Nije tačno!

MITOVI O LEPOTI KOJI SU TOTALNA NEISTINA: Ne, neće vam izrasti još sedih ako počupate jednu!

Ljudi veruju u različite priče, a evo koji mitovi apsolutno nisu tačni!

23.01.2022 22:38

MITOVI O LEPOTI KOJI SU TOTALNA NEISTINA: Ne, neće vam izrasti još sedih ako počupate jednu!
pexels.com

Lepota je u oku posmatrača, međutim, činjenica je da postoji određeni standard lepote oko koga se danas vrte sve žene. Mršavo telo, nežna i zategnuta koža, uredna kosa bez sedih i što manje dlaka po telu su neki standardi kojima sve težimo. Te standarde prate neka verovanja, koja mogu biti tačna ili totalno neistinita. Portal Srećna republika donosi vam nekoliko netačnih stavova koje možemo čuti gotovo svakodnevno.

Ako brijemo noge rašće nam gušće i tamnije dlake

Neće. Ovo je samo mit, koji svoju osnovu ima u empirijskom svedočanstvu. Naime, kada brijemo dlake one izgledaju gušće i tamnije jer ih sečemo ukoso, a ne čupamo ih iz korena. Međutim, one su iste gustine i boje koje su bile i pre brijanja.

Čupanjem sede, pojaviće se nove

Netačno. Kada iščupate jednu sedu druge joj ne dolaze na sahranu. Jednostavno se radi o tome da kad primetimo jednu, ostale postanu lakše za uočiti, pa su nam očiglednije i čini se kao da ih ima više. Ipak, svakako nije dobro čupati dlake jer je moguće oštetiti folikulu.

Tamnijoj koži ne treba krema za sunce

Nije samo mit da maslinastoj, smeđoj i crnoj koži ne treba krema za sunčanje, već je i ozbiljan problem. Iako je istina da su stope melanoma kože niže u crnačkoj i azijskoj populaciji, oni koji se pojave obično se dijagnostifikuju mnogo kasnije, smanjujući tako stopu preživljavanja.

Nije dobro prečesto prati kosu

Šta je prečesto? Kosu treba prati onoliko puta koliko ona to zahteva. Ravnu kosu neophodno je prati češće nego kovrdžavu, te frizeri čak i preporučuju jednom u dva tri dana da operete kosu. Ništa joj neće faliti ako je lepo isperete.

Koža se navikne na kremu pa ona prestane da deluje

Netačno. Ne navikava se koža na kremu, već se menja. Kao što nam se nivoi nekog hormona menjaju u određenom delu ciklusa pa se nadujemo, tako se i vremenom menja koža, te prestane da joj odgovara krema koju ste do skoro koristili. To je sasvim u redu. Samo pratite svoju kožu i kada primetite da joj je potrebna druga krema, nađite je.

Veštačke trepavice uništavaju prirodne

Ukoliko profesionalac uradi veštačke trepavice kako treba, nema razloga da one unište vaše prirodne trepavice. Ono to, ipak, zaista šteti našim trepavicama, jeste svakodnevno skidanje maskare. Budite nežni prema njima i one će vam biti zahvalne. 

Komentari (0)