Moda

DRAGICA IZ LOZNICE KREIRA HALJINE ZA BOGATE ARAPKINJE: "One tačno znaju šta hoće i ne žale da plate" (FOTO)

Unikatnim modelima od prirodnih materijala preduzetnica iz Srbije osvojila je tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, a njene haljine i tunike nose supruge arapskih šeika.

01.01.2024 13:05

DRAGICA IZ LOZNICE KREIRA HALJINE ZA BOGATE ARAPKINJE: "One tačno znaju šta hoće i ne žale da plate" (FOTO)
Privatna arhiva/Dragica Gavrić

Kad je pre 24 godine samostalno zaplovila modnim vodama, Dragica Gavrić iz Loznice nije ni pretpostavila da će njene kreacije nositi supruge arapskih šeika. Želela je, kaže, da najpre srpskom tržištu ponudi jedinstvene haljine od prirodnih materijala u kojima će se svaka žena osećati kao kraljica. Za početak, modele je plasirala u domovini, a onda se ukazala prilika da oni stignu i na Bliski istok, tačnije u Ujedninjene Arapske Emirate koji su poslednjih godina Dragičin “drugi dom”.

Ove vredna, talentovana i kreativna Lozničanka za Srećnu republiku priča o svom nesvakidašnjem profesionalnom putu koji vodi od plodne Mačve, preko Austrije, Nemačke i Australije, do pustinje u kojoj je nikla prestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata, i gde je Dragica ostvarila veliki uspeh.

- Kad sam počela da se bavim kreiranjem modela za dame, prestala sam da listam modne časopise i da pratim revije, jer nisam želela da slučajno uzmem deo nečije ideje – kaže Dragica Gavrić za Srećnu republiku.

Od prvog dana bavljenja modom imala je jasnu viziju – želela je da ponudi tržištu autentične modele napravljene isključivo od prirodnih materijala. Zato je odabrala pamuk koji je obogaćivala ornamentima i čipkom napravljenim od konoplje.

- Kako i sama ne volim da peglam, tako sam želela da materijali koje ću koristiti budu oni koji ne zahtevaju peglanje. Takođe, nisam htela da kupujem gotove materijale, već naručujem predivo i onda pravimo adekvatnu širinu; nekad to bude 80, a nekad 90 centimetara, jer modeli iziskuju ili jednu i po ili tri dužine. Sa turskim pamukom to malo teže ide; on ima 800 ili 900 uboda u sekundi, što znači da je mekši i da se na njemu brže otvaraju rupice. Da bi komad garderobe bio kvalitetan, čvršći i da bi dugo trajao trebalo bi da ima 1.200 uboda u sekundi, pa zato i pravim modele isključivo od takvog pamuka, za koji nam predivo stiže iz Rusije – otkriva Dragica.

Haljine, tunike, suknje i pantalone koje kreira su po mnogo čemu jedinstveni. Osim po tome što je svaki komad koji izađe iz njene radionice unikatan, on se može prati u veš-mašini, može da se centrifugira i univerzalne je veličine. Sve navedeno je posebno praktično za žene koje variraju u kilaži, a žele da uvek izgledaju moderno, atraktivno i upečatljivo.

- Moj cilj je bio i ostao da svaka žena pronađe model za sebe i da ga nosi onako kako ona želi. Svaka devojčica voli da se igra haljinama za svoje lutke; poželela sam da svaka od nas zadrži tu devojčicu u sebi i igra se svojim haljinama dokle god bude želela da ih nosi – navodi naša sagovornica.

Osim što je  prepoznatljiva po modelima koje kreira, Dragica je i fizički upečatljiva gde god da se pojavi. Bilo da je zima ili leto, ova plavuša je uvek u belom od glave do pete. Po svom stilu postala je prepoznatljiva i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tačnije u prestonici Abu Dabiju, gde poslednjih godina učestvuje na najprestižnijim festivalima. Stekla je i brojne prijatelje koji su joj ove godine priredili proslavu rođendana, a kao poseban znak pažnje poklonili su joj tortu sa njenim likom.

Privatna arhiva/Dragica Gavrić

Prijatelji iz UAE Dragici su priredili rođendansku proslavu i poklonili joj tortu sa njenim likom

 

Ipak, njen prvi pokušaj da osvoji ovo zahtevno tržište nije bio uspešan. Ali, upornoj Mačvanki to nije predstavljalo prepreku; znala je, kaže, da su njene kreacije jedinstvene i da će kad-tad naći put do kupaca. Posle razgovora sa Danijelom Strižak iz Privredne komore Srbije koja je zadužena za Bliski istok Dragica je imala jasniju viziju u kom pravcu bi trebalo da nastupi na tržištu Emirata.

