Lifestyle

"PRODAVALA SAM HLEB NA ULICI" Tužna priča bokserke sa muškim hormonima zbog koje je protivnica lila suze

Da li će ovo pomoći da je ljudi podrže?

02.08.2024 13:30

"PRODAVALA SAM HLEB NA ULICI" Tužna priča bokserke sa muškim hormonima zbog koje je protivnica lila suze
Tanjug/AP

Bokserski meč Imane Khelif protiv Angele Carini trebalo bi da ostane jedan od najkontroverznijih u istoriji Olimpijskih igara. Italijanska protivnica Karini popustila je u borbi u osmini finala u Parizu samo 46 sekundi nakon što je rekla da je Kelif zadala najteži udarac u karijeri. Moglo se čuti kako 25-godišnjakinja svom treneru govori:

- Nije u redu, nije u redu. 

Tanjug/AP

Ovo je bokserka zbog koje je protivnica plakala

Nakon što je predala borbu mnogi su spekulisali o Kelifinom polu i njenom pravu da učestvuje u ženskom takmičenju. Ona je postala takođe meta transrodnih skeptika poput Džej K. Rouling, koji je nazivaju "biološkim muškarcem" i insistiraju da ne bi trebalo da se takmiči sa ženama. Međutim, objavljeno je da je Khelif biološka žena koja ima retko stanje kategorisano kao razvojne polne razlike (DSD), što može dovesti do toga da ženske osobe imaju XY hromozome ili anatomiju.

Imane koja je rođena kao žena i koja je tako navedena u alžirskom pasošu, rekla je u intervjuu koji je procurio uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. da je "želela da pokaže celom svetu kakva je hrabra žena Imane Kelif". Međunarodni olimpijski komitet (MOK), koji je ove godine preuzeo od IBA upravljanje boksom u Parizu, objavio je u četvrtak saopštenje u kojem potvrđuje da se, kao i na prethodnim igrama, pol sportista zasniva na njihovim pasošima.

Tanjug/AP

Bokserski meč

U jednom intervjuu za alžirski TV kanal Canal Algerie, rekla je:

- Dolazim iz konzervativnog regiona i porodice. Boks je bio sport posvećen samo muškarcima.

Ispričala je kako je jedva sastavljala kraj s krajem i prodavala hleb da plati odlazak na trening boksa.

- Ovo su prepreke na koje sam naišala kada sam počinjala. Slučajno sam prodavala hleb na ulici, skupljala sam posuđe i druge stvari da bih zaradila novac i da bih mogla da napredujem jer sam došla iz veoma siromašne porodice - vredelo je jer se zaljubila u boks prvi put kada je zakoračila u ring.

Sa odlučnošću da uspe, Imane se preselila iz svog malog alžirskog sela u grad, a zatim u prestonicu. Svoju karijeru opisuje kao impresivnu priču i neverovatno je ponosna na svoja dostignuća.

Tanjug/AP

Prodavala hleb da bi platila treninge

- To je bila čista slučajnost, nisam ni zamišljala da ću jednog dana postati bokser i da ću postati svetski šampion. Uvek sam volela fudbal i igrala sam ga u svom malom selu. Moj otac je uvek voleo više fudbal nego boks, ali u školi sam bila veoma dobra u sportu i moj učitelj me je ohrabrio da postanem bokser jer sam imala dobre fizičke kvalitete i on je bio u pravu - rekla je, piše Mirror.

Khelif sada čeka zlatnu medalju iz snova i sledeće će se takmičiti u četvrtfinalu u ženskoj poluteškoj kategoriji u subotu, gde će se boriti protiv Mađarice Ane Luke Hamori. Uprkos načinu na koji je Italijanka nokautirana, Khelifina sledeća protivnica je spremna da joj poremeti šanse kada ona uđe u ring. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)