Lice

4 cake da smirite iziritirani nos i sluznicu

Preterano izduvavanje dovodi do crvenila, perutanja i nos postaje osetljiv na dodir

12.02.2022 13:00

4 cake da smirite iziritirani nos i sluznicu
Pixabay

Sezona kojekakvih virusa dovodi do kijanja, kašljanja i curenja ili zapušenog nosa. Izduvavanje nosa je dobro jer se sluz onda neće skupljati u nosnicama. Ali često to može da dovede do crvenila i perutanja nosa. Uz to, nos postaje osetljiv na dodir:

-Preterano izduvavanje nosa može da izazova dermatitis, kaže Marisa Garšik, dermatološkinja iz Njujorka.

Dobra vest je da postoje načini da to sprečite, kao i jednostavni tretmani koji mogu pomoći u smirivanju crvenila i bolova.

1. Koristite masti i balzame

Budući da izduvavanje nosa može da ukloni prirodna ulja, a sa njima i deo kože, najvažnija stvar je da ojačate kožnu barijeru hidratacijom. Doktorka Garšik preporučuje korišćenje hijaluronske kiseline, glicerina i pantenola, kao i vazelina, da bi se očuvala vlažnost kože.

-Masti koje sadrže vazelin, ne samo da zadržavaju vlagu nego i štite kožu od spoljnih iritirajućih faktora.

Pixabay

Glicerin i pantenol će pomoći vašem iziritiranom i crvenom nosu

 

Doktorka kaže i da treba izbegavati bilo kakvo korišćenja oštrih sredstava za čišćenje na bazi sapuna i hemijskih pilinga, i da umesto toga treba koristiti blage formule koje hrane i obnavljaju kožu.

Kada je reč o lečenju nosa koji je već u lošem stanju, stručnjaci kažu da je najbolje koristiti hidratantne proizvode koji pomažu u zacelivanju. Najbolje je naneti malo gela od aloe vere posle svakog izduvavanja nosa. Doktorka Garšik dodaje da su korisne i topikalne steroidne kreme za smanjenje upale.

2. Antibakterijska sredstva

-Budući da u nosnicama skrivamo mnogo bakterija, ponekad dodavanje topikalnih sredstava s antibakterijskim svojstvima također može pomoći u lečenju nadraženog nosa, kaže Robert Fini dermatolog iz Njujorka, prenosi 24sata.hr.

Pixabay

Grube maramice mogu dodatnu štetu da nanesu vašem nosu

 

3. Ovlaživač vazduha

Velika je verovatnoća da ako vam je spoljni deo nosa crven, da je i njegova unutrašnjost iziritirana. Kako ne možete da navlažite unutrašnju stranu, dobro je poboljšati vazduh koji udišete. Kada je u vazduhu manje vlage, nos se brzo osuši. Rešenje za to uključivanje ovlaživača vazduha koji će poboljšati prirodnu barijeru vlažnosti kože.

4. Maramice

Poslednja stvar koju želite da učinite vašem već napaćenom nosu je da ga izgrebete. Zato obratite pažnju i koristite meke tkanine (nikako toalet papir) u kojima je losion koji će uzrokovati minimalna oštećenja i iritaciju s unutrašnje i spoljne strane nosa. Ako vam je curenje iz nosa uzrokovano alergijom, bilo bi dobro da uzmete u obzir i posudicu za ispiranje nosa koja može pomoći u izbacivanju sluzi, piše Real Simple.

Komentari (0)