- Najveću pomoć pružio mi je naš prvi ambasador na rezidencijalnoj osnovi u Emiratima, gospodin Stanimir Vukićević koji je učinio mnogo za celu našu zajednicu u pustinji, kao i za sve privrednike i preduzetnike iz Srbije koji su želeli da plasiraju svoje proizvode na bliskoistočno tržište. Njegovi saveti bili su mi od velike pomoći kad sam po drugi put došla u Emirate sa svojim proizvodima – ističe gospođa Gavrić.

Modeli koji su izašli iz njene kreativne radionice najpre su predstavljeni na Festivalu Šeik Zajed u Vagbi, koji predstavlja jedan od najvažnijih preduzetničkih festivala u ovoj pustinjskoj zemlji. Dragica je posebno ponosna što sa ovog festivala nikad nema povrat – sve što odnese i izloži bude prodato. Njene kreacije prisutne su i na Džumeira biču, luksuznom delu Dubaija u kom se nalaze najprestižniji i najskuplji hoteli, a samim tim i visokoplatežna klijentela iz svih delova sveta.

Dragičine kreacije stigle su i na tržište Austrije, Nemačke, Australije; pa ipak, Arapkinje su svakako najinteresantnije, jer imaju izuzetno istančan ukus i visoke standarde kad je reč o modi.

- One nose ili firmiranu garderobu poznatih svetskih brendova ili unikatne kreacije koje moraju da zadovolje njihov ukus. Neretko za njih muževi kupuju garderobu, ali ima i onih koje dođu porodično na festival i zajedno sa muževima odaberu haljine ili tunike. Arapkinje su drage žene, veoma su simpatične i nepogrešivo znaju šta hoće. U odnosu na naše žene, na drugačiji način se oduševljavaju kad pronađu model koji im se dopada. Ljupke su, odmerene i uvek nasmejane – otkriva Dragica.

Posebno je, kaže, srećna kad joj se kupac vrati, jer je to znak da je zadovoljan kvalitetom.

- Veoma često se događalo da muškarac kupi haljinu, tuniku ili ešarpu za suprugu, a onda sledeći put dođu zajedno da ona odabere više komada koji joj se dopadaju – ističe Gavrićeva.

Osluškujući potrebe tržišta, pre nekoliko godina na Festivalu Šeik Zajed naša preduzetnica predstavila je suncobrane.

- Za razliku od naših žena koje vole da pocrne, Emiraćanke veliku pažnju pridaju belom tenu. Kako je u ovom delu sveta sunce izuzetno jako, one se trude da što bolje zaštite svoje lice, jer je to u arapskom svetu visoko na ceni. Osmislila sam suncobrane od malo gušćeg tkanja koji su u isto vreme i funkcionalni i mogu da budu zanimljiv modni detalj. Emiraćanke su ih odlično prihvatile, baš kao i šalove koje sam spakovala kao diplome sa zanimljivim heklanim ručkama, pa mogu da budu i interesantan poklon – navodi Dragica.

Privatna arhiva/Dragica Gavrić

Dragica je prepoznatljiva po svom stilu isto kao i po kreacijama - uvek je u belom

 

Njenoj kreativnosti tu nije kraj. Videvši koliko Emiraćanke polažu na lepotu i zdravlje, osmislila je jastučiće punjene lavandom i košticama višnje koji mogu da se greju i stavljaju na bolna mesta na telu, ali i da budu deo relaks-programa. Tajko su naše koštice od višanja i lavanda kroz jastučiće stigli u mnoge salone lepote, salone za masažu, ali i joga-centre i private rezidencije širom Emirata. Potom su na red došli šeširi, pletene torbe i rančevi koji su u potpunosti fešn i koji su za veoma kratko vreme postali hit na tržištu Emirata.

Privatna arhiva/Dragica Gavrić

Dragica je na tržište Emirata plasirala specijalne jastučiće punjene košticama višnje i lavandom

 

Iako već godinama živi na relaciji Loznica – Abu Dabi, Dragica ne namerava da se preseli u zemlju koja važi za jednu od najperspektivnijih u regionu Bliskog istoka.

- Nikad ne znate šta nosi dan, a šta noć, ali ja se najbolje osećam kad deo godine provedem u Emiratima, a deo u Srbiji. Iako sam u Abu Dabiju stekla prijatelje i poslovne saradnike, u prestonici Emirata sam prvenstveno zbog posla, ali je Srbija moj dom. U Srbiji pustim mašti na volju kad kreiram, tu sam “svoja na svome” i tu mi se rađaju najbolje ideje – kaže Dragica.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)