Ljubav, moda i prijatelji

MUŠKARCI KAO KOMADI GARDEROBE: Popularna serija postavila upitne standarde!

Evo kako popularna serija "Seks i grad" izgleda iz ugla jedne odrasle i pre svega zrele osobe!

11.01.2022 20:02

MUŠKARCI KAO KOMADI GARDEROBE: Popularna serija postavila upitne standarde!
printscreen/instagram.com

Moram priznati u startu, gledala sam seriju više puta, kao i filmove, i moje mišljenje o fenomenu se oblikovalo tokom godina mog odrastanja i sazrevanja kao žene i ličnosti. Mladu ženu željnu svega glamur i normalizacija usputnog seksa mogu da privuku dok kažete keks, da ne kažem seks.

Um devojke koja poželi skoro sve što vidi je podložan uticajima i "hajpovanju" svega što mediji proklamuju kao poželjno ili popularno. I ja sam naravno bila ta devojka, zaljubljena u Manolo Blanik cipele i Hermes torbe, i šarenu odeću, luksuzne restorane i defile zgodnih macana koji su se prošetali kroz seriju i živote glavnih protagonistkinja. Kako sam sazrevala, počela sam da uviđam da neke stvari škripe i da se iza glamura serije kriju neka duboka nerešena pitanja.

Zašto žena mora da ima muškarca pored sebe?

Čast izuzecima u seriji, mislim na Mirandu i Samantu, ali zašto su Šarlot i Keri uvek prikazane pored muškarca? Kao da bez muške polovine one ne postoje, da dolaze do izražaja samo kada ih neki dasa obasja svojom svetlošću i one su tada srećne i blistaju. Kao da ne umeju da budu same što je paradoks i seriji koja je orijentisana na život 4 singl žene u Njujorku.

Finansije na klimavim nogama

Iako će mnogi moji stavovi koje iznesem delovati kao vatreni feminizam, to radim isključivo sa ciljem da ukažem na neke od nedostataka ove serije koja se i sama proklamovala kao manifest modernog feminizma. Novac kao tema serije je jako zastupljen, nekada eksplicitno a nekada implicitno. Keri koja radi kao honorarni kolumnista sebi može da priušti cipele basnoslovnih cena, što po svim proračunima deluje nemoguće, Šarlot koja se odlučuje da da otkaz kada se uda, Miranda koja je zaradila sama za svoj krov nad glavom koju osuđuju što sama kupuje svoj stan, Samanta, sposobna poslovna žena, koja mora duplo više da se trudi od svojih muških kolega kako bi se probila u mizoginom svetu biznisa. Na kraju, serija prikazuje žene koje se zarad ljubavi odriču svoje finansijske nezavisnosti. Nisam baš sigurna koliko je to u skladu sa feminizmom i koliko takvu poruku želimo da šaljemo mladim ženama.

Toksično prijateljstvo

Mnogi će reći da je ovo glavna tema ove serije i ako ništa druga, bastion dobra u moru promocije precenjenih brendova i potrošačke kulture. Međutim, da li vam je prijatelj neko ko vas osuđuje, ili pak ne želi da vam pomogne kada ste u bezizlaznoj situaciji a znate da je u mogućnosti da to uradi? Da li je prijatelj neko ko vam neće reći da je to što radite loše i desktruktivno i kakav ste vi prijatelj kada u oči lažete nekoga ko vam je druga porodica? Koliko god 4 devojke bile bliske, u mnogim epizodama se prikazuju trenuci toksičnog prijateljstva a nekako na kraju sve bude u redu i one sede u poslastičarnici i jedu banana split. Jer se u stvarnom životu rešavaju tek tako, magičnim štapićem. Ne bih se složila.

Seks, osuda i grad

Za seriju koja je na sva zvona promovisana kao otelotvorenje druge seksualne revolucije, pojedini momenti su prosto bolni za gledanje. Samanta je najčešće na stubu srama zbog svog pristupa usputnom seksu. Svaka od tri ostale protagonistkinje je barem jednom osudila tokom trajanja serije i filmova. Što je najgore, ako sagledate seriju u celini, ni one ne zaostaju za njom po broju partnera, samo što ona to predstavlja u pravom svetlu i o takvim vezama govori kao o nečemu trenutnom, dok ostale protagonistkinje svaku svoju šemu uzdižu na nivo veze. Po meni, prvoklasni primer licemerja i površnosti ove serije. Uz sve to, homoseksualne veze se po meni prikazuju na komičan i hiperbolisan način, kroz parodiju i bolne stereotipe. Kao serija koja je tvrdila da se trudi da razbije takve barijere, bojim se da su u tome žestoko podbacili.

Lubav i moda

U jednoj od epizoda, kada se Keri zaposli u Vogu, urednica joj traži da o muškarcima piše kao o komadima garderobe. I mislim da je upravo to jedan od najvećih felera ove serije. Muškarci nisu trendovi, ljubav nije stvar mode i prestiža i u stvarnom životu partneri ne defiluju kroz naš krevet kao po modnoj pisti. Serija na hiperbolisan način prikazuje scenu samaca i samica u velikom gradu. Muško-ženski odnosi su prikazani na fragmentisan i necelovit način, kroz prizmu usputnog seksa i zadovoljavanja niskih strasti. U životu početak i prekid veze ne funkcionišu na dugme a usputni seks ne bi trebalo promovisati kao jednu od vrednosti savremenog života. Mislim da je to opasno nuditi kao jednu od poruka serije, budući da takvo neodgovorno ponašanje potencijalno vodi ka ozbiljnim posledicama po fizičko i mentalno zdravlje. Po meni, poenta prikazivanja tekovina seksualne revolucije je izvrnuta na postavu u ovoj seriji i prikazuje sve samo ne poentu ovog pokreta čiji je cilj bio da se svi oblici seksualnosti normalizuju. Promocija promiskuiteta nije bila na listi prioriteta.
 

Komentari (0)