kuću za naš najlepši dan- počela je svoju isposvest Ešli.

Kao i svaka buduća nevesta želela je da dekoracija bude savršena, ali kad je shvatila da će je to koštati više hiljada evra odustala je od cveća.

- Umesto cvetne dekoracije, moje prijateljice i jasmo kupile ukrase u veleprodaji i same ukrasile prostor. Venčanicu sam kupila jeftino preko interneta. Nije baš klasična venčanica više je lepa, bela haljina koju ću kasnije moći da nosim i u drugim prilikama - dodala je ona.

shutterstock.com

Novac koji bi dali za svadbu mladenci mogu da iskoriste na drugi način

 

Umesto da angažuje muziku uživo ili Di Džeja, jedan od njihovih prijatelja je birao muziku, a plej listu su birali Ešli i njen suprug, kao i sami gosti. Umesto klasičnog banketa i ručka ona se odlučila za nešto drugačiju varijantu.

- Iz našeg omiljenog kineskog restorana naručili smo hranu za poneti koju smo postavili u vidu švedskog stola. Mislim da je ovo kul i bolje od hladne piletina i lososa koji se inače služe na svadbama. Umesto fensi tanjira upotrebili smo one za jednokratnu upotrebu koji se posle bace, pa smo izbegli pranje sudova - dodala je ona.

Ešlini saveti za uštedu:

  • smanjite broj gostiju
  • nađite prostor koji ne morate da plaćate
  • umesto skupog cveća sami napravite dekoraciju 
  • venčanicu iznajmite ili kupite jeftino preko interneta
  • ne bacajte novac na cveće
  • obična torta je dovoljno dobra umesto svadbene
  • za muziku angažujte prijatelja ili rođaka
  • piće kupujte na veliko i bez razbacivanja para na skupa vina
  • naručite hranu za poneti koju ćete servirati na švedskom stolu

shutterstock.com

Sve više mladih parova želi skromno venčanje

 

Umesto preskupe svadbene torte ona se odlučila za običnu, jeftinu tortu koju je kupila u lokalnoj prodavnici. Interesantno je i kako je Ešli rešila problem pića za goste.

- Kupili smo pivo i limenkama, jabukovaču i nekoliko flaša jeftinijeg vina i to u veleprodaji po nižim cenama. Gosti se nisu bunili, a oni koji su baš želeli da piju fensi vino mogli su da ponesu svoje. Nismo čak kupili ni burme već je moj verenički prsten postao i venčani. Zapamtite nije važan šampanjac, raskošno venčanje već vaše emocije i ljubav, sve drugo je bespotrebno rasipanje para - istakla je Ešli.

Njeni prijatelji toliko su bili oduševljeni njenim skromni, ali elegantnim venčanjem da su počeli ljudi da je zovu i traže da i njima organizuje svadbu za manje od 4. 000 evra. Ona ne krije da je prijatno iznenađenja što sve više mladenca ne želi da baca pare na svadbu kad taj novac mogu pametnije da iskoriste za početak svog bračnog života. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)