Lifestyle

NOVINARKA PROKOMENTARISALA VISINU PREMIJERKE, PA KAŽNJENA VRTOGLAVIM IZNOSOM: Ovako se branila, nije pomoglo (FOTO)

Oštro je odgovorila italijanskoj vladi.

20.07.2024 11:54

NOVINARKA PROKOMENTARISALA VISINU PREMIJERKE, PA KAŽNJENA VRTOGLAVIM IZNOSOM: Ovako se branila, nije pomoglo (FOTO)
Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Sud u Milanu naložio je novinarki da plati italijanskoj premijerki Đorđi Meloni odštetu od 5.000 evra (5.465 dolara) zbog toga što ju je ismejala na društvenim mrežama, javila je novinska agencija ANSA i drugi lokalni mediji.

Novinarka Đulija Korteze je takođe kažnjena sa 1.200 evra (1.307 dolara) i suspendovana zbog pisanja na Tviteru, sada nazvanog Ks, u oktobru 2021. o Meloninoj visini koja je definisana kao "sramota za telo".

U odgovoru na Rojtersovu priču o presudi, Korteze je u četvrtak napisala na Ks:

- Italijanska vlada ima ozbiljan problem sa slobodom izražavanja i novinarskim neslaganjem.

Meloni je pokrenula sudski postupak protiv novinarke nakon što su se dve žene sukobile na društvenim mrežama pre tri godine. Meloni, čija je stranka krajnje desnice Braća Italije u to vreme bila u opoziciji, napravila je izuzetak kada je Korteze objavila njenu maketu sa slikom pokojnog fašističkog vođe Benita Musolinija u pozadini.

Printscreen/Facebook/Giulia Cortese

Novinarka koja je kažnjena

Korteze je odgovorila dodatnim tvitovima, uključujući i onaj koji se prevodi kao "Ne plašiš me, Đorđa Meloni. Na kraju krajeva, visoki ste samo 1,2 metra. Ne mogu čak ni da te vidim.”

Korteze može da se žali na kaznu, a Melonin advokat je rekao da će premijerka donirati u dobrotvorne svrhe svaku odštetu koju eventualno dobije. Novinarka je rekla da je ovo teško vreme za nezavisne novinare u Italiji.

- Nadajmo se boljim danima koji su pred nama. Nećemo odustati! - dodala je. Reporteri bez granica su ove godine naveli veliki broj tužbi protiv novinara, koji su Italiju spustili za pet mesta na 46. u svom Svetskom indeksu slobode medija za 2024, piše New York Post.

Meloni nije nova u izvođenju novinara na sud.

Prošle godine je sud u Rimu kaznio autora bestselera Roberta Savijana sa 1.000 evra (1089 dolara) plus pravni troškovi nakon što ju je vređao na televiziji 2021. zbog njenog nepokolebljivog stava o ilegalnoj imigraciji.
 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)