LEPO I KORISNO

BRZO I LAKO DO LEPIH I ZDRAVIH NOKTIJU: OVA maska čini čuda!

Ukoliko vas muči žutilo na noktima, ne brinite, ima leka. Portal Srećna Republika vam donosi masku koja će vas rešiti tog problema za tili čas!

28.11.2021 13:57

BRZO I LAKO DO LEPIH I ZDRAVIH NOKTIJU: OVA maska čini čuda!
unsplash.com

Ponos ženskih ruku su lepe, meke i negovane šake i uredni i sjajni nokti. Oni su ogledalo urednosti svake dame ali i zdravlja. Zdravi nokti su ružičaste boje. Međutim, problem žutila na noktima je sve učestaliji i do njega dolazi iz više razloga.

Moguće je da se radi o nekom zdravstvenom poremećaju, gljivičnoj infekciji, posledici pušenja ili pogrešnog nanošenja laka za nokte. Zdravlje noktiju nije važno samo za lepotu, nego i za zdravlje prstiju, jer nokti štite vrhove prstiju od povreda i pritiska.

pexels.com

Devojka pastelni nokti

Uzroci žutih noktiju

Pušenje

Ovo je najčešći uzrok žutila na noktima. Katran i nikotin uzrokuju pojavu žute boje na noktima i najbolji način za uklanjanje žute boje je svakako ostavljanje cigareta. Ukoliko se ipak ne odlučite za prestanak pušenja pokušajte barem da između dva uvlačenja dima cigaretu stavite u pepeljaru umesto da je stalno držite u ruci.

unsplash.com

Devojka šljokičasti nokti

Zdravstveni problem

Pojava žutila na noktima može biti zbog nekih zdravstvenih problema poput bolesti jetre, bubrega ili pluća, dijabetesa, nedostatka gvožđa i cinka. Stoga ukoliko imate žute nokte, a ujedno i simptome koji ukazuju na neko od gore navedenih stanja bilo bi dobro da se obratite svom lekaru.

Gljivična infekcija

Pojava žute boje može biti uzrokovana gljivičnom infekcijom ili psorijazom. Nokti postaju tamnožuti ili svetlosmeđi, ljušte se i imaju neprijatan miris, savetuje portal atma.hr

unsplash.com

Narandžasti nokti

Nepravilno lakiranje noktiju

Nokti najčešće požute kada su izloženi toluenu, formaldehidu i dibutilftalatu, komponentama koje se nalaze u lakovima za nokte. Nepravilno korišćenje laka za nokte, posebno ako se radi o tamnijim bojama, ostavlja mrlje na noktima.

Saveti za pravilno nanošenje laka za nokte

  • Obavezno koristite podlogu za lak, takozvani bazni lak, jer on ublažava direktni kontakt nokatne ploče i štetnih sastojaka laka za nokte
  • Izbegavajte tamnije nijanse laka za nokte
  • Povremeno ostavite nokte nenalakiranim
  • Nakon korišćenja acetona, temeljno isperite ruke jer i najmanji ostatak acetona može izazvati žutu boju

unsplash.com

Nokti puni ljubavi

Maska za uklanjanje žutila s noktiju

U posudicu iscedite sok jednog limuna pa u njega dodajte kašičicu sode bikarbone. Umočite vrhove prstiju sve do korena noktiju u ovu mešavinu i ostavite ih da se natapaju 3 do 5 minuta. Isperite ruke i namažite ih kremom, a zanoktice hranljivim uljem. Postupak ponavljajte tri puta nedeljno dok žutilo ne nestane.

Da li i vi imate neki savet za uklanjanje žute boje sa noktiju? Pišite nam u komentarima!

Komentari (0)