Brak i veze

LJUBAV I POSLE 50-TE: Stručnjaci otkrivaju tri ključna koraka za pronalaženje srodne duše

Kada su romantične veze u pitanju, psiholozi ističu da je strpljenje jedna od veoma važnih stavki

27.03.2024 20:40

LJUBAV I POSLE 50-TE: Stručnjaci otkrivaju tri ključna koraka za pronalaženje srodne duše
shutterstock.com

Nakon nekoliko neuspelih veza i upoznavanja, mnogi pa čak i u svojim 20-im ili 30-im pomišljaju da odustanu od traženja svoje srodne duše, jer kako kažu, previše im je razočarenja. Iako mnoge zastrašuje pomisao da krenu ispočetka sa novom romansom, psiholozi tvrde da nikada nije kasno, pa da su čak i neki među njima pronašli ljubav svog života nakon pete decenije. 

Stručnjaci savetuju da umesto toga prihvatite da su nove veze i lepi počeci na pomolu, te otkrivaju svima koji su u srednjim godinama kako da pronađu ljubav nakon 50-te godine.

Prihvatite samootkrivanje

Srednje godine i život posle pedesete je vreme kada su svi puni životnih iskustava, što može da im posluži kao moćno oružje u pronalasku nove ljubavi, navodi Psihology Today. Nemojte na svoje godine da gledate kao na ograničenje, već ih posmatrajte kao prednost i poziciju koja vam omogućava jasnije razumevanje vaših želja vrednosti i prioriteta.

shutterstock.com

Važno je okrenuti se sebi i raditi ono što vas je oduvek ispunjavalo

Psiholog Džefri Bernštajn objašnjava kako je imao jednu klijentkinju koja se razvela u 55-oj godini. Uvek je davala prednost karijeri i deci, te da je napokon odlučila da se poveže sa sobom. Posvetila se hobijima koje je dugo zanemarivala, te se pozabavila prethodnim traumama i razmišljala o lekcijama koje je naučila iz prethodnih veza. 

Kroz proces samootkrivanja stekla je osećaj samopouzdanja, što joj je na kraju otvorilo put ka ispunjenijem odnosu sa partnerom, koji ju je cenio zbog nje kakva jeste.

Negujte autentične veze

Mladalačka ljubav cveta na impulsivnoj strasti, dok zrela traži kompatibilnost, deljenje zajedničkih vrednosti i međusobnog poštovanja. Ovo će zahtevati spremnost da budete ranjivi i otvoreni u novoj vezi, pa i po cenu da izađete iz svoje zone komfora.

Jedan drugi klijent, 62-godišnji udovac se, kako psiholog objašnjava, pomirio sa samoćom nakon smrti partnerke. Ipak, on ga nakon godinu i po dana ohrabrio zajedno sa njegovim prijateljem da se otvori ka onlajn upoznavanju.

Shutterstock

Otvaranje ka novim načinima upoznavanja pomoći će vam da izgradite nove veze

On je na ovaj način izgradio istinske veze sa potencijalnim partnerkama, upuštajući se u razgovore i deleći svoje strasti i ranjivosti. Ova autentičnost je odjeknula kod Suzan koja je bila razvedena i koja je prolazila kroz sličnu složenost zabavljanja. Njihova veza je kasnije procvetala  i bila je puna razumevanja i druženja, što je dovelo do ispunjenog odnosa izgrađenog na poverenju i iskrenosti.

Budite strpljivi

Iako potraga za ljubavlju u 50-oj može izgledati kao trka sa vremenom, jurnjava za vezom iz očaja može vas odvesti samo u razočarenje. Prihvatiti moć strpljenja omogućava većini da veruju u svoj "tajming" - da će prava osoba doći kada za to dođe vreme.

Psiholog je naveo primer jednog svog klijenta koji se razveo u 56-oj godini. Bezuspešno je tragao za ljubavlju i bio isfrustriran nedostatkom uspeha. Onda je odlučio da napravi korak unazad i da se posveti negovanju prijateljstava i obnavljanju svojih strasti sa entuzijazmom. Stekao je unutrašnji mir, a nova ljubav je došla kad je to najmanje očekivao - na lokalnom času umetnosti. Tu je upoznao svoju sadašnju partnerku sa kojom je razvio duboku vezu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)