Lice

HIJALURON ILI BOTOKS: Profesor Novaković razrešava sve dileme u vezi sa najpopularnijim estetskim intervencijama

Odlazak na antiejdžing procedure ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina, kao ni trudnicama i porodiljama

19.03.2024 15:50

HIJALURON ILI BOTOKS: Profesor Novaković razrešava sve dileme u vezi sa najpopularnijim estetskim intervencijama
Printscreen/Youtube/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal, Shutterstock

Starenje sa sobom neminovno nosi vidljive pokazatelje koje niko od nas ne voli - bore i smanjenu elastičnost kože, što je za većinu žena dovoljan razlog da posete kozmetičara ili estetskog hirurga. Želja za zadržavanjem mladalačkog izgleda i teško prihvatanje da godine čine svoje mnoge dame tera da ublaže posledice starenja, pa se opredeljuju za tretmane podmlađivanja.

U zavisnosti od afiniteta i onoga što radije preferiraju neke se odlučuju samo za kvalitetnije antiejdžing kreme i serume za koje veruju da rešavaju problem, dok druge prepuštaju stručnim licima da procene kakav tretman im je potreban. Botoks i hijaluron su dve najčešće procedure za koje se žene najčešće odlučuju. Kad bi trebalo odabrati hijaluron, a kad botoks i koje su prednosti primene ovih procedura, kao i kad ih ne bi trebalo raditi, za Srećnu republiku govori vodeći stručnjak u ovoj oblasti prof. dr Marijan Novaković, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije i doktor nauka iz oblasti rekonstruktivne hirurgije.

shutterstock.com

Prve bore stvaraju nesigurnost kod žena

- Hijaluron ili bilo koji drugi antiejdžing tretman, kao i estetske operacije nikada ne preporučujem pre 18. godine života. To je stručna greška raditi. Sa napunjenih 18 godina devojke mogu da rade usne ako su one slabije razvijene i ako postoji realna indikacija za to. U tim godinama nikako ne bi trebalo popunjavati bore, nazolabijalne ili neke druge, jer su to sve mlade osobe. Posle 35. godine može se početi na volumenizaciji lica u pojedinim borama, naročito nazolabijalnim, onim od korena nosa ka usnama i od donje usne ka bradi - objašnjava prof. Novaković.

Zbog navika, urođenog kvaliteta ili nekvaliteta kože, uticaja spoljašnje sredine, žene posle 35. godine mogu da počnu sa tretmanima podmlađivanja kože. Odluku o odabiru tretmana trebalo bi poveriti stručnjaku.

Ukoliko radimo PRP tretman, trebalo bi ga ponoviti za mesec dana, pa kasnije opet za mesec dana. Treba uraditi tri doze, jer PRP ima ulogu da podstiče faktor rasta u krvnim sudovima, u dermu, smanjuje sitne bore... Posle prva tri tretmana PRP se radi na tri do šest meseci ili godinu dana, u zavisnosti kojim intenzitetom organizam to odbaci - objašnjava nam stručnjak.

Priprema pred tretman nije, kako mnogi zamišljaju, komplikovana. Ipak, neophodno je da svaka procedura bude obavljena u sterilnim uslovima i da je, naravno, izvodi stručnjak.

shutterstock.com

Doktor preporučuje botoks ženama nakon 45. godine

- Tu je neophodna dobra higijena regije koja se tretira. Takođe, i rukavice moraju biti sterilne i nikako u raznim bojama, one koje se koriste za higijenu. Lokalno se nanese anestetik i čeka se da on odigra ulogu, odnosno da anestezira regiju koju potom tretirate filerom ili botoksom. Botoks preporučujem starijima od 45 godina - dodaje prof. Novaković.

Cela procedura mora se izvoditi u strogo sterilnim uslovima, kao što hirurzi rade u operacionoj sali. S obzirom na to da se zadire u potkožno tkivo, postoji rizik od infekcije, kao što postoji i mogućnost prouzrokovanja tromboze.

- Ima dobrih hijalurona na našem tržištu. Oni gušći traju od šest meseci do godinu dana. Ali, to je krajnje individualno. Nekome stavite dva ili tri kubika i posle dva dana izgleda kao da ništa niste stavili. Organizam različito reaguje, apsorbuje, razgrađuje... Tretman bi trebalo ponoviti kada primetite da je hijaluron nestao, biraju se opcije razgradnjom - navodi prof. Novaković.

Foto: Shutterstock

Stručnjak savetuje žene da rade antiejdžing tretmane u specijalizovanim ustanovama, a ne u salonima

Osim mlađih od 18 godina, doktor ne preporučuje odlazak na tretmane podmlađivanja i za druge osetljivije grupe.

- Na ove tretmane ne bi trebalo da idu osobe sa teškim sistemskim oboljenjima, kao ni trudnice i porodilje, jer je svaki ubod nadražaj koji može da izazove prevremeni porođaj. Ne preporučujem trudnicama da idu na ove tremane, a ni ginekolozi im to ne dozvoljavaju. Takođe, ako neko ima lokalnu infekciju na koži, trebalo bi da sačeka da se zaleči i izleči. Jer, ako postoji infekcija možete je kroz kožu uneti direktno u organizam i napraviti flegmone, da ne kažem sepse - upozorava prof. Novaković.

Naš sagovornik ističe da ovakve tretmane nikako ne bi trebalo raditi po salonima, već isključivo u zdravstvenim ustanovama, državnim ili privatnim.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)