Lifestyle

PRLJAVIJE NE MOŽE - STJUARDESE OTKRILE ŠTA SU PRINUĐENE DA RADE: Zahtevi putnika su da vam pripadne muka, a OVO ne pristaju ni za dobar NOVAC!

Niske plate u avio-kompanijama su mnoge žene u ovom poslu primorali na drastične korake.

23.10.2024 19:45

PRLJAVIJE NE MOŽE - STJUARDESE OTKRILE ŠTA SU PRINUĐENE DA RADE: Zahtevi putnika su da vam pripadne muka, a OVO ne pristaju ni za dobar NOVAC!
Shutterstock

Stjuardese širom SAD suočavaju se sa ozbiljnim finansijskim poteškoćama, a neke su primorane na neobične i očajničke mere kako bi sastavile kraj sa krajem. Situacija je toliko teška da su se pojedine čak okrenule striptizu, prodaji fotografija stopala na internetu, dok nije retkost da redvono jedu ostatke obroka putnika.

Nastasja Luis, stjuardesa jedne od vodećih avio-kompanija, tvrdi da njena mesečna plata iznosi samo 250 dolara. 

- Dovoljno za odlazak u prodavnicu i možda plaćanje jednog zaostalog računa. Često jedem ostatke obroka putnika kako bi premostila razdoblje do sledeće plate. Morate jednostavno ostaviti ponos po strani i reći: "Hej, ili ću jesti ili gladovati" - istakla je Nastasja.

Shutterstock

Nije retkost da stjuardese uzimaju ostatke obroka putnika

Priče poput njene nisu usamljene. Jedna stjuardesa, koja se predstavlja kao Bri, podelila je na internetu da radi kao striptizeta kako bi uspela da plati račune. 

- Nisam tip devojke koju biste obično videli u striptiz klubu. Odrasla sam sa puno hrišćanskih vrednosti. Imam partnera, imam posao. Ipak, nakon dugih smena u avionu, skidam burmu i uniformu, pripremajući se za "noćni posao". Pojedini putnicisu mi nudili 500 dolara za oralni se*s. Nikada nisam očekivala da ću se susresti sa ovakvim stvarima, to nije način na koji sam vaspitana, neke stvari ne radim ni za toliki novac - istakla je ona.

Problem niskih plata dodatno komplikuje činjenica da mnoge avio-kompanije ne plaćaju stjuardesama za sve sate koje provedu na poslu. 

- Radimo i do 10 i po sati dnevno, a plaćeni smo za samo pet. U suštini, zarađujem manje od radnika u McDonald’su - dodala je stjardesa Kim, a o tome je pisao i NY Post.

 

 

Problem plata stjuardesa postaje sve veći s obzirom na rastuće troškove života. Ken Dijaz, predsednik sindikata United Association of Flight Attendants-CWA, naglašava da su stjuardese primorane na ove mere, jer plate ne prate inflaciju. 

- Niko nije doživeo ovakve troškove života do sada. Uzimajući u obzir sadašnju inflaciju, trenutne plate su praktično ništa. Ne možemo od njih da preživimo - istakao je Dijaz.

Još jedna stjuardesa iz American Airlinesa koristi dodatni prihod zarade.

- Koristim potpuno odvojeni profil od svog glavnog Instagrama i postavljam gomilu slika svojih stopala. Morate istražiti poze za stopala, svaka ima svoje ime i ljudi imaju različite fetiše za svaku pozu - dodala je ona.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)