Moda

Da li znate da se ŽENSKE KOŠULJE KOPČAJU DRUGAČIJE OD MUŠKIH i zašto je to tako? Iznenadiće vas položaj dugmića!

Možda većina nas nije primetila ovu razliku, ali o tome su se tokom istorije ispredale brojne teorije.

19.06.2022 09:00

Da li znate da se ŽENSKE KOŠULJE KOPČAJU DRUGAČIJE OD MUŠKIH i zašto je to tako? Iznenadiće vas položaj dugmića!
shutterstock.com

Žene i muškarci su tokom istorije od malena učeni da među njima postoje razlike u ponašanju, poslovima koje će obavaljati kada odrastu, odeći koju će nositi... Tako su im dodeljivane i različite boje. Za devojčice je danas predviđena roze boja, iako to nije bilo tako oduvek, dok je za dečake bila i ostala plava. Iako mnogi možda toga nisu svesni, a kad je već reč o garderobi, postoji i razlika u zakopčavanju komada odeće predviđene za jedan, odnosno drugi pol, pa su tako dugmići na ženskim košuljama na jednoj, a na muškim na potpuno suprotnoj strani. 

Ženske košulje se, naime, zakopčavaju na levoj, dok muškarci koriste desnu stranu, a iako mnogi to povezuju sa modnom diferencijacijom, verovali ili ne, razlog "leži" u jednoj istorijskoj činjenici.

Žene su oblačile sluškinje

Kultura zakopčavanja datira iz 13. veka, a dugmad su tada bila veoma skupa. Zato se veruje da je upravo to razlog što su žene ranije koristile odeću na pertlanje. Međutim, kada se pojavio nov način zakopčavanja, on je podrazumevao i jedinstvenu tehniku, posebno zbog činjenice da su imućnije žene, odnosne one koje su imale privilegiju da na odeći imaju dugmad, oblačili drugi. Reč je uglavnom bilo o sluškinjama. 

- S obzirom na to da je većina ljudi prevashodno koristila desnu ruku za obavljanje najrazličitijih poslova, podrazumevalo se da je njima lakše da osobu preko puta sebe, u ovom slučaju žensku, zakopčavaju ako su dugmići na njenoj odeći na levoj strani - rekla je Melani M. Mur, osnivač brenda ženskih bluza Elizabet i Klark.

Kako je dodala, ta tradicija se zadržala i do danas.

Muškarci imali bolji pristup oružju

Kada je jači pol u pitanju, postoji nekoliko teorija zašto se njihove košulje zakopčavaju na desnoj strani. Međutim, najrelevantnija, koje se drži većina teoretičara, povezana je s vojničkom dužnošću. Naime, budući da se podrazumevalo da je većina vojnika desnoruko, pravilo je nalagalo da je kopčanje na toj strani omogućavalo lakši pristup oružju koje se nosilo uvučeno u košulju.

- Pištolj se nosio ispod košulje, a dugmad koja su bila na desnoj strani su omogućavala lakši i brži pristup njemu - istakla je Kloi Čapin, istoričarka mode.

Međutim, zakopčavanje je postojalo i pre pištolja, pa neki drugi istoričari veruju da su se dugmad na desnoj strabni nalazila kako se košulja ne bi rastvarala u trenutku dok muškarac poseže za svojim mačem koji se najčešće nalazio opasan na strani levog kuka.  

Ovo su najrasprostranjenije teorije, međutim, postoje i one koje zakopčavanje, recimo kod žena, povezuju sa potrebom za dojenjem bebe. Naime, ukoliko se novorođenče drži ulevoj ruci, desna je oslobođena da može da se koristi za otkopčavanje bluze. Prema još jedn oj teoriji, tvrdi se da je ženama tokom jahanja konja u položaju sa strane, zakopčavanje na levoj strani sprečavalo prodiranje hladnog vazduha kroz garderobu

Kako god, tradicija je i danas ostala ista i verujemo da bi se svi teško navikli na neke nove promene.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)