NOVA STRANA LEPOTE

HRABRA I PRELEPA ŽENA: Manekenka Nijakim Gatvek pobija stereotipe u svetu visoke mode!

Supermodel Nijakim Gatvek je velelepno stupila na modnu scenu, ruši sve “bele” barijere pred sobom i tu je da nam pokaže sve nijanse ženske lepote.

24.12.2021 17:55

HRABRA I PRELEPA ŽENA: Manekenka Nijakim Gatvek pobija stereotipe u svetu visoke mode!
youtube/printscreen - As/Is

Modna industrija se do skoro fokusirala na ono što je po njihovim merilima savršeno. Pod pojmom naizgled savršenog i globalno prihvatljivog modela najčešće se podrazumevala svetla put, duga plava kosa i plave oči.

To je bio kalup dominantan u ovoj moćnoj sferi a onda su se pojavile neke prelepe žene koje ne odgovaraju tom opisu i taj isti kalup razbile! Sa punim pravom.

Danas vam predstavljamo jednu takvu mladu damu. Ona se zove Nijakim Gatvek, ima 24 godine i dolazi iz Južnog Sudana. Hoda stopama Naomi Kembel, Tajre Benks i Iman, koje su dokazale da savršenstvo dolazi u raznim oblicima.

Ono po čemu je ona posebna je izuzetno jaka pigmentacija njene kože, koja ruši sve predrasude i prkosi onima koji robuju klišeima. Ona je jedna od najtamnijih manekenki sveta i zbog toga je često zovu i "Kraljica tame". Kaže da je  prihvatila svoj izgled i da svesno radi na rušenju stereotipa i tradicionalnog shvatanja lepote.

Bori se ne samo za prava u modnoj industriji, već i za prava tamnoputih ljudi širom sveta koji se neretko stide svoje boje kože i često raznim sredstvima pokušavaju da je izbele kako bi se što bolje uklopili u društvo, piše Instagram stranica bktvnews.

- Crno je elegantno, zlatno, odvažno… Ne dozvolite američkim standardima da oštete vašu afričku dušu. Moja koža upija sunčeve zrake, a kosa prkosi gravitaciji. Pa vi nemojte reći da sam magična! - kaže ona.

Komentari (0)