Moda

MODNO PUTOVANJE KROZ PROŠLOST I BUDUĆNOST: Treće veče Serbia Fashion Week

Treće večeri proletnjeg izdanja Serbia Fashion Week-a, publika u auli Novosadskog sajma imala je priliku da uživa u fantastičnim kreacijama srpskih i inostranih dizajnera.

29.04.2022 12:00

MODNO PUTOVANJE KROZ PROŠLOST I BUDUĆNOST: Treće veče Serbia Fashion Week
Milan Milojić

Prikazane kolekcije odlikuje bogatstvo različitih ideja, krojeva, materijala, ali im je zajedničko to što vešto spajaju ono najvrednije iz prošlosti sa elementima koji pripadaju budućnosti.

Program je otvorila dizajnerka Latinka Đorđević, prepoznatljiva po kreacijama koje nemaju ni jedan šav. Ona kaže da je tehnika kojom izrađuje odevne komade veoma retka i da zbog izrade modela bez šavova upravo takvi modeli publici i kupcima predstavljaju najinteresantniji deo njenog rada. Kada je reč o izboru materijala, kroz celu kolekciju provlače se merino vuna i svila, i upravo zbog toga dizajnerka je inspiraciju za dizajn potražila u prirodi.

- Inspirisana sam zdravim načinom života. Oduvek sam želela da živim na jedan potpuno prirodan način, zato sam i stvorila kolekciju u kojoj dominira ručni rad - rekla je Latinka Đorđević.

Povratak prirodi

Posle toga, usledilo je nešto sasvim drugačije. Gošća iz Mađarske Anet Csizmazia predstavila je kolekciju koju je dizajnirala za brend ZIA Budapest. Publika je sa oduševljenjem pratila reviju modernih komada koji intrigiraju. Dizajnerka kaže da je ovom kolekcijom želela da se vrati prirodi na autentičan način.

- Fokus je na stvaranju lepšeg i boljeg sveta. Pravimo vanvremenske i kvalitetne komade koji će zauvek biti deo vašeg garderobera - rekla je gošća iz Mađarske.

U drugom bloku revija videli smo kolekciju dizajnera iz Holandije Carmichael Byfield koji je predstavio komade u modernom stilu koju čine inovativne kreacije sa koloritnim printom.

- Zbog pandemije nisam imao revije skoro dve godine i kada sam dobio poziv da učestvujem na Serbia Fashion Week-u, obradovao sam se i prihvatio bez dvoumljenja. Kolekciju sam najpre prikazao na New York Fashion Week-u, potom u Parizu i sada u Srbiji, koja je sjajna zemlja sa fantastičnim ljudima. Ljubazni su, topli, gostoljubivi i kada me pozovu u Srbiju da dođem uvek se prijatno iznenadim - rekao je Carmichael Byfield uz obećanje da će rado ponovo doći u našu zemlju.

Dizajnerka Valentina Dukić predstavila je svoju kolekciju venčanica koje odišu glamurom, kao da su izašle iz neke bajke. Manekenke na pisti delovale su kao savremene princeze. Sve je izgledalo magično i bajkovito, a publika je to nagradila velikim aplauzom.

Glamurozne mlade

- Kolekcija je napravljena za sve naše mlade. S obzirom na to da kod nas još nema zvaničnog dizajnera venčanica, ja sam želela da to baš ove godine predstavim na Serbia Fashion Week-u za naše mlade devojke i da im poručim da i u Srbiji sada mogu naći kvalitetnu lepu haljinu za svoje venčanje. Kolekciju sam nazvala po svom imenu, a inspiraciju uvek nalazim u princezama  iz Diznijevih bajki. Kada je reč o materijalima, kombinovala sam svilu sa čipkom, tilom, cirkonima, Svarovski kristalima - otkrila je Valentina Dukić.

U samoj završnici večeri modnom pistom zavladao je dizajner Boško Jakovljević koji je prikazao svoju novu kolekciju koju je dizajnirao za Martini Vesto. U prvom delu ove sjajne kolekcije  videli smo odevne komade koji su u nešto intenzivnijim  bojama i printovima, dok je drugi deo svedeniji i mirni uz dominantnu crnu boju.

Milan Milojić

Model Boška Jakovljevića

- U prvom delu revije prikazane su kreacije koje sam radio poslednje dve godine. To su printovi koji su bili nešto jači, a  drugi deo kolekcije  najavljuje ono šta će biti u trendu ove sezone. To su monohromne varijante sa malo širim pantalonama u rok fazonu. Nastojao sam da ostanem dosledan sebi, a da ipak uradim nešto drugačije od prošle kolekcije. Sada se kors dizajn  provlači kroz modu, kao i pantalone koje idu u širinu i nisu više toliko uske. Koristio sam materijale koje su bili dostupni, od vune preko pamuka, do viskoze. Bilo je i kombinovanih materijala,  različitog  sastava i teško ih je ispratiti. U svakom slučaju,  crna odela koja su za red carpet  izrađena su isključivo od vune - rekao je Boško Jakovljević, a potom je, za kraj večeri, usledila revija dizajnerke Jelena Malešević koja je prikazala izuzetno interesantnu i originalnu kolekciju.

Bezvremenska moda

Futurističi, avangardi dizajn njenih kreacija drugačiji je od svega što smo videli od početka 19. izdanja srpske nedelje mode. Jedinstven spoj prošlosti i budućnosti.

- Naziv ove kolekcije je Time Less, što označava njenu bezvremenost. Inspiraciju sam pronašla u praistorijskoj civilizaciji Vinče. Neke elemente iz neolitske civilizacije iskombinovala sam sa futurističkim i avangardnim dizajnom. U prošlosti sam pronašla inspiraciju za budućnost, jer sam inače sklona futurističkim vizijama. Kreacije su izrađene od skaj  kože, u kombinaciji sa tilom i organdinom. Ima mnogo ručnog rada, veza, štepova... Posebnu pažnju poklanjam detaljima, tako da sam temeljno pristupila njihovoj izradi - rekla je Jelena Malešević.

Milan Milojić

Model Jelene Malešević

Četvrtog dana, srpska nedelje mode seli sa Novosadskog sajma na novu lokaciju – SKCNS Fabrika, gde će biti upriličen niz aktivnosti koje su sastavni deo programa Evropske prestonice kulture 2022.  Fokus je na seminarima, kao i izložbama i revijama finalista takmičenja European Fashion Talent Design Competition, National Fashion Talent Design Competition i Ecolution Competition.

Komentari (0)