Bez nedužnih žrtava

HUMANOST NA DELU: Dizajneri i modni časopisi izbacuju krzno i angora vunu

Industrija mode je rešila da postane humana prema životinjama

25.12.2021 15:00

HUMANOST NA DELU: Dizajneri i modni časopisi izbacuju krzno i angora vunu
Pixabay

Modni časopis „Elle“ je odlučio da iz svih svojih izdanja, reklama i sa svih svojih platformi ukloni životinjsko krzno kako bi promovisao humaniju modnu industriju bez ubijanja nedužnih krznenih živih bića.

To znači da će krzno biti izbačeno iz 45 izdanja lista koji ima 33 miliona čitalaca i preko 100 miliona pratilaca, kao i sa svojih 55 digitalnih platformi. Njih trinaest to već primenjuje, 20 će krenuti 1. januara, a ostali tek početkom 2023. godine.

Potpredsednica i međunarodna direktorka ovog modnog lista, Valerija Besolo Lopiz, je ocenila da krzno nije više u skladu sa vrednostima niti njihovim, niti njihovih čitalaca.

PJ Smith, modni menadžer američkog ogranka nevladine organizacije Human Society International, pozdravio je ovu odluku i izrazio nadu da će i drugi modni časopisi krenuti njihovim putem.

Pixabay

Postoji niz materijala koji mogu da zamene kožu i krzno

 

Ideji humanije modne industrije se pridružila i kuća Armani koja je objavila da više neće koristiti angora vunu koja se pravi od dlake angora zečeva. Inače, prema pravilniku ove kompanije, zabranjeno je korišćenje krzna kojeg u njihovim kolekcijama nema od 2016. godine.  

Modna kuća Armani smatra da danas postoji niz materijala koji mogu zameniti krzno i ne postoji nijedan opravdan razlog za okrutnim postupcima prema životinjama.

Komentari (0)