Lice

DERMATOLOZI UPOZORAVAJU: Zbog ovoga nikada ne bi trebalo zaspati sa šminkom!

Čišćenje lica pre spavanja je obavezno!

22.04.2024 16:40

DERMATOLOZI UPOZORAVAJU: Zbog ovoga nikada ne bi trebalo zaspati sa šminkom!
shutterstock.com

Kada je u pitanju nega lica, uklanjanje šminke pre spavanja je ključno. Pored začepljenja pora, neuklanjanje šminke može dovesti do akni, suve kože, iritacije i drugih problema sa kožom.

Skidanje šminke pre spavanja ne bi trebalo da bude opcija, već obaveza. Redovno čišćenje lica pre spavanja važno je za dugoročno očuvanje zdravlja i lepote kože.

shutterstock.com

Skidanje šminke pre spavanja je obavezno

Posledice neskidanja šminke pre spavanja

Takođe, neuklanjanje šminke može dovesti do začepljenih pora, što kao posledicu ima pojavu akni i iritaciju kože. Pored toga, sloj šminke na licu stvara barijeru koja ometa prirodni proces pilinga i obnavljanja kože. To može dovesti do smanjenja proizvodnje kolagena i pojave preranih znakova starenja.

- Kada se čestice šminke kombinuju sa zagađenjem životne sredine, količina proizvodnje kolagena se smanjuje, što može dovesti do pojave sitnih bora i preranih znakova starenja - smatraju dermatolozi, a piše portal MSN.

Uticaj na područje oko očiju

Spavanje sa šminkom može posebno oštetiti područje oko očiju. Čestice šminke koje dođu u kontakt sa površinom oka mogu izazvati infekcije, crvenilo i oštećenje rožnjače. Zbog toga je važno da temeljno uklonite šminku, pogotovo sa očiju pre spavanja.

shutterstock.com

Ne dozvolite da vam se pojave znaci starenje pre vremena

Načini uklanjanja šminke

Važno je dobro očistiti lice sredstvom za skidanje šminke. Za masnu kožu preporučuje se upotreba pene za skidanje šminke i vlažnih maramica, dok je za osobe sa osetljivom kožom bolji izbor gel za čišćenje, kao i preparati koji daju veću hidrataciju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)