Kosa

RAZLOG ZA OPREZ: Kako frizer može da vam napravi pakao od kose?!

Ne postoji žena koja barem jednom u životu nije imala negativnih iskustava sa frizerom. Svaka će bar jednom prevrnuti očima kad ga spomenete i znaćete o čemu se radi. Ali za one koji se ne pronalaze u ovim redovima, možda je bolje da pročitaju moje iskustvo.

17.03.2022 09:00

RAZLOG ZA OPREZ: Kako frizer može da vam napravi pakao od kose?!
Pixabay

Koliko "udaraca" treba da dobijete kako biste se opametili oko neke stvari gde stalno grešite?  E, toj pameti su me doskoro učili frizeri koje sam u par navrata menjala i pokajala se. Mislim da sam lekciju ipak konačno naučila. Možda bih na tu temu mogla da ispišem stranice i stranice, ali pokušaću da rezimiram i približim kako sam se odlazeći kod frizera par puta opekla. I zašto kod njih svodim svu priču na obrazloženje svoje ideje i frizuru i čekanja da se ona realizuje.

Prvo negativno iskustvo datira od srednje škole, kada sam želela da sredim frizuru pred odlazak na matursku ekskurziju u Grčku. Imala sam dugu, gustu i negovanu kosu na kojoj su mi mnogi zavideli, sve dok nisam otišla kod jedne frizerke koja me je uverila u to da moja frizura zapravo i nije tako atraktivna kako mi se činilo i da na njoj treba uraditi određene "intervencije" kako bi ona bila lepa.

pexels.com

Šišanje kose

Poslušala sam je, jer ipak-stručno lice i već narednih pola sata zažalila posmatrajući svoje čitave pramenove u njenoj ruci. Predložila mi je proređivanje kose, ali jačim trimerom koji kosu proređuje direktno iz korena. Tako bi ona dobila lepši i skladniji izgled, a ne pečurkasti "seljački" koji i nije tako in, kako je rekla. Umesto duge kose, dobila sam neku kratku raščupanu frizuru, plakalo mi se ali nisam mogla nazad. Jednostavno sam prihvatila situaciju rekavši da nikada više neću poslušati savet frizera. Ali..

Drugi peh sa kosom dogodio se pre par godina. Sestra mi je predložila da nije loša ideja da uradimo neku frizuru i vidljivu promenu na kosi, a ja sam tražeći preko Instagrama došla do jednog frizera, supruga moje poznanice. Vođena time, da ćemo dobiti maksimum s obzirom da me poznaju, sestra i ja smo otišle u salon i rekle šta želimo od frizura.

Pixabay

Izvlačenje pramenova

Nauka o šišanju je startovala: "sa tvojom kosom će nešto moći"..."joooj tvoja je crno farbana, znaš li da se iz nekoliko puta moraju izvlačiti pramenovi...pritom je tanka..mislim da ovo što ti želiš teško da je ostvarivo...ajde videćemo." 

Da skratim, sestra je dobila uglavnom šta je htela. Na njenoj realtivno farbanoj i svetloj podlozi svaki frizer pa i amater bi se snašao i izvukao nekakve pramenove. Moja je bila problematična.. Umesto balayage pramenova koje sam želela ili sombre, frizer mi je pramenove izvukao na kapi, tvrdeći da će tako biti bolje. Stavio je preliv u sličnoj boji moje prirodne kose, kako se ne bi ispirala, kako je on rekao-ružno. 

 "Imaćes frizuru posle tri pranja" to je bila izjava i obećanje za koje sam se uhvatila, vidno zbunjena što ne vidim njegov rad na svojoj kosi. Svi koji su me pitali šta sam to radila sa kosom i gde je moja frizura o kojoj sam pričala, rekla sam isto..."sačekajmo par pranja, tako mi je rečeno". Kosa se ispirala, pramenova ni na vidiku, na sunčevoj svetlosti su se nazirali neki žućkasto-narandžasti tonovi. E tu mi je prekipelo, rekla sam revoltirano da nisam zadovoljna rezultatom i zahtevala sam, za novac koji sam dala (6.000din), neko rešenje.

E, dolazimo do vrhunca radnje. Nakon što sam pozvana na prepravku "rada" i nakon što su mi izvučeni novi svetli pramenovi na foliji...dobila sam potpuno novu frizuru, dijametralna razlika one prve ideje koju sam imala. Otišla sam nevoljno u skoro pa plavuše. Kosa se spržila od blanša, ispirala se u više nijansi vremenom i ispala jedan veliki fijasko. Naravno, otišla sam kod svoje prve frizerke, da popravi što se popraviti može vrativši se u tamnosmeđu boju kose koju sam značajno skratila.

Ova negativna iskustva svakako želim da zaboravim, ali sam ih ipak podelila sa vama, želći da izbegnete ovakve i slične zamke. Od tada, ne želim da čujem eksperimentisanja frizera na mojoj glavi, niti "samo ćemo skratiti vrhove" pa ošišaju na paž kao da ste u osnovnoj školi, ne želim da mi kažu "videćemo" ako ne znaju u kom pravcu gledaju. Želim da znam ko mi radi "o glavi" i da to što radi-radi kako treba.

Komentari (0)