Kultura

Najčešće žensko IME u Srbiji bilo je ZABRANJENO! Simbolizuje čistu i duboku ljubav, ali evo šta se DESILO

Prema statističkim podacima iz 2016. godine žensko ime Marija je među 20 najpopularnijih imena koje se daju devojčicama u Srbiji. U raznim varijantama je takođe rasprostranjeno i u svetu, a većina ne zna njegovo pravo značenje i zbog čega je u jednom periodu bilo zabranjeno.

29.06.2022 19:00

Najčešće žensko IME u Srbiji bilo je ZABRANJENO! Simbolizuje čistu i duboku ljubav, ali evo šta se DESILO
pexels.com

Ne postoji osoba koja ne pozjane barem jesnu Mariju. Ona je opevana u pesmama, o njoj su napisane knjige i snimljeni filmovi, ali važnije od svega je da je to Biblijsko ime koje nosi snažnu poruku i značenje. Osim toga što opisuje ime najčasnije žene, Isusove majke, na mnogim jezicima se slično prevodi. Pravo objašnjenje imena nije u potpunosti jasno, ali u našem jeziku se prihvata oblik izveden iz latinskog jezika (Maria).

Prema novijem tumačenju koje se preuzima iz egipatskog (mry) prevodi se kao "voljena" ili "od Boga voljena". Po starijim tumačenjima, poreklo ovog imena traži se u hebrejskom jeziku, sastavljeno od dve reči, "mir" (gorko) i "jam" (more) što znači da se prema tom tumačenju ime Marija prevodi kao "gorčina mora".

Teško je nabrojati sva imena uticajnih dama koje su nosile i nose ovo ime, među kojima su kraljice, carice i dame iz javnog života, umetnosti i sporta. 

Ipak, nije uvek bilo poželjno davati ovo ime. U katoličkom hrišćanstvu je do 15. veka bilo zabranjeno da se daje devojčicama daje ime Marija, jer su ga smatrali prokletim. Zbog velikog poštovanja prema Bogorodici, ono se izbegavalo i smatralo nedopustivim za krsno ime, dok je kao simbol bilo moguće. Međutim, kasnije se to promenilo i ne samo što je postalo rasprostranjeno, ono je i poslednjih decenija postalo veoma popularno, tako da ga možete naći i na raznim kontinentima i u kulturama.

Ima ga najviše u Evropi i Severnoj i Južnoj Americi ali delom i u Aziji. Postoje razne varijante ovog prelepog imena koje su mu slične poput: Mara, Maša, Marijela, Marijana, i druge, dok ga u drugim kulturama ima u malo drugačijem obliku poput Mirjam, Merjem ili Merima.

Prema statistici čak 30 odsto Špankinja nosi ovo ime ili ga ima u sklopu svog dvojnog imena, poput Ana Marija, Marija Tereza, Marija Magdalena i slično. Ipak, koju god Mariju da upoznate sve ih krase slične osobine, lepota, uzvišenost i čast, baš kao što i simbolika ovog imena jeste.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)