Zaista su odlični!

NAJBOLJI FILMOVI 2021. GODINE: Možete li da pogodite koja su tri ostvarenja koja se mere sa HOLIVUDOM?!

Odlučite koji je najbolji film iz prethodne godine!

03.01.2022 23:38

NAJBOLJI FILMOVI 2021. GODINE: Možete li da pogodite koja su tri ostvarenja koja se mere sa HOLIVUDOM?!
pexels.com

Godina koja je ostala iza nas, iako dosta teška, zaista je bila plodonosna na polju umetnosti. Bezbroj filmova i serija snimljeno je 2021. godine u celom svetu, pa i u Srbiji. Ti filmovi velika su umetnička ostvarenja, a kada je u pitanju naša kinematografija mnogo prašine se diglo oko gotovo svakog filma koji se pojavio na velikom platnu. 

Portal Srećna republika donosi vam listu najboljih domaćih filmova iz 2021. godine i razloge zašto morate da ih pogledate ukoliko to već niste uradili. 

Anketa

Koji film vam se najviše dopao?

Toma

Dvadeset godina nakon smrti poznatog pevača Tome Zdravkovića, Dragan Bjelogrlić napravio je film "Toma" koji govori o životu i delu ovog pevača. U glavnim ulogama našli su se Milan Marić kao Toma i Tamara Dragičević u ulozi Silvane, koji su definitivno bili pravi izbor. Oko filma "Toma" okrenule su se brojne kritike, koje su uglavnom bazirane na istinitosti događaja iz filma. 

Činjenica je da se Bjelogrlić nije baš pratio pravu nit Tominog života, pa je i brojne pevače naljutio pokazivanjem da je Toma bio zaljubljen u Silvanu. Bjelogrlić je izmešao i scene sa različitih koncerata i pomešao sve Tomine žene odlučivši se da ih na velikom platnu pretvori u ukupno dve. Ovaj film, iako je trebalo da bude biografski u svom zadatku nije uspeo, a čini se da je i Dragan Bjelogrlić toga svestan, s obzirom da je u jednoj emisiji rekao:

- Film "Toma" bio je moj prvi i poslednji pokušaj da snimim biografski film.

Ipak, iz ugla glume ovaj film je verovatno jedan od najboljih filmova koji su snimljeni na teritoriji Srbije u prethodnih deset godine. Čini se da ne postoji osoba koja nije pustila suzu gledajući ovaj film. Tamara i Marić su svojom glumom našli način da uđu pod kožu svima koji su film odgledali, te se publika kroz ceo film saosećala sa njima. Film je pokazao i neke vrednosti koje su izgubljene u toku 20 godina koliko je prošlo od Tomine smrti, a čini se da će mlađe generacije barem kroz ovakve filmove saznati kako je bilo otići u kafanu kada takve legende pevaju i zabavljaju goste. 

Nečista krv- Greh predaka

Filmom "Nečista krv- Greh predaka" reditelj Milutin Petrović uspeo je da na umetničku binu Srbije vrati dela Bore Stankovića koja su donekle bila zaboravljena i ostavljena da stoje kao neka svetinja daleko od običnog naroda. Ovakvo vraćanje i podsećanje na istoriju, tradiciju i književnost našeg naroda bilo je preko potrebno. Film, čija je radnja smeštena u Vranju pogledalo je preko 80.000 gledalaca, a oni su imali prilike da posmatraju kako odluke koje donosi Hadži Trifun, deda omiljene Stankovićeve junakinje Sofke, koje će se kasnije odraziti na život cele njegove porodice i kada on umre. 

Film uspeva da izvuče na površinu najveće probleme sa kojima su se suočavali ljudi u periodu turske vlasti nad našom teritorijom, objašnjavajući kakav je bio položaj žena, kakav je bio život prosečnog seljaka, koliko je teško bilo bogatom i poštovanom čoveku, kako greške u roditeljstvu ili nepriznavanje vanbračnog deteta utiče na celu porodicu. Priča je propraćena i serijom, a sam film dobio je veliki broj nagrada, čini se potpuno zasluženo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cinesseum (@cinesseum)

Mnoge kritike koje se odnose na radnju su pripisane ovom filmu, počevši od toga da se jednom delu publike nije dopla poruka da su Srbi grešan narod i da zbog toga pate, koja se, ne baš na ovaj način, provlačila kroz sam film, ali činjenica koju je nemoguće osporiti jeste da je film zaista odličan i da je zaslužio da se nađe na jednom ovakvom spisku.

Nije loše biti čovek

Od početka decembra, kada je film Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek" izašao, pogledalo  ga je preko 20.000 ljudi. Brojni fanovi filmova Dušana Kovačevića, poput "Balkanskog špijuna" i "Profesionalca", pojurili su u bioskope da bi pogledali najnovije ostvarenje ovog reditelja i dramaturga. Šlag na tortu svakako je bila i glumačka ekipa koja prosto obećava. Mira Banjac, Srđan Žika Todorović, Vojin Ćetković, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Lane Gutović i Branka Katić na jednom mestu svakako moraju da naprave neki spektakl. 

Priča koja prati nestanak Gordana Kičića, koji je u stvari postao pas, pokazuje koliko težak život čoveka može da bude, ali koliko lepote baš takav život sa sobom donosi. Ovu poruku film prenosi kroz Kovačevićeve prepoznatljive inteligetne fore koje svi obožavaju još od "Radovana Trećeg", a brojna publika i pozitivni komentati nagoveštavaju da će i ovaj film ostati upamćen na vjek i vjekova kao i prethodna ostvarenja istog reditelja. 

Komentari (0)