Lifestyle

NAJVIŠA ŽENA NA SVETU IMA 215 CM, A CEO ŽIVOT JE BILA PREDMET POSMEHA: U inat svima je oborila nekoliko svetskih rekorda

Rumejsa Gelgi se jedva kreće zbog genetskog poremećaja koji ima ali je krasi velika snaga volje.

19.07.2024 14:21

NAJVIŠA ŽENA NA SVETU IMA 215 CM, A CEO ŽIVOT JE BILA PREDMET POSMEHA: U inat svima je oborila nekoliko svetskih rekorda
Jam Press/@rumeysagelgi / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Malo ljudi na svetu drži i obara mnoge rekorde kao što to čini Rumejsa Gelgi iz Turske. Ona je proglašena za najvišu ženu na svetu, a čini se da je ona već od samog rođenja obarala rekorde. Pored još nekoliko koje je postavila, ona je kao mala bila najduža beba na svetu. Ova neverovatna žena je uspela da osvoji nekoliko svetskih rekorda, ne samo zbog svoje visine, već i zbog nekih drugih osobina koje je poseduje. 

Po čemu je sve Rumejsa posebna?

Rumejsa danas ima 27 godina i visoka je 215 centimetara. Poznata po svojoj izuzetnoj visini, ali i po veličini leđa, ušiju i još mnogo toga. Pored ove glavne titule, ova Turkinja drži rekord za najduži prst na ženskoj osobi, najšire rastojanje između prstiju takođe kod žena, kao i najveće ruke i najduža leđa kod žena. Iako su joj njene impresivne fizičke karakteristike donele svetske rekorde i slavu, ona ima poteškoća u kretanju, prenosi Tag24.

Jam Press/@rumeysagelgi/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Rumejsa ima poteškoća u hodanju zbog svoje visine ali ima podršku i pomoć

Međutim, tu se njeni rekordi nisu zaustavili jer je Rumejša bila najduža ikada rođena beba sa 59 cm. Iako su njeni svetski rekordi posebno važni za nju kao deo onoga što je čini jedinstvenom, ona je istakla da su joj priznanja imala veoma pozitivan uticaj na njen mentalni sklop. Njena visina uzrokovana je genetskim poremećajem, koji je poznat kao Viverov sindrom (Weaver sindrom).

Šta je Viverov sindrom?

Ovo je genetski poremećaj koji uzrokuje prekomerni rast kostiju. One se razvijaju mnogo brzo, a bolesnici imaju problem sa tonusom mišića. Karakteriše ih ogromna glava, široko razmaknute oči, smanjena intelektualna sposobnost, navodi se na sajtu Klivlendske klinike.

Jam Press/@rumeysagelgi/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Uprkos fizičkim karakteristikama zbog kojih su je vršnjaci u detinjstvu zadirkivali, ona je nosilac nekoliko rekorda

Iako ovo stanje može imati teške i ponekad opasne posledice ova Turkinja je uspela da pronađe motivaciju i postane uspešan nosilac mnogobrojnih svetskih rekorda kao i zagovornica za osobe sa fizičkim invaliditetima. Počela je svoj put želeći da obori rekord za nešto što ju je dovelo do zlostavljanja tokom većeg dela svog života.

Ona je istakla za Tag24 da je motivacija za obaranje rekorda bio motiv to što su je vršnjaci zadirkivali i često joj predlagali "operacije" kako bi korigovala uši iako to nije bilo potrebno. Rumejsa je želela da poruči ljudima da ih ono što drugi vide kao prokletstvo zapravo može pretvoriti u nešto izuzetno.

Jam Press/@rumeysagelgi/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Bila je i najduža beba na svetu

Tokom protekle decenije ona je postala inspiracija za mnoge ljude širom sveta. Njena životna priča je s razlogom privukla veliku pažnju i poruka je o prihvatanju različitosti. Kroz dokumentarni film koji je snimljen o njenom životu, ona želi da širi poruku ljubaznosti i prihvatanja prema osobama sa vidljivim razlikama i postala je jasan glas za prihvatanje sebe i za samopouzdanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)