Šminka

NA NJOJ IMA VIŠE BAKTERIJA NEGO NA WC ŠOLJI, A SVAKOG DANA NAM JE U RUKAMA! Svi smo znali za ručne torbe, ali ovo je zabrinjavajuće!

Ni ne sanjamo šta sve može da se nalazi na predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo, zato evo saveta kako da održavamo njihovu higijenu na pravi način.

22.04.2022 17:00

NA NJOJ IMA VIŠE BAKTERIJA NEGO NA WC ŠOLJI, A SVAKOG DANA NAM JE U RUKAMA! Svi smo znali za ručne torbe, ali ovo je zabrinjavajuće!
Tanjug/AP

Mnoge dame olako shvataju održavanje šminke, pa misle da njoj nije potrebna neka posebna higijena misleći da je dovoljno prebrisati kutijice i neseser krpicom, vlažnim maramicama ili sve to dezinfikovati povremeno alkoholom. Naime, potrebno je mnogo više od toga kako biste zaštili sebe, a posebno svoje lice od bakterija koje svakodnevno vrebaju sa vašeg pribora za ulepšavanje.

Doktor Dejvid Kabaljero Lima upozorava da četka za šminku koja se ne pere tri meseca ima više bakterija nego što ih ima u toaletu.

- Prljav alat i šminka koje koristite za negu kože može da iziritira lice, ali i da dovede do pojave infkcija i akni, pa čak i dermatitisa - upozorio je Kabaljero Lima.

Zbog toga Liza Amstrong, stručnjak za šminku, daje savete kako da se ona pravilno čisti i održava.

unplash

Žene nisu svesne da se u njihovoj torbi i opremi za šminkanje nalazi najviše bakterija

Tečnost za pranje četki

Redovno korišćenje četki za šminku zahteva i njihovo čišćenje koje bi trebalo da se radi na najmanje nekoliko nedelja, savetuju stručnjaci. Oni koriste sredstva na bazi alkohola koja sterilišu čekinje, međutim, svima preporučuju još jednostavniji trik od toga.

Tečnost za sudove ili najjednostavniji antibkterijski šampon mogu pomoći u skidanju prljavštine koja se nakupila na vašim četkama. U toplu vodu dodajte supstancu za čišćenje po izboru i okrećite u njoj četke okrenute dlačicama nadole kako biste umanjili količinu prikupljene vode tamo gde čekinje dopiru do osnove, to jest do drške, jer se na tom mestu može stvoriti buđ.

- Sredstva za čišćenje u obliku spreja su takođe izuzetnno delotvorna - preporučuje Amstrongova.

unplash

Na nekoliko nedelja poželjno je isprati četke, savetuju stručnjaci

Blendere održavajte u veš mašini

Liza napominje da se blenderi jednostavno mogu održavati uz pomoć bebi šampona i tople vode. Na njima se bakterije najviše zadržavaju, naročito ako su vlažni nakon upotrebe. Isperite ih pod toplom vodom uz korišćenje šampona i iscedite ih dok voda ne postane čista. Nakon toga je poželjno dodatno ga isprati ispod mlaza hladne vode.

Ukoliko imate više prljavih blendera, pa biste želeli da skratite proces, stručnjakinja savetuje da ih stavite u jednu torbu, poput one za donji veš i svilene košulje, zakopčajte je i stavite u mašinu za pranje veša.

Ostala šminka

Na olovke često zaboravljamo, pa mnoge dame ni ne znaju da se bakterije najviše sakupljaju na tom delu šminke.

- Redovno oštrenje olovaka otkloniće bakterije. Pritom, ne treba zaboraviti oštrač, a njega treba održavati pomoću antiseptik spreja. Samo treba biti oprezan s oštricama da se ne posečete - napomenula je Amstrongova. 

Kada se pojavi pukotina na uvijaču za trepavice, takođe je alarm za uzbunu i treba promeniti gumu na njoj jer će, u suprotnom, ona da vam počupa trepavice. Takođe, ostatak te alatkte poprskajte sprejom za dezinfekciju.

Maskare bi trebalo da bacite ukoliko im je prošao rok upotrebe. Isto tako, mogu se začepiti na okviru i četkici, pa je zato i redovno brišite. Četkicu možete održavati takođe uz pomoć deterdženta za sudove.

unplash

I šminku i pribor je neophodno redovno održavati

Nemojte deliti pribor za šminkanje 

Izbegavajte sve moguće situacije u kojima biste delili svoj pribor, pa makar to bile i samo četkice za šminkanje. Čak i deljenje pudera, rumenila, naročito u noćnom izlasku, mogu izazvati najrazličitije infekcije. U situaciji ako vam neko zatraži šminku da se posluži, prethodno je obrišite na poleđini šake, pa neka je ta osoba nanese prstom. Za palete i senke koristite antiseptik.

Tanjug/AP

Trudite se da ne delite pribor i šminku sa drugima

Tuširajte se sa svojom torbom

Vaša torba za šminku trebalo bi da bude besprekorna i čista. Ako u prljav neseser vraćate prethodno dobro očišćenu opremu za šminku, poništavate svrhu mukotrpnog čišćenja koje ste odradili. Ukoliko je torba od tkanine, Liza savetuje da je možete poneti sa sobom na tuširanje i dodati u nju malo šampona kako biste je dobro istrljali. Prozirne plastične torbe možete prebrisati vlažnom krpom ili vlažnim maramicama. 

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)