Moda

TORBA KOJU SRPKINJE OBOŽAVAJU JE SMRT ZA NAŠE KIČME: Volimo je, ali treba da je izbacimo iz ormana

Težina tašne ne bi smela da prelazi 10 odsto telesne mase žene koja je nosi.

17.06.2024 17:08

TORBA KOJU SRPKINJE OBOŽAVAJU JE SMRT ZA NAŠE KIČME: Volimo je, ali treba da je izbacimo iz ormana
Shutterstock

Torba je obavezan deo aksesoara svake žene bez koje ne izlazi iz kuće. Nekad su tašne bile male, damske tek tolike da u njih stanu osnovne potrepštine kao što su ključevi od kuće i novčanik. Vremenom se moda menjala, pa su i torbe postajale sve veće i veće. 

Torbe na jedno rame

Danas su najpopularnije oversajz varijente u koju možete da ubacite bikvalno sve - flašicu sa vodom, dezodorans, neseser sa šminkom, čak i lap top. 

Kako naglašavaju ortopedi žene prate modu, a da nisu ni svesne koliko to loše utiče na njihovo zdravlje, piše BuzzFeed.

Prema rečima dr Džordan Klapfild Henri sa klinike u Torontu, oversajz torbe na jedno rame su najgora stvar koju možete da uradite za svoje zdravlje.

- Ovakve tašne koje se nose samo na jedno rame mogu da dovedu do oštećenja leđa. Često imaju loš ergonomski dizajn i nepravilnu raspodelu težine. Nošenje torbe preko jednog ramena umesto ravnomerne raspodele težine na oba može da izazove promene na kičmenom stubu usled naprezanja - objasnila je ova doktorka. 

Osim toga, većina žena torbe stalno nose na levom ili desnom ramenu što može da dovede do bola, ulegnuća kosti, a nakon godina nošenja teških torbi jedno rame postaje vidljivo niže. 

Zato, savetuje dr Džordan, ako već volite i nosite oversajz teške torbe barem na svakih nekoliko dana menjajte rame na kojem ga nosite. Takođe, izbegavajte da ove tašne nosite više od sat, dva dnevno.

Prema njenim rečima mnogo bolja opcija su rančevi, ali pod uslovom da ih pravilno nosite, odnosno na oba ramena.

- Na ovaj način se teret ravnomernije raspoređuje na oba ramena čime se smanjuje mogućnost oštećenja kičme. Idealna torba treba da bude manja i lagana sa osnovnim potrepštinama kako ne biste previše preopteretili kičmu i rame - dodala je ona.

Problem je što rančevi nisu tako elegantni kao tašne i teže ih je ukolopiti u elegantan autifit, čak i kad su u pitanju dizajnerski komadi od kože.

Prilikom izbora torbe ili ranca vodite računa da kad je napunite težina ne premašuje 10 odsto telesne težine žene koja je nosi. Na ovaj način ćete izbeći  zdravstvene probleme i preopterećenje kičme, ramena i leđa. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)